Annonce
Elbobladet

34 år på stoffer: Sådan begyndte jeg, og sådan sluttede jeg

Torben Hansen var 14 år, da han røg hash første gang. Og 15 år, da han første gang tog en sprøjte. Han var på stoffer i 34, før det lykkedes ham at blive clean. Det er 20 år siden nu. I dag er han rollemodel for fredericianske narkomaner, der kæmper for at blive clean. Foto: Peter Friis Autzen
Han har overlevet at drukne i Gammelhavn. Han har overlevet flere overdoser på én og samme dag. Han har formøblet og ødelagt alt af betydning på sin lange tur ind i misbrugets mørke. Men efter 34 år fandt Torben Hansen tilbage til lyset.
Annonce

Fredericia:  Det begyndte tidligt for Torben Hansen. Han voksede op i et trygt, men ikke overvældende kærligt hjem. Hans forældre var begge børn af alkoholikere, og de gjorde meget ud af ikke at bære eller give misbrugsdjævelen videre til deres dreng. Men han lukkede den selv ind. Nysgerrigheden var for stor og fristelserne for stærke.

Torben Hansen voksede op i København og i Næstved. Som 14-årig røg han hash første gang. Ret hurtigt derefter kastede han sin kærlighed på forældrenes medicinskab - i en tid, hvor det var almindeligt at være på "nervemedicin", og ingen rigtig førte kontrol med, hvor mange piller der forsvandt fra mors glas, når ingen kiggede.

Da han var 15 år, løb det helt løbsk.

- Min kammerat Claus og mig var taget ind til byen for at købe hash til os selv og for nogle venner. Men der var ikke noget hash. Vi kom til en lejlighed, hvor nogen tilbød os noget opium. I hjørnet sad en mand med en sprøjte og en ske over et lys. Vi ville ikke på sprøjten, men de sagde, at man også kunne ryge opium, så vi købte det og tog det med hjem til vennerne, siger Torben.

Men opium havde ikke den effekt, drengene havde håbet.

- Så gik Claus og jeg ned på apoteket og købte to glassprøjter og efterlignede det, vi havde set manden i hjørnet gøre. Vi sprøjtede det i armen. Vi vidste ikke, at det skulle ramme en blodåre, så vi sprøjtede det lige ind i muskelvæv. Det var måske meget heldigt. Det hævede op, og effekten kom først efter ti minutter.

Effekten var så god, at de to drenge straks besluttede sig for at prøve det igen. Og igen. Deres sprøjte var ikke steril, og deres teknik var dårlig. Så der gik betændelse i stiksårene. Men efterhånden fik de styr på det.

- Vi blev nærmest professionelle, siger Torben i dag.

Claus slap ud af misbruget efter et halvt års tid. Men Torben sad fast. På et tidspunkt tog han også chancen med heroin.

- Mine bagmænd advarede mig ellers meget mod heroin. De sagde, at intet i mit liv ville være det samme. Jeg troede ikke på det, men de fik ret, siger han.

Da heroinen kom ind i hans liv - og på narkomarkedet i øvrigt - skiftede miljøet karakter. Alle de misforståede hippie-følelser og fælles forståelse var væk. Det blev almindeligt at være bevæbnet, og alle var hele tiden på vagt. Ingen kunne stole på nogen, da først heroinen var der.

Annonce

Narkoman og alene med to sønner

34 år. Så længe styrede stofferne Torbens liv, inden det lykkedes ham at slippe ud. Han forsøgte mange, mange gange at blive clean, men hver gang gik det galt.

- Jeg ville gerne. Men jeg kunne simpelthen ikke. Jeg kunne ikke, siger han.

Livet gav Torben to sønner. Den lille familie levede sammen, indtil drengenes mor døde af sit misbrug. Drengene var seks-syv år, og Torben var slet ikke klar til at være alenefar.

- Jeg var misbruger og skulle holde styr på misbruget, drengene og mit job som portør på Rigshospitalet. Jeg vidste intet om madlavning og den slags. Et par dage efter at drengenes mor døde, købte jeg en lever hos slagteren og lagde den bare i ovnen, som den var. Heldigvis kom min svigermor på besøg og reddede maden i tide, siger han og smiler.

Torben Hansen levede i mange år et hårdt liv med alkohol og store mængder stoffer. Her ses han på et privatfoto fra tiden inden hans afvænning for 20 år siden. Privatfoto

I dag er han ikke i tvivl:

- Drengene burde have været fjernet. Og det mener jeg også, at børn af misbrugere i dag bør. Ingen børn skal vokse op i det lort.

Senere udviklede begge hans sønner selv et misbrug. Da de blev clean, var de nødt til at klippe forbindelsen til deres far, fordi hans misbrug var farligt for dem.

Torbens forældre var flyttet til Fredericia, og Torben fulgte efter, fordi de kunne støtte ham som alene-far. De tilbød støtte til drengene, men ville ikke have noget med Torben at gøre.

På det tidspunkt var jobbet væk, og Torben levede af offentlig forsørgelse, og hvad han kunne tjene på at sælge stoffer og begå indbrud.

- Jeg kunne ikke lide at begå indbrud. Slet ikke. Jeg var god til at købe stofferne billigt og sælge dem dyrt. Så det var mest det, jeg tjente penge på, siger han.

Annonce

Tre overdoser på samme dag

Det er ikke let at sige, hvornår Torben ramte bunden. For med så mange års misbrug, mislykkede afvænnings-projekter, svigt og sygdom har der været mange bunde at ramme.

- Men jeg kan huske en dag, hvor jeg kom på sygehuset og blev genoplivet tre gange i løbet af fire-fem timer, siger han og smiler af det groteske i den livsfarlige situation.

- Det var i 70'erne i København. Jeg havde fået fat i noget meget stærkt. Det var så stærkt, at jeg overdosede. På sygehuset blev jeg stabiliseret, fik en seddel i baglommen - hvor jeg også havde resten af stofferne - og blev sendt ud på gaden. Så tog jeg stoffer igen, overdosede og kom til genoplivning. Så blev jeg sendt ud igen med endnu en seddel i lommen sammen med mine stoffer - og så gjorde jeg det igen! Da jeg senere den dag sad i toget på vej hjem, fik jeg trang til endnu et fix. Men da jeg stak hånden i lommen, fandt jeg de tre sedler. De fik mig til ikke at gå ud på togets toilet og fixe. Ellers havde jeg været død, siger Torben.

Annonce

Sad fast i havnens bund

I Fredericia ramte Torben også bunden. Helt bogstaveligt.

- Jeg skulle besøge en ven, der havde en båd liggende i Gammelhavn. Jeg var skæv og faldt i vandet, siger han.

Da først hans krop lå i det kolde vand, blev han grebet af den nysgerrighed, der i sin tid fik ham til at prøve stofferne af. Og dødsforagten var ikke blevet mindre i mellemtiden.

- Jeg havde luft nok i lungerne og tænkte, at jeg da lige ville undersøge, hvor dybt, der var i havnen. Så jeg lod mig synke ned, indtil jeg stod på bunden og så op på overfladen. Der var nogenlunde lige så langt op som til loftet herinde, siger Torben og peger mod loftet i Solstrålens café.

Torben Hansen på det behandlingshjem i Haderslev, der hjalp ham på vej til egentlig afvænning via selvhjælpsgrupper i Fredericia. Privatfoto

Da han havde fået nysgerrigheden stillet, ville han op efter luft.

- Men mine fødder sad fast i mudderet på bunden. Jeg kunne ikke komme op. Jeg holdt vejret, så længe jeg kunne. Og så trak jeg vand ind. Jeg kan stadig huske følelsen.  Heldigvis havde nogen set mig falde i, så de fik mig hevet op og genoplivet. Jeg blev to oplevelser rigere den dag: Jeg fandt ud af, hvor dyb Gammelhavn var, og jeg prøvede at dø.

Annonce

Fredericia var en dyr narko-by

Da Torben kom til Fredericia, var han ikke begejstret.

- I København var der masser af stoffer, og priserne var lave. Men her i Fredericia var stofferne meget dyrere. Så da jeg havde brugt mit lager, måtte jeg ud at handle. Og jeg fik meget hurtigt brugt alle mine penge. Det var ikke godt, siger han.

Siden har narkomarkedet i Fredericia udviklet sig, og Torben solgte også selv stoffer.

I dag er der stadig et betydeligt narkomarked i Fredericia, som i mange år var kendt som Morfinbyen.

- Men her er også rigtig mange selvhjælpsprogrammer, siger Torben.

Flere organisationer kører programmer, og brugerne vil helst ikke sætte navn på, hvilken eller hvilke de følger. De værner om diskretionen, som er vigtig for processen.

I det hele taget er der rigelige muligheder for at skifte sit misbrug ud med et godt og stærkt sammenhold blandt de clean og ædru.

- Det er aldrig for tidligt at blive clean. Men det er heller aldrig for sent. Det er jeg et eksempel på, siger Torben.

Torben Hansen er en af de to ansatte på Værestedet Solstrålen for clean og tørlagte misbrugere i Fredericia. Han er selv tidligere narkoman og er for nylig fyldt 70 år. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce