Annonce
Ugeavisen Esbjerg

John Snedker stopper, mens legen er god

John Snedker har efter 28 år i politik besluttet at stoppe efter den byrådsperiode, der slutter ved udgangen af næste år. Når regnebrættet gøres op, kommer han frem til, at andre ting end politik nu skal have mere plads og tid. Foto: Tue Sørensen
Socialdemokratiet i Esbjerg er slået ind på en bane, hvor partiet ikke skal være, hvis indflydelse på udviklingen i Esbjerg betyder noget, mener John Snedker, som ikke stiller op til kommunalvalget næste år. - Jeg holder aldrig op med at være socialdemokrat, men når regnebrættet gøres op efter 28 år i politik, skal andre ting nu have mere plads i mit liv.

Slut: Klokken var 22.19.54, da John Snedker klikkede på ikonet for send mail. Afsted røg beskeden til den socialdemokratiske byrådsgruppe og partiledelse i Esbjerg, som alle på én gang blev informeret om, at John Snedkers tid i politik nu er til at se en ende på. John Snedker genopstiller ikke til det kommende valg til Esbjerg Byråd, som finder sted 16. november næste år.

- Politik, byrådsarbejde og Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling ligger mig fortsat på sinde, men når regnebrættet gøres op, så er det min vurdering, at det rigtige er at stoppe, når denne byrådsperiode udløber med udgangen af næste år, skriver han i sin mail.

At sende den mail sent om aftenen den 7. oktober var lettere end at træffe beslutningen. Der var mange faktorer i regnebrættets regnestykke. Og John Snedker ønsker ikke, at hans exit fra kommunalpolitik alene ses som en reaktion på den interne strid i partiet, der har eksisteret længe, men flammede voldsomt op, da Socialdemokratiet fik sig manøvreret helt ud af de seneste kommunale budgetforhandlinger.

Annonce

SF og Enhedslisten blev alene om at repræsentere rød blok i budgetforliget. Socialdemokraterne fik nedstemt deres eget budgetforslag og havde heller ikke held med at få vedtaget ændringer til det budgetforslag, alle de andre partier i byrådet var enige om.

John Snedker havde gerne set det forløb anderledes.

- Vi kunne have tilsluttet os budgetaftalen, allerede da det lå fast, at aftalen ikke rummede den skattenedsættelse, også jeg var imod. Men sådan blev det ikke. Derfor kom vi i en situation, hvor vi nærmest overhalede SF og Enhedslisten venstre om. Det er - efter min mening - ikke den bane, Socialdemokratiet skal være i, hvis vi vil have indflydelse på udviklingen i Esbjerg. Det er en bane, der i de senere år også har presset de socialdemokratiske værdier, jeg altid har stået for, siger John Snedker, der vil stoppe, mens legen er god, som han udtrykker det.

Andet end politik

I samme åndedræt slår han fast, at andre mere private overvejelser og hensyn vejede mindst lige så tungt som de politiske, da han skulle træffe sit valg. Et valg, hustruen har været involveret i som den absolut mest fortrolige.

- Man kan altid satse på en valgperiode mere, og måske kunne jeg få et godt valg én gang til. Når jeg vælger at lade være, så er det fordi, at andre ting i mit liv skal have mere plads. Min familie, hustru, børn og børnebørn ikke mindst, forklarer John Snedker.

Også hans professionelle karriere udenfor politik spiller en rolle. John Snedker fik i 2018 et nyt job som chef for UC Syd’s strategiske enhed.

- Jeg er glad for mine opgaver på UC Syd, som også har elementer af politisk arbejde over sig. Det er en meget udfordrende stilling, så jeg ser frem til de næste 8-10 år både arbejdsmæssigt og privat, siger han.

John Snedker mener ikke, at en bane venstre om SF og Enhedslisten er den rigtige for Socialdemokratiet i Esbjerg. Foto: Tue Sørensen


Vi kom i en situation, hvor vi nærmest overhalede SF og Enhedslisten venstre om. Det er - efter min mening - ikke den bane, Socialdemokratiet skal være i, hvis vi vil have indflydelse på udviklingen i Esbjerg.

John Snedker


John Snedker har dog politik i blodet, så selv om han efter alt at dømme ikke kommer til at stå på en stemmeseddel igen, bliver han i Socialdemokratiet og holder aldrig op med at være socialdemokrat.

- Jeg er socialdemokrat helt igennem. Det har været en aktiv del af mit liv, siden jeg som 15-årig meldte mig ind i DSU Esbjerg. Mit engagement i Esbjergs udvikling slukker jeg ikke for, siger den 58-årige politiker, som tre gange har været borgmesterkandidat for Socialdemokratiet uden at blive borgmester.

Sidste gang for tre år siden var det ellers tæt på. Kun omkring 1.100 stemmer var forskellen mellem blåt og rødt flertal. John Snedker fik selv 6.860 personlige stemmer.

Annonce

National afsmitning

På landsplan har statsminister Mette Frederiksen formået at sætte den borgerlige opposition skakmat. Det er sket på en måde, der skaber rød optimisme og håb om noget lignende i Esbjerg om et år, hvor Venstres borgmester, Jesper Frost Rasmussen, skal forsøge at sikre sig sin anden periode som borgmester i Esbjerg.

I den svære toer kommer han ikke op mod John Snedker, men mod Jakob Lykke, som er socialdemokraternes bud på den næste borgmester i Esbjerg Kommune.

John Snedker blev det aldrig, men hvad ville have været anderledes i Esbjerg, hvis han var blevet borgmester for tre eller syv år siden? John Snedker nøjes med at pege på en enkelt ting:

- Jeg tror, vi tidligere og mere markant havde investeret i børnepasningen, folkeskolen og de socialt udsatte, men også de videregående uddannelser. Det sker nu med blandt andet Education Esbjerg, men hvis flertallet i byrådet havde været rødt, ville det være sket før. Gode børneinstitutioner er helt afgørende, hvis vi vil øge bosætningen i Esbjerg, siger han til spørgsmålet.

Han har for længe siden affundet sig med aldrig at blive borgmester, men han skal lige vende sig til tanken om slet ikke at være med i kommunalpolitik mere. Der er meget, han kommer til at savne. Skal han nævne bare én ting, bliver det det ugentlige møde i økonomiudvalget hver mandag formiddag:

- Det er her, man virkelig er tæt på og dybt involveret i, hvad der sker i Esbjerg Kommune, og hvad der kommer til at ske i kommunen. Det har jeg oplevet som fascinerende og værdifuldt at være en del af. Og jeg er taknemmelig over at have fået muligheden for det, forklarer John Snedker.

Annonce

Lykke kan bare spørge

Han ønsker sit partis borgmesterkandidat Jakob Lykke alt det bedste i den kommende valgkamp og håber på, at der kommer den smule medvind til partiet i Esbjerg, som en valgsejr til november næste år vil kræve.

Skal John Snedker pege på Jakob Lykkes stærkeste side, bliver billedet malet ret bredt:

- Jakob har store visioner på Esbjerg Kommunes vegne. Som født og opvokset i kommunen og som tidligere byrådsmedlem har han også et godt kendskab til kommunes DNA, udfordringer og muligheder, lyder det fra John Snedker.

Ugeavisen Esbjerg ville gerne have John Snedker til at komme med sit bedste råd til Jakob Lykke. Snedker kan trods alt udtale sig med 28 års politisk erfaring og en håndfuld valgkampe som grundlag, men det vil han helst ikke. John Snedker vil ikke gøre sig klog på noget. Det kan så nemt misforstås, forklarer John Snedker, som heller ikke vil stå tilbage som "den sure gamle mand" efter alle sine år i politik. Så derfor vil han kun sige dette:

- Jakob er en dygtig partifælle, der allerede er fuld fokuseret på opgaven, så jeg tror ikke, at han har brug for råd fra mig. Men han er naturligvis altid velkommen til spørge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Ugeavisen Esbjerg

Byrådets kvinder er stadig i undertal

Annonce