Annonce
Elbobladet

Travlt år i butikslivet: Se, hvem der er åbnet og lukket i løbet af året

2020 har været et travlt år, hvad angår butiksnyheder. Her kan du få overblikket over en stor del af dem, der er blevet bragt i avisen henover året. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Det er langtfra kun lukninger, som coronaens år - 2020 - har været præg af. Gennem året har en række butikker, saloner og restaurationer slået dørene op. Vi giver et overblik her.

Fredericia: Det kan være svært at holde styr på handelslivet, når man ser tilbage på 2020. Vi har alligevel forsøgt at bladre aviserne igennem for at se, hvilke butiks- og restaurationsåbninger vi har skrevet om i løbet af det forgangne år.

Tilbage i januar 2020 skrev vi om, at den dengang 32-årige Jens Maahr Bøgh-Kristensen Brixen åbnede Fredericia Dæk- og Bilservice.

Senere på måneden kunne vi berette om årets første aktivitet i gågaderne, hvor Wiberg planlagde at åbne. Selve åbningen fandt sted 27. februar.

Annonce

Enkelte steder uden for Fredericia har der været aktivitet. 7. februar åbnede Larsens Kødudsalg en butik på Tingvejen i Taulov.

Også på restaurationsfronten er der sket nyt. Claudia's Sandwichbar åbnede på Vesterbrogade. Spisestedet så dagens lys, da ejer Claus Rosenquist valgte at inddrage en del af værtshuset Sidesporet til sandwichbar.

Wiberg, der forhandler interiør og brugskunst i Gothersgade 35, åbnede Johanne Wiberg i slutningen af februar. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

En af de gader, der har været omtalt meget i 2020 i forbindelse med lukninger, er Vendersgade. I løbet af året nåede tøjbutikken USO at åbne en "pop up"-outletbutik, der som navnet antyder var midlertidig.

Også på velværen er der sket nyt. 1. februar åbnede Agatha Darville sin salon Frk. Darville på Bødkervej i Snoghøj i samme bygning som Quattro Clinic holder til.

Hos Urbania Street Food er der sket ændringer. I marts åbnede Camilla Sørensen Pizza Mamma og erstattede den tyrkiske bod, Ottos Anatolian Food, som lukkede i januar. Senere på året skiftede boden ejer, ligesom boden Gris & Gris fik ny ejer.

Derudover overtog folkene bag Urbania Street Food forpagtningen af den tidligere Café Østerstrand. Navnet på det nye sted ved Østerstrand blev Urbania Beach Bar.

Også blandt de firbenede bød 2020 på nyt. Mormors hundesalon & massage er navnet på den klinik Pernille Junie Pedersen åbnede på hjemadressen i Erritsø.

Er man til genbrugsguld er der også et nyt sted at gå hen. På Brovadvej i Erritsø åbnede Dorit Kyndesen Vintageloppen i begyndelsen af maj.

Genbrug er der også at finde hos Treldevejens Genbrug, som åbnede i september på adressen Treldevej 3.

Under coronanedlukningen i foråret var der af gode grunde ikke samme lyst til at åbne en ny butik. Også restaurationerne var nødsaget til kun at tilbyde takeaway. Det forhindrede imidlertid ikke Indian Tandoori i at åbne på hjørnet af Danmarksgade og Købmagergade.

Ikke langt derfra slog de tre brødre, Abdullah, Mohammed og Ali Hassan, dørene op for Shawarma nr. 1. Fra adressen Danmarksgade 27B langer de retter fra det arabiske køkken over disken.

VIP Mobilreparation er en ny forretning, som Karichma Rastyar står i spidsen for. Sammen med sin mand Abdul Hai Rastyar kom hun til Danmark fra Afghanistan for ti år siden. I dag driver de hver deres butik i Gothersgade.

Hos Brødrene Guf kan man sætte tænderne i alverdens søde lækkerier. Butikken åbnede i september og holder ligeledes til i Gothergade på adressen, hvor Le Noir tidligere i år måtte lukke.

Femme Future er navnet på den NGO, der 1. juli rykkede ind i kælderlokalerne i Prinsessegade 56, hvor Svalernes Genbrug tidligere holdt til.

Nattelivet er noget af det, som har været allerhårdest ramt af coronaen. Byens diskoteker har således holdt lukket i størstedelen af 2020. Til gengæld betyder det ikke, at det har stået helt stille på kontorerne. D.N.A. er navnet på et nyt diskotek, som åbner på et endnu uvist tidspunkt.

Derudover kan fredericianerne forhåbentligt også se frem til en Aha-oplevelse i 2021. Aha skulle efter planen være åbnet omkring påske, men spillestedet i Købmagergade må endnu vente med åbningen, til myndighederne tillader det.

Står du og skal have lavet eller fjernet tatoveringer, fjernelse af pigment-forandringer, fjernelse af uønsket hårvækst er Skin by A en mulighed. Klinikken, som holder til i Jyllandsgade, åbnede i efteråret.

Efteråret var også årstiden, at Senge-Universet slog dørene op. Butikken, der ligger ud mod Vejlevej, havde første åbningsdag 6. november. Bag forretningen står Lars Enevoldsen og Jan Johansen, som også driver Senge-Universet i Egtved.

ElboBladet og Fredericia Dagblad fik nye underboer i løbet af året. Tatovørbutikken V2 Ink flyttede nemlig ind på førstesalen i Prinsessegade 28. Tatovøren har i forvejen en afdeling i Nørresundby.

Hos Noa Noa i Gothersgade er butikschef Iben Bojsen et nyt ansigt i det fredericianske handelsliv. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind

En anden virksomhed med flere afdelinger er Noa Noa, som åbnede i Gothersgade 8, hvor Simply Living tidligere holdt til, inden livsstilsbutikken flyttede til Jyllandsgade tidligere på året. Noa Noa tilbyder dansk designmodetøj til kvinder og børn.

Amalie Rosalie er navnet på en hudplejevirksomhed, som flyttede til Jernbanegade over for banegården. Her foregår den lille forretning især som udstillingsvindue for Amalie Rosalies produkter, som hun sælger på netbutik.

Vi slutter gennemgangen af åbninger med at se fremad. I det nye år kan spisende se frem til at sætte tænderne i pizza fra Victorias Pizza, som åbner op i Vesterbrogade.

Meget andet end åbninger

Det er ikke kun nye butikker, som er åbnet op på nye adresser. Flere butiksejere har valgt at flytte deres eksisterende butik et andet sted.

Det gælder blandt andet optikerkæden Louis Nielsen, som flyttede deres butik fra Gothersgade 3 til Danmarksgade 18, hvor Holst Sko lukkede i 2019.

I Gothersgade 3 flyttede tøjbutikken Underground til i slutningen af året, efter at butikken tidligere holdt til i Vendersgade.

Geist/Gnist åbnede i Gothersgade 12, hvor man overtog lejemålet fra Flying Tiger of Copenhagen, som er lukket. På billedet fra åbningsdagen i oktober ses henholdsvis Maja Bekke-Hansen, Lasse Andersen og Marianne Gaarsvig. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind

Foruden Underground skiftede Geist/Gnist også adresse fra Vendersgade til Gothersgade, da tøjbutikken åbnede i slutningen af oktober. Her overtog man lejemålet i nummer i nummer 12 fra Flying Tiger of Copenhagen, som lukkede i sensommeren.

Galleri 39 har også haft gang i flytningen, omend adressen stadig er Prinsessegade 39.

Frisørsalonen Sax er flyttet fra Vendersgade til Købmagergade, hvor ejerne Ulrike Rønnebech og Louise Wieben er gået fra lokalelejere til -ejere. Salonen åbnede op i nye lokaler i juli.

Garage Burgerbar er flyttet et enkelt husnummer i Jyllandsgade ved Axeltorv. Her overtog spisestedet lokalerne fra Café Axel.

Krone Apoteket lukkede sin afdeling på Vesterbrogade og åbnede i stedet op på Nymarksvej ved Superbrugsen.

Også Temashop, der holdt til i Pjedsted med en butik, flyttede til en ny adresse i kommunen. I stedet for Østerskovvej 2 hedder adressen nu Håndværkervej 24 i Erritsø.

Derudover har enkelte butikker og restaurationer fået nyt navn.

Pr. 1. juni overtog 24-årige Areewan Erlandsen Restaurant Ene i gågaden. Sidenhen er hendes bedre halvdel Euan Donaldson, som tidligere var bestyrer af Vin med kant, blevet en del af restauranten. Arkivfoto: Søren Gylling

På tøjfronten skiftede Juul Women navn til Karma by Juul, efter at Jan Juul opsagde samarbejdet med Højer Fredericia ApS.

Mr-butikken i Danmarksgade, der tidligere hed Mr Højer, har ligeledes fået nyt navn, så den i dag hedder Mr Fredericia. Her er der også kommet ny butikschef.

Restaurant Ene, som tidligere gik under navnet Restaurant Ros, i Jyllandsgade skiftede navn, da Areewan Erlandsen overtog ejerskabet af restauranten 1. juni.

Annonce

Kommer ikke udenom lukninger

Det er dog ikke kun åbningerne, vi på redaktionen har dækket. 2020 bød også på flere lukninger af butikker. Her er nogle af de lukninger, vi har skrevet om i årets løb:

Herretøjsbutikken Marcus lukkede i slutningen af januar.

Hos Le Noir blev januar ligeledes sidste måned efter otte år eksistens.

Fredericia blev også et bowlingcenter fattigere, da City Bowling meldte ud, at de ville lukke, hvis ikke der var nogen, som ville overtage forretningen. Det skete imidlertid ikke, så derfor blev gulvet i Vendersgade 65 pillet op i løbet af sommeren, så boligselskabet Lejerbo kunne flytte ind.

Hobby & Fest i Vendersgade var også en af de butikker, som måtte dreje nøglen om for den fysiske butik i 2020. Det skete ved udgangen af februar.

Foruden hobbybutikken lukkede også restauranten La Melisa i Vendersgades gågade.

Det samme gjorde vinbutikken Vin med kant, som holdt til i den nordlige del af Vendersgade.

Hos Café D'Leone blev 2020 også endestationen. Spisestedet i Danmarksgade genåbnede aldrig efter at være lukket ned under coronapandemien. En af begrundelserne for, at nøglen blev drejet om, var Fredericia Teaters konkurs, der betød, at det italienske spisested mistede kunder.

I Riddergade lukkede Wang Jia Asian Marked sin specialbutik. Huslejen var for høj, og forud ventede der en fødsel for den daværende butiksindehaver Minwa Hu.

Ligger du inde med en butiksnyhed, som vi på ikke har skrevet om, eller kender du bare til en nyhed, er du altid velkommen til at tippe avisens journalister på fd@frdb.dk.

Vi ser frem til at dække 2021, der forhåbentligt kommer til at byde på mindst ligeså mange åbningerne og gode butikshistorier, som det forgangne år har budt på.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Annonce
Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Elbobladet

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Elbobladet

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Elbobladet

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Elbobladet

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Elbobladet

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Elbobladet

Se video og billeder: Julelysene på Rådhuset blev tændt på et hemmeligt tidspunkt

Elbobladet

Sådan kan du gøre julen mere klimavenlig

Elbobladet

Dessertcafé åbnet i stilhed: To dage inden premieren var kælderen oversvømmet

Elbobladet

Erritsø Fællesskole får skolemælkspenge til affaldshåndtering

Elbobladet

Så er Lucullus genåbnet: - Vi glæder os helt vildt til at møde de lokale

Elbobladet

Fernisering af udstilling om Jørgen Røjel

Elbobladet

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Elbobladet

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Elbobladet

Juletræets tænding er hemmelig i år: Corona aflyser bestemt klokkeslæt

Elbobladet

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Elbobladet

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Elbobladet

Du behøver ikke vente til black friday: Flere butikker tyvstarter tilbudsfredag

Annonce