Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Over 1200 underskrifter mod gigantmøller

De nye vindmøller i Tjæreborg vil tydeligvis tage sig ganske voldsomme ud. Illustration: Jørgen Jungersen / Ugeavisen Esbjerg
Den 13. januar slutter høringsperioden angående de - måske - kommende vindmøller på 180 meter i Tjæreborg Enge. Over 1200 borgere i byen har skrevet under på, de ikke ønsker møllerne opsat så nær deres by.
Annonce

Gigantmøller: Det var noget af en øjenåbner for en række byrådspolitikere, da de kort før jul var på rundtur i Tjæreborg for ved selvsyn at opleve, hvor massive de 180 meter høje vindmøller, som Vattenfall ønsker at opsætte i Tjæreborg Enge, vil tage sig ud.

"Det bliver ikke med min stemme," "det er meget voldsomme tal,"det er et pengeprojekt," og  "det overrasker mig meget,"  var blot nogle af reaktionerne, da politikerne havde været på den to timer lange rundtur i den gamle stationsby.


Enormt mange ser gerne, at man lader de nuværende møller stå indtil, at de ikke kan mere, og så giver området tilbage til naturen.

Mikael Kirk, borger i Tjæreborg og nabo til de nuværende møller


Overrasket er borgerne i Tjæreborg ikke, for de har nemlig sat sig grundigt ind i projektet, og selvom nogle byder gigantmøllerne velkommen, så er modstanden mod Vattenfalls projekt til at tage at føle på. Den 13. januar slutter høringsperioden, og mere end 1.200 borgere har indtil nu skrevet under på, at de ikke ønsker de 180 meter høje vindmøller placeret i Tjæreborg Enge.

Annonce

Installation i byen

Man finder få i Tjæreborg, der har noget imod vindmøller eller grøn energi. Derimod bekymrer de - måske - kommende 180 meter høje vindmøllers størrelse, støj, skyggekast, sundhedsrisici, lys-gener og ejendomsværditab ganske meget.

Rundt omkring i byen er derfor opstillet store plakater med teksten "Nej tak til gigantvindmøller", ligesom der ved byens hjerte - torveområdet mellem kirke, idrætshal og dagligvarebutik - er opstillet en installation, der viser, hvordan gigantmøllerne med deres konstant blinkende lys vil skæmme byens smukke kirke og værdsatte natur.

På lørdag afholdes der endnu en rundtur i byen, hvor blandt andet borgmester Jesper Frost Rasmussen og andre byrådsmedlemmer, som ikke havde mulighed for at deltage på første rundtur, er inviteret. Her kan også de ved selvsyn opleve, hvordan de nuværende og 100 meter høje vindmøller allerede påvirker de blot 10-20 år gamle udstykninger, hvor størstedelen af de 438 ejendomme, som kan søge om tilskud fra VE-bonusordningen, er beliggende.

Annonce

Giv området tilbage

Anders Pedersen, som sammen med Martin Olsen står bag underskriftsindsamlingen, fortæller, at der er brugt ekstremt meget tid hen over julen på møder, underskriftsindsamling, høringssvar, opsætning af plakater og lignende. Men de klør ufortrødent på.

- Corona-situationen har gjort det ekstremt svært at organisere modstanden mod planerne om kæmpevindmøller i Tjæreborg Enge. Vi har ikke haft mulighed for på et fysisk borgermøde at vise utilfredsheden med projektet, ligesom vi eksempelvis heller ikke har kunnet samle en ordentlig flok til en demonstration foran Esbjerg Rådhus. Jeg håber alligevel, at byrådsmedlemmerne kan mærke den ekstremt store utilfredshed, der er i byen overfor de her gigantmøller, siger Anders Pedersen, mens Mikael Kirk, der til daglig er nabo til de nuværende vindmøller, tilføjer:

- Vi oplever megen utilfredshed med projektet, når vi trodser vinterkulden og går rundt og stemmer dørklokker. Den gennemgående besked er dog, at folk ikke har noget imod vindmøller, men at de ikke skal være så store så tæt på byen. Enormt mange ser faktisk gerne, at man lader de nuværende stå indtil, at de ikke kan mere, og så giver området tilbage til naturen.

Sagen kort

Energiselskabet Vattenfall ønsker at udskifte de nuværende 8 vindmøller på 100 meter i Tjæreborg Enge med færre møller, som bliver på 180 meter. Dermed skal der blandt andet være lys på møllerne 24/7, hvilket der eksempelvis ikke skal ved møller på 150 meter.

Ganske få borgere i Tjæreborg - der er det byområde i hele Esbjerg Kommune, der befolkningsmæssigt vokser mest i øjeblikket - er imod vindmøller. Men rigtig mange er imod størrelsen på de nye møller, da de vil give et helt andet visuelt udtryk mange steder i byen, ligesom mange er nervøse for støj, skyggekast, sundhedsrisici, lys-gener og ejendomsværditab.

Rigtig mange huse bliver berørt at projektet. Fem huse skal opkøbes, hvis projektet skal realiseres, mens hele 69 husstande ligger så tæt på møllerne, at de kan gøre krav om, at Vattenfall skal købe deres ejendom. Og yderligere 438 husstande kan gøre krav om VE-bonus, fordi møllerne bliver så store. Det er meget sjældent, man oplever så mange husstande, der bliver berørt i projekter som disse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce