Annonce
Elbobladet

Melvins ultimatum: Fredericia eller ingen Sunday

11. juni blev Melvin Kakooza kåret som Årets Fredericianer. Han har et stærkt bånd til Fredericia. Foto: Søren Gylling
Årets Fredericianer 2021 har for altid fået Fredericia under huden. De sidste tre år har komiker Melvin Kakooza sat Fredericia på landkortet. Derfor er han ’Årets Frederik’.

Fredericia: Fredag 11.juni var en stor dag for den 29-årige komiker Melvin Kakooza. Selvom han de sidste fire år har vundet mange fine titler og priser, betød den titel, han fik denne junidag, noget ganske særligt for den jyske dreng, der blev født i Uganda efteråret 1991.

To år gammel kom han og familien til Fredericia, hvor han boede i 17 år, inden han som mange andre unge flyttede væk for at studere. Og for at realisere de store drømme. Melvin startede på lærerseminariet i Århus, men drømte om at underholde.

Til september er det fire år siden, at Melvin Kakooza nærmest kom ind fra sidelinjen og vandt Danmarksmesterskaberne i standup comedy. En titel, der åbnede døre for det komiske talent. Bag en af dørene fandt Melvin Kakooza folk, der troede på Melvins idé om en tv-komedieserie om fodboldklubben FC Fredericia, der henter den kenyanske fodboldspiller Sunday til klubben i den tro, at han kan redde klubben fra nedrykning. Sunday er dog ikke helt så talentfuld som håbet.

Annonce

I september optog Melvin og holdet bag serien fjerde sæson af den populære serie om fodboldspilleren Sunday, som tidligere på året vandt en Zulu Comedy Award for Årets tv-serie.

Og det var netop tv-serien Sunday, der blev fremhævet i skåltalen under kåringsceremonien.

-Du har i den grad været med til at sætte Fredericia på landkortet. Ingen i Danmark er i tvivl om, at vi har et professionelt fodboldhold her i Fredericia, lød det fra Frederik d. III’s Laugs ceremonimester, inden han hængte medaljen om halsen på den beærede Melvin.

Kort inden ceremonien lagde Melvin Kakooza ikke skjul på, at dette ikke blot er endnu en titel i rækken af de mange titler, han har fået de sidste knap fire år.

-Det er absolut en af de allervigtigste af dem alle. Det er jo en kæmpe anerkendelse fra byen, sagde Melvin Kakooza, da avisen fangede den travle komiker på en telefon på vej til ceremonien.

- Jeg har altid gjort meget for at have Fredericia i baghovedet, og med min idé til Sunday var det meget vigtigt for mig, at den foregik her i byen. Jeg ringede til Stig Pedersen (FC Fredericias direktør, red.) og vendte min idé med ham. Han var i starten den eneste, der troede på min idé, fortæller Melvin, der i ugerne op til og efter kåringen som Årets Fredericianer fra morgen til aften har haft travlt med at optage en ny sæson af tv-programmet ’Helt sort’.

Venskaber for livet

På spørgsmålet om det nogensinde har været på tale, at tv-serien om Sunday skulle foregå i en anden by, svarer Melvin kort og bestemt:

-Da jeg fremlagde ideen, var det med et ultimatum: Enten foregår den i Fredericia, ellers lægger vi den bare ned igen.

Han tilføjer:

-Fredericia er min barndomsby, så den betyder rigtig meget for mig. Jeg har nogle venskaber her, som jeg vil have for livet. Der er altid stor gensynsglæde, når jeg ser dem og byen.

At Fredericia og opvæksten i fæstningsbyen betyder meget for Melvin Kakooza, skinner også igennem i tv-serien Sunday. Når 29-årige Melvin Kakooza trækker i FC Fredericias røde spillertrøje og løber på banen i Monjasa Park til optagelser af komedieserien Sunday, træder han samtidig ind i den fiktive rolle som den kenyanske fodboldspiller. Men ideen til serien og den fiktive karakter og mange af de komiske hændelser, han kommer ud for i serien, opstod, da Melvin Kakooza selv spillede fodbold i Fredericia.

Idémanden, der ikke kun spiller hovedrollen, men også er medforfatter på manuskriptet og medproducer, trækker i den grad på oplevelser, han selv har haft både på og udenfor banen som afrikansk-jysk dreng.

For eksempel når modstanderne troede, at han var pissegod til at spille fodbold alene på grund af hans etnicitet. Det er er ligesom grundkernen i serien om den kenyanske fodboldspiller, som ikke er helt så talentfuld, som FC Fredericias træner havde forventet.

-Det er vigtigt for mig, at de kulturelle forskelle, der er i Danmark, ikke behøver være en hæmsko, men derimod er noget, vi værner om og kan grine af, sagde Melvin Kakooza om Sunday i et interview til DR sidste efterår, hvor tredje sæson af serien havde premiere på streamingtjenesten Xee.

Inden den travle og populære komiker haster videre på optagelse som vært på tv-programmet, hvor Melvin tager rundt i Danmark for at blive klogere på den danske kultur, når han lige at sætte ord på, hvad det Fredericia kan – hvad han sætter mest pris på ved hans barndomsby.

- Fredericia er jo en historisk by, hvilket giver den et særpræg indenfor voldene. Men for mig kan den noget specielt. Vi er så tilpas lille en by til, at vi holder sammen – og alligevel stor nok til, at man kan gå rundt i byen uden at rende på hinanden hele tiden, sagde Melvin Kakooza, lige inden han ankom til rådhuspladsen, hvor han blev modtaget af Frederik d. III’s Laug og en plads fuld af fremmødte fredericianere, der var kommet for at hylde Årets Fredericianer.

Fakta

Melvin Kakooza er født i Uganda 12. oktober 1991.

Da han var to år gammel, bosatte han og familien sig i Fredericia.

Her boede han i 17 år.

I 2016 læste Melvin til lærer i Århus.

September 2017 vandt han DM i standup.

I 2018 blev første sæson af Sunday optaget.

Fjerde sæson blev optaget efteråret 2020.

Melvin Kakooza er også kendt fra tv-programmer som ’Gæsten og hesten’, ’Helt Sort’ og ’Smæk for skillingen’.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Brug disse æbletricks til at få saftige kager og brød

Annonce
Annonce
Elbobladet

Kangoo vandt vigtig kåring

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt liv blomstrer op i det gamle løveapotek: Tina mangler blot at få styr på navnet til sin nye butik

Elbobladet

Lokale kunstnere inviteres til Fredericia Art Festival

Elbobladet

Business Fredericia ansætter erhvervskonsulent med særlig fokus på energi og klima

Elbobladet

Kræfterne er der ikke længere: Loppemarked takker af

Elbobladet

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Elbobladet

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Elbobladet

Traditioner har ingen alder -  5. generation skød sig til konge-titel

Elbobladet

Fire lokale danmarksmestre kåret ved lokalt sejlerstævne

Elbobladet

Præstens klumme: "Hva' ham Jesus, var han sådan en alfahan?"

Elbobladet

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Elbobladet

Syng, Spis og Snak på den lokale højskole

Elbobladet

Jacob redder maden hos Den Gyldne Ovn: Restauranter oplever rift om Too Good To Go-poser

Elbobladet

Arlette overlevede dødslejren - foredrag om Auschwitz i 1944

Elbobladet

Ugens hund: Margrethe VI er på skånekost

Elbobladet

På den 2. side: Hvor svært kan det være?

Elbobladet

1000 gratis trøjer var væk på én time: Folk strømmede til FC-kamp og tribune-indvielse

Elbobladet

Gør brætspil til en succes - selv for den dårlige taber

Elbobladet

Padlock Chain serverer egen øl til koncert

Elbobladet

60 års jubilarer fra Treldevejens Skole

Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Annonce