Annonce
Ugeavisen Haderslev

I Halk fjerner de bakterier og vira uden kemi

Pernille og Karsten Snitkjær er indehavere af Naturlig Desinfektion, der ligger i Halk. Her arbejder de sammen med deres medarbejdere på at desinficere overflader, luft og væsker uden brug af kemi. I stedet bruger de UV-lys. Foto: Stine Hygum
Hos Naturlig Desinfektion er fokus på at fjerne bakterier og vira med UVC-stråler i stedet for kemi. Virksomheden leverer blandt andet løsninger til fødevareproduktionen og farmaceutiske virksomheder, men også til færger og uddannelsesinstitutioner.
Annonce

HALK: Måske har den brede befolkning i nyere tid aldrig været mere interesseret i, hvordan vi kan slippe af med bakterier og vira end nu, hvor afstand og afspritning på grund af covid-19 er blevet en del af hverdagen for den brede befolkning.

Hos Naturlig Desinfektion i Halk har de i de seneste 11 år arbejdet med at fjerne både vira og bakterier og andre levende organismer- uden kemi - men i stedet med UVC-lys.

- Lamperne udsteder energi, som ødelægger dets DNA eller RNA, siger Pernille Snitkjær, der er direktør i Naturlig Desinfektion.

UV-lyset kan bruges på luft, væsker eller overflader. Eksempelvis bruges det i fødevareproduktioner og i farmaceutiske virksomheder, hvor man ikke vil have bakterier eller vira med ind eller ud af en produktion.

- Man kan sammenligne det med sprit - udover at lys er kemifri, kontaktfri og ligeglad med temperaturer og miljø, siger Pernille Snitkjær.

Annonce

Op til otte meter

Det er Karsten Snitkjær, som står for at udtænke og udvikle de forskellige løsninger, mens Pernille Snitkjær er direktør og ligesom Karsten også arbejder med salget.

En af de seneste bestillinger er en stander til et dansk universitet, som vil være forberedt til at fjerne vira, hvis en studerende bliver konstateret smittet med covid-19.

- Universitetet har besluttet, at de ikke lukker ned, hvis de får et coronatilfælde. Med de transportable UVC-lys, så kan de i stedet nøjes med at lukke et rum ned i 50 minutter.

I det kontor som Pernille og Karsten Snitkjær deler, har de også en UVC-lampe hængende. Her kan man se, hvordan den ser ud, når den er tændt. Men man må ikke være i rummet, når man har tændt lampen, da det kan give svejserøjne og andre skader. Foto: Stine Hygum

- Lyset skal virke i 30 minutter - og slår 99 procent af bakterier og vira ihjel, og så er der 20 minutter til at stille op og pille ned igen, siger Karsten, der har undervist personalet i, hvordan de skal placere standerne og flytte dem rundt i de nødvendige lokaler.

- Der må selvfølgelig ikke være nogen i rummet, mens lyset er tændt. Det kan man få svejseøjne og andre alvorlige skader af, siger Pernille.

- Det handler om, hvor hurtigt man kan nulstille et lokale, siger Karsten om den nyudviklede transportable stander med UV-lys.

Annonce

En af kunderne

Når virksomheden får en ny opgave, så tager han ud og ser, hvor det er, der er behov for UV-lys til at fjerne bakterier og vira.

Molslinjen er også en af de nyere kunder hos Naturlig Desinfektion.

- De skal have UV-lys ind i deres airconditionanlæg, så der ikke bliver sendt vira rundt på færgerne, siger Pernille.

Molslinjen er en af de kunder, som Naturlig Desinfektion gerne må fortælle om:

- Men det er måske halvdelen af vores kunder, som vi ikke må fortælle noget om, siger Karsten, der sammen med Pernille fik ideen til at starte Naturlig Desinfektion.

- En bekendt tog mig med til en fødevaremesse for at kigge på UV-lys. Jeg kiggede på det, og så startede vi med at lave det til landbrug, siger han.

- Så vi kan undgå kemi i vand- og fodertanke, siger Pernille.

- Vi var nødt til at få det her UV til at virke og spare verden for noget kemi, siger Karsten.

Annonce

Fjerner 99,99 procent

UV-lys er ikke bare UV-lys.

- Der er mange, der har prøvet UV-lys uden held. Vi har været nødt til at vise, hvordan man gør det ordentligt ved at bruge det UV-lys, der slår vira og bakterier ihjel, siger Karsten, der tjekker alle lamper, inden de kommer ud til kunderne.

Eksempelvis er det sådan i den farmaceutiske verden, at UV kan erstatte store mængder af sprit.

- Der er det ellers sådan, at man skal spitte af med så meget sprit, at overfladen drypper for at opnå den samme effekt som ved UV-lys, siger han.

- Vi får flere og flere kunder, hvor man tager en manuel proces ud og i stedet bruger UV-lys som fast standard, siger Pernille.

En løsning fra Naturlig Desinfektion fjerner 90-99,99 procent af alle bakterier og vira.

Naturlig Desinfektion

  • UV- spekteret deles op i UVA, UVB og UVC.
  • UVA: Bruges til for eksempel at fremhæve ”usynlige” partikler og indtørrede pletter. UVA har ingen effekt på bakterier og virus.
  • UVC: Er en gennemtestet kilde til desinfektion og har en klar ødelæggende effekt på DNA/RNA
  • Det kan bruges til at ødelægge bakterier, vira og sporer, og har været anvendt i mere end 100 år.
  • Virksomheden har til huse i Halk og ejes af Pernille og Karsten Snitkjær.
  • Der er i alt seks faste medarbejdere på kontor og i produktionen.
  • Man kan læse mere om virksomheden på www.naturligdesinfektion.dk

- Det kan godt være, at det "kun" fjerner 90 procent, men det gør det til gengæld hver gang, siger Karsten.

Annonce

Erfaringerne

Hos Naturlig Desinfektion leverer Pernille og Karsten med hjælp fra deres underleverandører til forskellige brancher.

- Vi skal ikke selv til at stå og dreje stål. Vi har fundet dem, der er bedst til at gøre det - om det så er til fødevarer eller til en farmaceutisk virksomhed, siger Karsten.

Naturlig Desinfektion har en række underleverandører, der hver især har deres speciale. Alt bliver samlet og kontrolleret af Naturlig Desinfektions medarbejdere. Foto: Stine Hygum

Stædighed og vedholdenhed er noget af det, der har været med til at få Naturlig Desinfektion til at blive den virksomhed, som det er i dag:

- Vi har situationer, hvor vi må erkende, at det vi skal - det er på grænsen af, hvad vi kan. Men vi bliver ved, indtil vi har en løsning. Nogle gange er vi nødt til at vente på, at teknologien er der. Vi udfordrer det helt ud i det ekstreme, siger Karsten.

- Vi stopper ikke ved standard. Sådan en løsning kan vi ikke stoppe ned i halsen på kunderne. Vi tager lærdom med fra opgave til opgave, supplerer Pernille.

Virksomheden har eksisteret nu eksisteret i 11 år - og de første år brugte de på at finde de helt rigtige leverandører og vise kunderne, hvad det er, man kan opnå uden brug af kemi.

- Særligt i de tre seneste år har vi løbet stærkt, siger Pernille.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce