Annonce
Holstebro Onsdag

Her er der rigtige jordbær i jordbærisen

Gabriele Zingoni er fra Italien, men har boet i Holstebro i mange år og driver sin isbutik hvor han selv producerer og opfinder de is han sælger. Foto: Morten Stricker
Hele tyve forskellige slags hjemmelavet is er der i montren hos Zingoni Vini, og det er indehaverens passion, at alt skal være perfekt.
Annonce

Holstebro: - Det er byens bedste is. Ja måske verdens bedste is.

En ung pige og veninderne er besøg hos Zingoni Vini i toppen af Nørregade. Hun vælger en udgave med mynte-smag fra den righoldige samling. Hele tyve forskellige slags is er der i montren.

Ismaskinen er mere end 25 år gammel, og Gabriele Zingoni kender hver eneste skrue og detalje i den. Foto: Morten Stricker

Den med mynte er ved at være udsolgt. Men der er meget andet at vælge mellem. Frugtmix, Faxe Kondi,  ananas, appelsin, chokolade, hindbær, jordbær, økologisk mango, tyggegummi, Nutella, lakrids, Bounty, kaffe, ostekage, kiks, karamel og Oreo er nogle af valgmulighederne.

Og det er vel at mærke den ægte vare, der er puttet i.

Annonce

Ægte råvarer

- Jeg bruger ikke pulver, som mange andre. Jeg bruger rigtig frugt og andre ægte råvarer, forklarer indehaver og ismager Gabriele Zingoni, 48.

Der er både sorbet og traditionel is lavet på italiensk facon. Tegner næste dag varm, er der ekstra fokus på sorbet-isen, fordi varmen giver mere omsætning af den type is.


Jeg bruger ikke pulver, som mange andre. Jeg bruger rigtig frugt og andre ægte råvarer.

Gabriele Zingoni, ismager.


En stor del af udvalget er altid at finde i montren. Men løbende er der to-tre smags-varianter, der udskiftes. Gabriele Zingoni har alle de gængse opskrifter i hovedet, og i en lille notesbog gemmes de særlige opskrifter. Men kunderne kan også inspirere.

Ideen til Faxe Kondi-isen kom fra en dreng, der spurgte om han kunne lave sådan én. Den blev så populær, at den er blevet en af klassikerne, der altid kan fås i isbutikken.

Annonce

Øl og rødvin i isen

Øl og rødvin er nogle af de varianter, der produceres en gang imellem. Dagen efter avisens besøg har han besluttet at teste en Red Bull-variant.

Gabriele Zingoni begynder dagen med flere timers arbejde ved ismaskinen. I højsæsonen ofte allerede klokken fem. Foto: Morten Stricker

Smagen er ikke noget problem for Gabriele Zingoni: den bestemmes af råvaren. Hans store udfordring er konsistensen. Han bestræber sig på at være perfektionist i sit håndværk, og isen skal fungere perfekt i montren.

- Hvis der bare kommer to gram sukker for meget i blandingen, så smelter isen, forklarer han.

Annonce

Det kæreste eje

Isen produceres på en godt 25 år gammel ismaskine, som Gabriele Zingoni elsker. Han er nervøs for, hvor længe den holder, så for tre år siden investerede han i en fuldautomatisk udgave. Men den står endnu på lageret. For favoritmaskinen fungerer fortsat, og ismageren ved lige, hvordan knapperne skal bruges.

I montren er der et stort udvalg af både traditionel is og sorbet-is. Foto: Morten Stricker

- Det et mit kæreste eje, og man skifter jo heller ikke sin kone ud, smiler han.

Lidt galgenhumoristisk, for han er skilt fra sin kone, som han har tre børn med: én på 10 år og et tvillingepar på 12, som bor hos deres mor i Sevel. Parret mødtes i Firenze, hvor han havde en café, og han tog med hende til Danmark i 2011.

Annonce

Optimal konsistens

En fingertest viser ham, hvornår isen er klar: når den ikke sidder fast på fingeren, er konsistensen, som den skal være.

Basis-isen fremstilles af letmælk og lidt fløde. Produktionen foregår tidligt om morgenen. I højsæsonen møder Gabriele Zingoni ind klokken fem om morgenen. Er det regnvejr, så han forventer en mindre omsætning, så kan han vente en time eller to med at begynde.

Der er ægte råvarer i isen og ikke pulver, som nogle producenter bruger.  Foto: Morten Stricker

God kaffe er en anden af Zingoni Vinis specialiteter, og det er en kunstart at lave kaffen perfekt, slår italieneren fast.

- Det er ikke maskinen, der laver den perfekte kaffe. Det er personen, og det kræver stor erfaring, siger han.

Annonce

Vejret spiller ind

Blandt andet skal vejret tages i ed, når bønnerne males. Når det er regnvejr, skal bønnerne males grovere, forklarer han.

Han kan se på strålen fra kaffemaskinen, om kaffen  bliver perfekt.

Værsgo, så er der serveret. Gabriele Zingoni langer en hjemmelavet is over disken.  Foto: Morten Stricker

- Den skal bevæge sig som en musehale, der slynger sig, beskriver han det malerisk.

Han kender sin kaffemaskine så godt, at han kan høre på lyden, når der brygges optimalt. Butikken har både en manuel og en automatisk kaffemaskine. Han bruger altid den manuelle.

- Det er en passion, forklarer han.

Det er også en passion for ham at have italiensk personale.

- Det giver harmoni i butikken, at vi kan snakke sammen på italiensk, og italienere forstår produkterne bedre, mener han.

Annonce

Aftenhygge

Gabriele Zingoni er i butikken fra tidligt morgen til ud på aftenen. Der holdes åbent til klokken 21. Ofte er der kun få kunder om aftenen, men det generer ham ikke.

- Jeg hygger mig og har det godt her. Drikker altid vin til maden om aftenen og slapper af, fortæller han.

Når børnene er på besøg, mødes de normalt i butikken sidst på eftermiddagen og hygger senere hjemme i hans lejlighed.

- Min butik ligger på byens bedste hjørne, mener Gabriele Zingoni foran forretningen ved Nørreport. Foto: Morten Stricker

I forhold til hans fortid i Firenze er Holstebro en lille og noget mere ydmyg by. Gabriele Zingoni har fået flere opfordringer til at etablere forretning med sine specialiteter i større byer, blandt andet i København.

- Det er ingen tvivl om, at jeg så ville tjene mange flere penge. Men det er vigtigt for mig at være i nærheden af mine børn. Og jeg er glad for min butik, mine medarbejdere og mine kunder, fortæller han.

Men på sigt - når børnene bliver større - kunne han godt forestille sig at åbne en forretning under varmere himmelstrøg.

- Det er jo ret koldt i Danmark - og regner meget, erkender han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce