Det er ikke mere end et år siden, at Frederiksberg Idræts-Union og kommunens ’Bevæg dig for livet’-projekt satte strøm til FRBdans - et kommunalt dansetilbud til byens borgere. I dag har FRBdans mere end 100 medlemmer fordelt på 15 hold.
En stor del af medlemmerne er unge piger, som ellers traditionelt er svære at få til at motionere, fortæller Marianne Hovmand Skov, der er projektleder på kommunens ’Bevæg dig for livet’-projekter:
- Vi var optagede af at finde flere idrætsaktiviteter, der kunne gøre det attraktivt for teenagepiger at blive ved med at bevæge sig. Vi ved fra undersøgelser, at teenagepiger tidligere end drenge dropper idrætslivet. Dans var en af de ting, som pigerne selv pegede på og sagde: "hvis jeg skal i gang igen med at dyrke idræt, så skal det være med dans", fortæller Marianne Hovmand Skov
Samarbejde med SFO'er
Frederiksberg Kommune er en af 22 kommuner, som har tilsluttet sig til DIF's og DGI's 'Bevæg dig for livet'-projekt med et mål om at få flere danskere til at bevæge sig. Af samme grund er FRBdans - lidt utraditionelt - kommet i stand på kommunens eget initiativ:
- Normalt starter man en forening på vegne af en gruppe borgere, der vil lave noget selv. Men her startede vi det op udefra og sagde "der er et behov for at gøre det her", fortæller Mikkel Lynge Dybdahl, der er projektleder i Frederiksberg Idræts-Union og bestyrelsesmedlem i FRBdans.
Samtidig indgik FRBdans et samarbejde med flere af kommunens SFO'er og fritidsklubber, så pigerne kunne danse i det tidsrum, de normalt brugte med vennerne på kommunens institutioner.
Mikkel Lynge DybdahlDet skal først og fremmest være sjovt. Der skal være masser af bevægelsesglæde. Forudgående dansekundskaber er underordnede.
Det betød ikke bare, at den nyetablerede forening hurtigt fik adgang til målgruppen, men også, at foreningen som forening kunne tilbyde hold langt tidligere på dagen i idrætshaller og gymnastiksale, som ellers ville være forbeholdt kommunens institutioner i netop de tidsrum.
- Det gjorde, at FRBdans meget hurtigt fik mange nye medlemmer. Efter den første måned havde vi 70 medlemmer, og her mindre end et år efter er vi med mere end 100 medlemmer, og det til trods for at coronakrisen lukkede foreningen ned i nogle måneder, pointerer Mikkel Lynge Dybdahl.
Også voksne og seniorer
FBRdans har haft fokus på at ansætte instruktører med en stærk baggrund inden for dansens verden, fortæller Mikkel Lynge Dybdahl:
- Og så skal det først og fremmest være sjovt. Der skal være masser af bevægelsesglæde. Forudgående dansekundskaber er underordnede. De unge har ikke skullet kunne danse, første gang de trådte ind ad døren. Det er vigtigt, når man har med teenagere at gøre. De skal kunne komme ind uden at kunne noget i forvejen, men så skal de også mærke, at de rykker sig hurtigt.
Med sin store gennemslagskraft er FRBdans også begyndt at tilbyde dansetimer til andre målgrupper end børn og unge.
- FRBdans har knopskudt, så vi nu også har tilbud til voksne og seniorer, der danser hiphop og rytmisk dans. Det er ret fedt, at vi nu har en palette af tilbud til alle aldersgrupper, konstaterer Mikkel Lynge Dybdahl.
Træning på tagterrassen
FRBdans er ikke det eneste 'Bevæg dig for livet'-projekt, hvor Frederiksberg Kommune forsøger at tænke ud af boksen. I en ultratæt bebygget kommune som Frederiksberg er det ikke ligetil at finde steder, hvor byens borgere kan tilbydes nye idrætstilbud:
- Derfor arbejder vi konsekvent på at indgå samarbejder med kommunens kommercielle verden. Vi har for eksempel etableret et samarbejde med Frederiksberg Centret, hvor vi nu tilbyder træning på centerets tagterrasse, oplyder Marianne Hovmand Skov.
Træningstilbuddet kan blandt andet findes på Frederiksberg Centerets kundeapp. På den måde kan tilbuddet nå ud til et andet og potentielt større publikum, end det som kommunens traditionelle idrætsforeninger har berøring og kontakt med:
- Der kan gemme sig skjulte ressourcer i at bruge en tagterrasse til foreningsbrug. Og samtidig kan byens kommercielle aktører have kontakt til grupper af borgere, som vi som kommune ikke normalt selv har lige så let adgang til, slutter Marianne Hovmand Skov.