Annonce
Give Avis

Gaspriser på himmelflugt: Nu melder endnu et lokalområde sig i koret, der drømmer om fjernvarme

I flere områder er der ønske om at etablere fjernvarme. Det gælder også i Vonge og Kollemorten. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Interessen for fjernvarme er steget markant de seneste måneder rundt om i de danske byer. Det gælder også for byerne Vonge og Kollemorten, der er begyndt at kigge på muligheden for at installere fjernvarme.

Vonge: Sjældent har omtalen af og ønsket om fjernvarme været større i Danmark, og nu melder endnu et lokalområdet sig i koret af landsbyer, der undersøger muligheden for at flere boliger skal skifte varmeforsyning.

Det seneste år prisen på eksploderet, og med krigen i Ukraine er ønsket om at gøre sig uafhængig af eksempelvis gas fra Rusland blot blevet større.

Derfor slog Vonge og Omegns Borgerforening til, da de for nylig blev kontaktet af konsulentvirksomheden "& Green Project", der vil undersøge muligheden for, at en lang række husstande i Vonge og Kollemorten kan tilkobles fjernvarme.

Annonce

- De vil gerne, at et lokalråd, en borgerforening eller en initiativgruppe er med til at få det på benene og indkalder til et borgermøde. Det er samme fremgangsmåde, de har haft i andre småbyer, hvor de er i gang med det samme. Hvis det ender med, at vi skal have vores eget, lille fjernvarmevarmeværk, skal der laves en bestyrelse eller forening til det. Vi er kun lige med til at skubbe det i gang, siger Martin Petersen, der er formand for Vonge og Omegns Borgerforening.

- De har fortalt, hvad de kan tilbyde, og hvad deres fremgangsmåde er, så indtil nu har vi kun brugt én aften på at høre på deres forslag, og så laver vi et borgermøde senere hen. Det, syntes vi næsten, vi skyldte byen at bruge lidt energi på.

Halvdelen skal være med

For at planerne kan realiseres, er det en nødvendighed, at der er opbakning til projektet blandt beboerne i Vonge og Kollemorten.

Målgruppen for fjernvarmeprojektet er husstande indenfor bygrænserne i de to byer, der i dag opvarmer deres bolig med gas, olie eller træpiller. Ifølge de første beregninger forventes det, at disse forbrugere kan halvere deres varmeregning i forhold til de nuværende priser, oplyser Martin Petersen.

Hvis det ender med, at vi skal have vores eget, lille fjernvarmevarmeværk, skal der laves en bestyrelse eller forening til det. Vi er kun lige med til at skubbe det i gang.

Martin Petersen, formand Vonge og Omegns Borgerforening

Der er omkring 225 boliger i Vonge og 130 boliger i Kollemorten i den primære målgruppe. Omkring 50-60 procent af disse skal være klar på at få installeret fjernvarme, hvis projektet skal være rentabelt. Indtil videre er initiativet dog blevet modtaget positivt fra flere indbyggere, og det giver borgerforeningen håb for, at planerne er realistiske.

- Vi havde allerede fået et par henvendelser fra nogle, der vil sælge deres hus. De spurgte, hvornår der kommer fjernvarme, men vi troede egentlig, der var få brugere her, siger Martin Petersen.

Annonce

Mere nyt om en måned

Selvom projektet fortsat er i et indledende stadie, ligger det allerede nu fast, at eventuel fjernvarme formentlig skal komme fra et kommende, nybygget fjernvarmeanlæg med varmepumpe eller via forsyning fra Tørring Kraftvarmeværk.

Der lægges ikke op til, at den enkelte forbruger skal betale nogen etableringsudgift, hvis man hopper med på vognen i forbindelse med etableringen, og det bliver frivilligt for boligejerne, om de ønsker at være med.

- Tidshorisonten for etablering af egen fjernvarmeforsyning vurderes at være 24 måneder - men der er jo meget stor interesse for fjernvarme i hele landet lige nu, så det kan nok skride, oplyser Vonge og Omegns Borgerforening.

Foreningen vil fortælle mere om projektet, når den samt lokalrådet og borgerforeningen i Kollemorten har holdt møde med konsulentfirmaet i slutningen af maj.

Vonge og Kollemorten er langt fra de eneste byer omkring Give, der i øjeblikket undersøger muligheden for at få fjernvarme. Det samme gælder Thyregod og Farre.

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce