Annonce
Den lille Avis

Skrot-virksomhed blev afvist

Henrik Engedahl (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune, er frustreret over, at brådne kar i affaldsbranchen har let spil. Foto: Peter Hald
Teknik- og miljøudvalg sagde nej til ansøgning fra skrotfirma.

Ejstrupholm: Som forventet har kommunens teknik- og miljøudvalg sagt nej til skrotvirksomheden Fragmentum, der ønskede tilladelse til etablering af et affaldsbehandlingsanlæg i den tidligere trælast i Ejstrupholm på Nyholmvej 2.

Stedet var udset til modtagelse og behandling af elektronikaffald såsom udtjente computere og fjernsyn, men set i lyset af, at Fragmentum er kommet i myndighedernes søgelys, fordi det ikke behandler affaldet, men bare flytter det rundt og oplagrer det, så var medlemmerne i teknik- og miljøudvalget ikke lang tid om at sige nej til ansøgningen.

Formanden for teknik- og miljøudvalget Henrik Engedahl (V) er ligesom resten af sine byrådskolleger meget træt af, at reglerne omkring denne form for affaldshåndtering er så slappe, at nogle virksomheder udnytter systemet og tjener penge på skrot, uden at affaldet reelt bliver genanvendt eller behandlet forsvarligt.

- Der er brådne kar i denne branche. De får penge for at tage imod skrot, men de opbevarer bare affaldet. Vi kunne rigtig godt tænke os nogle skrappere regler på området, siger Henrik Engedahl.

- Et af de grundlæggende problemer er, at vi ikke kan gøre ret meget. Hvis virksomheden købte ejendommen ved siden af, kunne vi måske ikke stille noget op, tilføjer han.

I Bording har Fragmentum omkring 800 tons elektronik-skrot til at ligge på en industrigrund. Ifølge Henrik Engedahl er der otte trailere og 25 containere, der bare står.

Fragmentum er også på spil i byen Tim i Vestjylland, hvor der i en hal på Fabriksvej har stået cirka 600 tons elektronikaffald siden november 2019. Oplaget tilhører Fragmentum, men ejeren af hallen, PPPG Invest har meldt Fragmentum til politiet, fordi firmaet ikke har betalt husleje.

Sådanne situationer vil kommunen gerne forhindre i Ejstrupholm, så derfor blev Fragmentums ansøgning afvist.

Annonce

Alt for let spil

Henrik Engedahl håber nu, at folketingspolitikerne få øjnene op for problematikken, men foreløbig har miljøminister Lea Wermelin ikke været til megen hjælp, siger han.

Han undrer sig over, at "nomade-virksomheder" har så let spil i affaldsbranchen.

- For eksempel bliver der stillet meget skrappere krav til virksomheder i fødevarebranchen eller VVS-folk, pointerer udvalgsformanden.

I dagsorden-teksten er problematikken også nævnt:

"Lovgivningen rummer i øjeblikket ikke mulighed for, at der kan stilles krav om sikkerhedsstillelse over for den pågældende virksomhedstype, så der kan opnås en vis sikkerhed for, at der bliver ryddet op efter en sådan virksomheds eventuelle konkurs. Der kan tilsvarende ikke stilles krav om en certificering eller lignende, så en sådan virksomhed forud skal dokumentere, at den kan håndtere affaldet korrekt og forsvarligt. Borgmester Ib Lauritsen har på baggrund af den verserende sag skrevet til Miljøministeren for at gøre opmærksom på problemstillingerne på området", fremgår det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Den lille Avis

19-årig bestod svendeprøven

Annonce