Annonce
Elbobladet

Fredericianer med familie på ferieflugt fra corona

Henrik Nygaard og hans hustru Mingran købte sommerhuset i Trelde for 16 år siden. På fotoet ses Henrik sammen med Helena på 16 og Thomas på snart seks år. Mingran er på arbejde i Haag og mangler derfor på fotoet. Foto: Peter Friis Autzen
Henrik fra Fredericia bor i Shanghai med sin familie. Da corona-virusset slog til, var de på ferie i Trelde. Og her er de stadig.
Annonce

Trelde: En dejlig ferie i Danmark var lige, hvad Henrik Nygaard og hans familie fra Shanghai trængte til, da børnene fik skoleferie i forbindelse med det kinesiske nytår.

Henrik er vokset op i Fredericia, og familien har et sommerhus i Trelde, som de benytter til ferier, så ofte de kan. Så de tog til Danmark med bagagen og hjertet indstillet på godt en uges ferie. De ankom 24. januar.

- Da vi rejste, var de første historier om Corona-virus begyndt at dukke op. Men mens vi var på ferie her, gik det pludselig meget hurtigt med Corona. Vi skulle være rejst hjem midt i februar, men vi følte ikke, at det var sikkert. Så vi blev og forlængede ferien på ubestemt tid, siger Henrik.

På afstand følger de med i udviklingen.

- Når vi bliver her, skyldes det egentlig ikke så meget frygt for selve sygdommen. Vores bekymring går mere på, at vi risikerer at blive fanget i en karantæne. Hele Kina er jo på den anden ende. Forestil dig, at vi rejser hjem, og én af os hoster lidt i flyet: Så kommer vi alle i karantæne. Og så er risikoen for at blive syg for alvor stor, siger Henrik.

Resten af verden skal nok være glad for, at corona brød ud netop i Kina.

Henrik Nygaard

Annonce

Så sidder man dér

ElboBladet mødes med Henrik og hans familie i sommerhuset. Udenfor viser Trelde og Danmark sig ikke fra sin mest charmerende side: Det rusker og regner i næsten vandrette stråler.

I sofaen sidder 16-årige Helena med sin computer og laver lektier. Inde i soveværelset har snart seksårige Thomas søgt tilflugt med legetøj og tumleenergi.

- Vi var på en god, lang cykeltur i skoven i går, siger Henrik og forsikrer, at familien trives, selvom opholdet er blevet flere uger længere end planlagt.

- Vi får besøgt Fredericia lidt mere end normalt. Dinos Legeland og badelandet er populært hos Thomas. I går var Helena på biblioteket og café. Måske jeg får mulighed for at opleve et par af FC Fredericias kampe, inden vi rejser tilbage til Shanghai. Jeg ser gerne en kamp eller to, når vi er hjemme, siger Henrik.

"Hjemme" er et vidt begreb for familien. I de sidste syv år ar de boet i Shanghai. Inden da var de omkring London, Singapore og Holland.

Og om kort tid begynder Henriks hustru, Mingran, på et nyt job i Haag. Så familien har planer om at flytte fra Shanghai til Holland senere i år. Til den tid skal Helena begynde på en kostskole i Oxford efter at have afsluttet det, der svarer til 9. klasse.

Annonce

Aflyste eksaminer truer

Henrik og familien glæder sig over at være i Trelde. De passer hjemmeundervisningen, som skolerne i Shanghai har forpligtet dem til. Og de får besøgt venner og bekendte fra Henriks opvækst i området.

- Vi triller ikke tommelfingre. Og vi keder os ikke. Det ville vi til gengæld gøre, hvis vi sad i karantæne i Shanghai. Hvis man absolut skal være i en slags karantæne, så er det her et godt sted, siger Henrik og peger ud mod husets græsplæne ned mod vandet.

- Det er godt, at vi tog på ferie, netop på det tidspunkt vi gjorde.

Helena slukker for computeren efter at have afsluttet dagens lektier og tager i stedet del i snakken ved spisebordet. Hun både taler og forstår dansk, men smutter ubemærket over i engelsk, når hun selv siger noget.

- Det er stressende at sidde her og se, at mine eksaminer nærmer sig. Jeg er bange for, at eksamen aflyses. Det vil ikke være godt, siger hun.

Eksaminerne er foreløbig udskudt til april. Indtil da læser hun lektier i massevis.

- Vi har mange lektier for, som vi hver dag får besked om via nettet. Jeg ville ønske, at vi kunne få Skype-undervisning, men vi får bare en liste over arbejde, vi skal udføre. Det går ok, men det kan godt være lidt sværere at bevare koncentrationen her end på skolen - for her er Netflix jo kun et klik væk, siger hun og bliver forlegen, når hendes far roser hendes arbejdsmoral.

Nogle af Helenas klassekammerater i Kina har ikke haft mulighed for at forlade deres hjem i tre uger. Så måske er det godt med lidt beskæftigelsesterapi i form af mange lektier.

- Når de skal handle, løber de ind i en butik, tager deres varer og løber ud igen. Med maske på. Og handsker. Nogle steder slås folk om toiletpapir! En veninde har sendt mig billeder af tomme hylder i et supermarked, siger Helena og smiler lidt trist.

Ifølge Henriks oplysninger er karantæneudfordringerne i Shanghai langt mindre end i de mere Corona-ramte dele af Kina. Men situationen ændrer sig dag for dag.

FAKTA

  • Betegnelsen Corona dækker over en stor familie af virusser - herunder Sars og Mers.

  • De fleste coronavirusser er ret ufarlige på niveau med almindelige forkølelser. Faktisk er forskellige corona-varianter bag anslået omkring hver tredje vinterforkølelse i Danmark hvert år.

  • De bekymrende og farlige coronavirusser opstår, når sygdomme spredes fra enten fugle eller pattedyr til mennesker. Det var tilfældet med både Sars og Mers. I de senere år er antallet af sygdomme, der er konstateret spredt fra dyr til mennesker steget voldsomt.

(Kilde: Videnskab.dk)

Annonce

Godt, det er i Kina

Henrik, der arbejder som selvstændig konsulent indenfor mediko-industrien, håber, at situationen snart vender.

- Tallene for spredning ser ud til at flade ud. Men det er svært at vide, hvor troværdige tallene er. Og man kan også være bekymret for at reagere på et fald og rejse hjem for tidligt - hvis nu det blusser op igen, siger han.

Han er bekendt med familier i afspærrede egne, der er underlagt de kinesiske myndigheders kontrol. For eksempel er familier blevet udstyret med ét udgangskort per familie. Ingen må forlade hjemmet uden at medbringe kortet, som dermed sikrer, at kun én er ude ad gangen. Alt sammen for at begrænse smittespredning.

- Byen Wuhan er afspærret og lukket ned, siger Henrik og tilføjer:

- Resten af verden skal nok være glad for, at Corona brød ud i netop Kina. For Kina har midlerne og metoderne til at gøre noget ved det. Hvilke andre steder i verden kan en by spærres af? Der er checkpoints, hvor folk får målt deres temperatur. Ville danskerne acceptere det?, spørger han retorisk.

Familien har sikret sig billet til at flyve hjem til Shanghai 28. februar.

Kommer I til at bruge dem?

- Det ved jeg ikke endnu. Nu må vi se.

Ifølge familien Nygaard er situationen i Shanghai ikke så slem som nogle andre steder i Kina - for eksempel i Hongkong. Herfra har en bekendt sendt dette foto af et supermarked, der er tydelig præget af hamstring og manglende leverancer. Privatfoto
Familiens sommerhus ligger tæt ved vand, skov og natur i øvrigt. Her tilbringer familien deres selvvalgte karantæne. Hvis de rejste hjem, ville de blive pålagt to ugers karantæne i deres lejlighed i Shanghai. Derfor er ferien i Danmark forlænget på ubestemt tid, fortæller Henrik. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Syng Sammen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Elbobladet

Du store kineser

Elbobladet

Der blev sat priser ved Røde Kors

Annonce