Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Uddannelsesfyrtårn skaber tvivl hos Esbjergs universiteter

Fyrtårnsprojektet på Esbjerg Strand skal rumme op mod 3000 studerende, er det tidligere meldt ud. Men Esbjergs to universiteter bliver først nu inddraget i processen. Arkivfoto: Tue Sørensen
Hvad er det Esbjerg pønser på med satsningen på Fyrtårnsprojektet på Esbjerg Strand? Det spørgsmål stiller rektorerne sig selv på byens universiteter, hvor man ikke føler sig inddraget i processen.

Uddannelse: I begyndelse af 2021 blev planerne om at lave et fyrtårnsprojekt på Esbjerg Strand lanceret. Det skal tegnes af stjernearkitekten Bjarke Ingels. Det skal være et kraftcenter for fremtidens uddannelser, nye teknologier og indeholde et nyskabende læringsmiljø, kan man læse på Education Esbjergs hjemmeside.

Ni måneder senere holder Education Esbjerg stadig kortene tæt til kroppen, så tæt at også de to universiteter i Esbjerg, føler sig holdt hen i uvished.

- Jeg har kun viden om det fra aviser, og så er jeg blevet inviteret til et møde med Peter Kirk Larsen (bestyrelsesformand for Fyrtårnsprojektet red.) i starten af det nye år. Jeg skal være ærlig at sige, at jeg er meget usikker på, hvad projektet indebærer, for jeg har kun kunnet læse mig til relativt lidt. Jeg har derfor ikke nogen nagelfast holdning til det, siger Jens Ringsmose, rektor på SDU.

Annonce

En lignende melding kommer fra Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.

- Overordnet set er jeg heller ikke involveret i det. Jeg har haft et enkelt møde med Peter Kirk Larsen, hvor vi har talt overordnet om uddannelser, men jeg kender ikke det konkrete projekt, siger han.

Et brød i ovnen

Men hvordan kan Esbjerg to universiteter ikke være involveret i udformningen af byens kommende uddannelsessatsning? Det spørgsmål kan Peter Kirk Larsen besvare.

- Det er en række nyskabelser, der gøres, og der findes ikke et fingerknips, der kan løse den opgave. Vi har ikke haft et produkt, som vi har vurderet til at være i den rigtige stand. Vi ville ikke gå ud med et halvbagt brød, så det er helt bevidst, at vi ikke er gået ud i den dialog, før vi er længere i processen, forklarer han.

Men mens Education Esbjerg har haft travlt med at slå det brød op, så har det sat gang i spekulationerne på byens to universiteter.

Vi arbejder på at udvikle et uddannelseskoncept, der har flyvehøjde, og som er attraktivt for studerende, og vi har brug for et positivt og godt samarbejde med de eksisterende uddannelsesinstitutioner i Esbjerg.

Peter Kirk Larsen, bestyrelsesformand for Fyrtårnsprojektet

- De skal huske på i den her sammenhæng, at vi driver universitet i Esbjerg og forsøger at sikre, at vi har nogle gode og dygtige ingeniører der kan blive ansat på arbejdsmarkedet dernede og det gør vi så godt vi kan. Hvis man laver et uddannelsestilbud, der konkurrerer med os, må vi se ind i det, siger Aalborg Universitets Per Michael Johansen og understreger, at universitetet er glad for både beliggenheden og de moderne laboratoriefaciliteter på Niels Bohrs Vej i Esbjerg.

Også SDU’s rektor er glad for universitets nuværende placering i Esbjerg, som han understreger, at der netop er investeret 122 millioner kroner i, og at universitetet er glad for synergimulighederne med deres nye nabo UC Syd.

Peter Kirk Larsen er, understreger han, opmærksom på universiteternes eksisterende placering, og for ham er det vigtigt at sige, at planerne på Esbjerg Strand ikke på nogen måde skal spænde ben for hverken Aalborg Universitet eller SDU.

- Der er mange myter om det her, men vi er positive overfor de eksisterende uddannelsesinstitutioner. Det, vi laver, er ikke et modspil til dem, men vi håber på, at det bliver så attraktivt at andre vil være en del af det. Hvis det her kan lykkes, vil vi gerne have, at de kan blive en del af det, siger Peter Kirk Larsen og løfter lidt af sløret for planerne.

I første omgang fortæller han, at der arbejdes på at kunne offentliggøre en status i første kvartal af 2022.

- Der er to ben. Der er et fysisk udtryk, udviklingen af halvøen Esbjerg Strand, hvor vi sammen med BIG arbejder på en masterplan. Den anden del er udviklingen af et uddannelseskoncept, og det er en udfordrende opgave, for det forudsætter, at vi kan omsætte vores ideer til et skoleskema, som unge finder attraktivt at blive en del af. Jeg tror, det rigtige ord for det er en uddannelsesplatform, siger Peter Kirk Larsen og fortæller, at der udover BIG og Voluntas er en række andre store aktører involveret.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce