Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hvor stammer navnet Klak-Ring fra?

Sådan forestiller man sig, at Harald Klak så ud. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Annonce

Juelsminde: Jeg har altid ment at det gamle ordsprog ”Der går ikke røg af en brand ….”, har en vis gran af sandhed, så med det i mente har jeg naturligvis også spekuleret lidt på om byen Klakring har fået sit navn efter kong Harald Klak, som der har været en del snak om.

Blandt andet at Harald Klak havde tabt sin ring, som blev fundet på egnen, deraf navnet Klakring, eller at han skulle være begravet i en høj i Barritskov, hvis sten blev flyttet til Mindeparken i Juelsminde for godsejer Einar Viggo Schou. Det ved vi alle sammen, at det ikke er korrekt, da man mener at have fundet Harald Klak’s grav i 1908, en bådkammergrav syd for halvkredsvolden omkring Hedeby.

Annonce

Harald Klak

Ud fra hvad der fremgår af www.vikingekonger.dk af Peter Lavætz, version juni 2016, hvorfra citeres:

”Da kong Hemming døde 812 af årsager, som ikke kendes. Udspandt der sig en kamp mellem de resterende Halfdansønner (Sigfred, Angantyr og Hagen) på den ene side og Harald Klak og hans brødre på den anden side. Blandt anførerne af dette sidste parti var Haralds yngre broder Anulo (der betyder Ring).”

Under kampene døde både Kong Sigfred og Anulo, men da Anulos folk vandt kampen blev Harald udnævnt til konge.

Ifølge Kongernes Jelling var både Sigfred og Anulo samt Harald Klak konger i Danmark i året 812

Hvem ved, måske er Klakring opkaldt efter to konger Harald Klak og Kong Anulo – det er der ikke mange byer, der er.

Byen Klakring er meget gammel og blev anlagt længe før Juelsminde. Arkivfoto

Og er der gemt en gammel vikingeborg på Odelsbjerget – det er aldrig blevet undersøgt, men en stor del af toppen er fredet. Og var Bjørnsknude en Ø ? Ja der er mange spørgsmål, der ikke er besvaret, så måske kan kampene mellem Haldansønnerne og Harald Klak og hans brødre være udkæmpet her mellem Odelsbjerget og Sandbjerg, hvem ved.

Annonce

Andet om Harald Klak

I 826 lod han sig døbe sammen med et stort følge i Mainz for endnu engang at vise kejseren underdanighed, men det kiksede fuldstændigt. Kejseren havde ikke ressourcer til at støtte ham i den forventede grad, og på hjemmefronten blev dåben med den tilhørende underkastelse af kejseren opfattet som en utilgivelig handling for en regent af et uafhængigt samfund af en anden hævdvunden religion. Det kunne han ikke bestemme, og så han kunne ikke længere være konge. Han blev definitivt afsat 827.

Harald fik flere sønner, der blev konger i forskellige dele af riget, bl.a. Sigfred, der blev konge af Danmark i 873 til omkring 885. Dennes søn Harald blev konge af Østdanmark i 893 til omkring 915. Hans datter Tyra Danebod blev gift med Gorm (den gamle), og så kender vi jo historien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce