Annonce
Elbobladet

Vind budrunden - uden at byde den højeste pris

Coronakrisen har sat skub i efterspørgslen på sommerhuse, og udbuddet er lige nu det laveste i 10 år. Det betyder også, at køberne flere steder står i kø efter de ledige fritidsboliger, hvilket i nogle tilfælde udløser en budrunde. (Arkivfoto)
Som boligkøber kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at indgå i en budrunde. Men du kan sagtens fremstå attraktiv uden nødvendigvis at byde højest.
Annonce

Din drømmebolig er netop kommet på markedet til en udbudspris, hvor du kan være med. Du må bare eje den, men problemet er, at en række andre købere har det på samme måde.

Derfor bliver boligen sat i budrunde, og du skal nu skrive den pris ned, du vil give, uden at kende til de andre potentielle køberes bud.

For tiden er det særligt sommerhuskøbere, der ender i den situation, fordi udbuddet er lavt og efterspørgslen stor på de sandovertrukne kvadratmeter.

Men ender du i en budrunde, så pas på med at lade dig rive med. For det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.

- I en normal forhandling kan man normalt være relativt sikker på at få ejendommen, hvis man lægger 25-50.000 kroner oveni, siger Thomas Hjorth, der er boligadvokat i Advokatfirmaet Lynggaard.

- I budrunder skal man i mange tilfælde lægge flere hundredtusinder i overbud, før man kommer op i toppen blandt de bydende, fortsætter han.

En bolig kan gå i budrunde, hvis der er ekstraordinær interesse for den. Det kan være et sommerhus i første række til havet, en bolig i et særligt attraktivt område, eller hvis sælger har sat en usædvanlig lav udbudspris, fordi de ønsker et salg hurtigst muligt.

Vil du gerne vinde budrunden uden at blive ruineret, er der andre ting, som kan spille en væsentlig rolle.

Byggesagkyndig

- Få en byggesagkyndig til at se ejendommen. En tilstandsrapport er ikke nok, og du kan ikke gøre brug af et håndværkerforbehold, når buddet først er afgivet.

- Allier dig med en advokat, der kan sikre, du ikke har overset nogle juridiske faldgruber. Hvis du eksempelvis har planer om at opsætte et højt stakit, men efter købet finder ud af, at det ikke er tilladt, så er det en streg i regningen.

- Tag kontakt til banken, og få en godkendelse af den pris, du vil byde.

- Prisen betyder mest, men overtagelsesdatoen kan også tit være afgørende, siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i den landsdækkende ejendomsmæglerkæde EDC.

Derfor kan du inden budrundens begyndelse tage fat i ejendomsmægleren og spørge, om sælger foretrækker en bestemt dato.

Andre sælgere har vægtet andre parametre højere end prisen - eksempelvis at det var en familie, der kunne passe godt på huset, som købte det.

- Der er sælgere, der har en veneration over for den bolig, de har boet i gennem mange år, og jeg kan godt komme i tanke om tilfælde, hvor boligen bestemt ikke er blevet solgt til højestbydende, siger Jan Nordmann.

Nogle købere vil have båd, brænde, gardiner og skabe med i handlen, men hvis du gerne vil vinde på andet end prisen, skal du være påpasselig med at forlange den slags i en budrunde.

- Jo flere specifikke krav man har, jo mere vil sælger være tilbøjelig til at finde en anden køber, siger Jan Nordmann.

Vær opmærksom på, at du ved et normalt boligkøb kan underskrive kontrakten og efterfølgende gøre brug af et advokat- eller bankforbehold, hvis det står i kontrakten - men sådan fungerer det ikke i en budrunde.

Inden du lægger dit bud, skal du derfor have talt med din bank og advokat.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce