Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nationale test bliver op til skolen

Allerede fra maj i år bliver det frivilligt for kommunernes folkeskoler, om de vil gennemføre de nationale test. Foto: Presse
Først fik kommunerne i frihedsforsøget afslag. Nu får de så alligevel lov til at droppe de nationale test allerede fra maj i år, og det bliver op til den enkelte skole, om de vil teste eller ej.

Testing testing: Elever på alle folkeskoler i hele landet skal hvert år igennem nationale tests i fag som dansk, matematik og engelsk. Men fra næste år bestemmer skolerne i Esbjerg Kommune selv, om de vil teste børnene eller ej. Om de synes, det giver mening. Fordi Esbjerg Kommune og Holbæk Kommune er med i frihedsforsøget, hvor de på skoleområdet kan fritages for en lang række statslige reguleringer, kan de nu også fra maj i år vælge at droppe de nationale test i dette skoleår.


Vi skal selvfølgelig have fundet en anden måde at måle, hvad frisættelsen kommer til at betyde for vores elever både fagligt og for trivslen.

Diana Mose Olsen


Annonce

Og det glæder formanden for Børn- og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), som sammen med borgmesteren i Holbæk har været kritiske overfor de fejlbehæftede nationale test og bedt undervisningsministeren om at blive fritaget for testene allerede fra i år. Det fik de egentlig afslag på. Men fra den 15. maj må de gøre, som de vil, når frisættelsesforsøget træder i kraft, efter at velfærdsaftalen er godkendt på Christiansborg. Og et enigt Børn- og Familieudvalg vil aflyse nationale test som krav og i stedet lade det være op til hver enkelt skole i kommunen, om de gennemfører dem. De må være de bedste til at vurdere det, mener Diana Mose Olsen, og hun vi ikke politisere og kræve test under et frisættelsesforsøg.

Måles på anden måde

-  De nationale test har fået meget kritik for at være ubrugelige, de er et øjebliksbillede, og du kan ikke bruge dem på elevniveau og se, om en elev har flyttet sig fagligt. Vi skal selvfølgelig have fundet en anden måde at måle, hvad frisættelsen kommer til at betyde for vores elever både fagligt og for trivslen, og det arbejde skal vi i gang med. Jeg håber, det her vil betyde, at alle skoler i hele landet på sigt bliver meget mere frisat, siger udvalgsformanden.

Velfærdsaftalen med frisættelsesforsøg træder formelt i kraft den 15. maj. Den 17. maj vil politikerne på et ekstraordinært Børn- og Familieudvalgsmøde beslutte at gøre de nationale test valgfrie, og dernæst skal byråd og økonomiudvalg bekræfte beslutningen. Fra det øjeblik kan skolerne selv bestemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce