Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fanø kan blive en slagmark

Sofie Valbjørn gav sig selv en vanskelig begyndelse som borgmester ved at springe fra en konstitueringsaftale. Den manøvre har præget Fanø Byråds klima lige siden, hvor det ofte har været svært at finde konsensus. Foto: Tue Sørensen
Det politiske landskab er pivåbent, og det kan blive en brutal valgkamp.

AQnalyse: Efter tre notoriske vanskelige år for Fanøs byråd med indbyggede personlige konflikter, der har sat en bremse for et konstruktivt samarbejde, ser det kommende kommunalvalg ud til at kunne blive et blodigt et af slagsen. Eller i bedste fald et diffust et.

Flere har meddelt, at de i al fald ikke stiller op igen, heriblandt Kristine Kaas Krog, der modtog det andet højeste personlige stemmetal i 2017. Vidende mennesker mener, at det kan være cirka halvdelen af byrådet, der ikke stiller op igen. Fanø Lokallistes fremtid er usikker. Det samme er Alternativets. Ikke mindst fordi borgmester Sofie Valbjørn ikke stiller op igen. Og endnu flere medlemmer af byrådet har ikke gjort op med sig selv, om de har lyst til at deltage i det politiske cirkus igen.

Friske kræfter

De radikale har meldt deres ankomst på øen og vil kunne fremstå ubesudlet af de foregående års trakasserier. Spørgsmålet er så, om Fanøs stemmeberettigede har lyst at tage en chance med ganske uprøvede kræfter. Det håber de på hos de Radikale, der medio marts præsenterer kandidatlisten til valget.

Ude blandt politisk kyndige bliver de nævnt som en slags kongemagere – eller i al fald et frisk pust – mellem de to fronter, der er trukket op mellem de to præsidentkandidater, den konservative Christian Lorentzen og Venstres Erik Nørreby.

Sidstnævntes parti har siden 2009 været det største på øen. Og det skete ikke mindst på grund af den daværende konservative borgmester Kjeld Nielsen, der havde sagt, at han mente, at man skulle søge mod Esbjerg i 2005. I 2009 blev det straffet og over en tredjedel stemte på Venstre. Ved de to sidste valg har knapt hver fjerde stemt på liste V, mens de konservative har ligget på omkring 15 procent siden 2009.

Annonce

Skæve alliancer

Så der er altså ingen af de to, der har indtil nu har tilkendegivet, at de gerne vil sætte sig på borgmesterkontoret ved årsskiftet, der kan køre den i mål alene. Så meget kommer til at afhænge af evnen til at indgå alliancer med andre partier eller lister.

Sidste gang var Socialdemokraterne i valgforbund med Venstre, mens Konservative lavede et forbund med Dansk Folkeparti. Her opstod der efterfølgende en ret så fasttømret opposition med Konservative, SF og Fanø Lokalliste, der stod overfor Socialdemokratiet, Miljølisten, Alternativet og Venstre.

Det viser med al tydelighed, at politik på Fanø er styret af personlige relationer og aftaler fremfor ideologiske sammenfald. Og ikke mindst derfor skal man ikke sætte ret meget af sin pensionsopsparing på et væddemål om, hvordan det her falder ud i november i år.

Et ekstra lille krydderi er de landspolitiske vinde, hvor Mette Frederiksens parti har medvind i meningsmålingerne, og Venstre får en på trynen, mens Radikale også forsøger at finde deres egne fødder igen efter Østergaard-balladen.

Spændende bliver det.


Det viser med al tydelighed, at politik på Fanø er styret af personlige relationer og aftaler fremfor ideologiske sammenfald

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce