Annonce
Holstebro Onsdag

Hun lærer udlændinge dansk ude på arbejdspladsen

Nogle af incitamenterne til at blive bedre til dansk, når man arbejder på en virksomhed i Danmark, er undgå misforståelse, fejl og ulykker. Og så mener Camilla Selin, der her er i gang med undervisningen på minkfarmen i Aulum, at et bedre dansk på arbejdspladsen er med til at skabe et godt, socialt arbejdsmiljø og bedre trivsel. Fotos: Morten Stricker

Den 1. januar i år etablerede Camilla Selin sin egen, private sprogskole, der tilbyder undervisning blandt andet til de udenlandske medarbejdere, der arbejder på virksomhederne i området. Udgangspunktet for sprogskolen er Nupark i Holstebro, men tan

Holstebro/Aulum: Klasselokalet er en garage ved en minkfarm ved Aulum.

Det distraherer ikke undervisningen, at der står et par crosserere ved siden af fyret og ligger styrt- og cykelhjelme rundt om i lokalet. Hovedsagen er, at der er stillet et langt bord op foran en stor tavle. Fokus er rettet mod de danske ord og vendinger, som kursisterne forsøger at lære og bruge, når 46-årige Camilla Selin er på besøg på minkfarmen. Hun kommer nemlig for at lære de syv østeuropæere, der arbejder på virksomheden, det svære, danske sprog.

På Job Med Dansk hedder den private sprogskole, som Camilla Selin etablerede den 1. januar i år - med udgangspunkt i Nupark, men tanken er, at sprogundervisningen foregår ude på virksomhederne.

- Vi underviser, når I har tid - på alle ugens dage - morgen, middag og aften. I bestemmer selv tid og sted, som sprogskolen forklarer om sig selv.

Mere om Camilla

Camilla Selin er vokset op i Aarhus og kom til Holstebro i 1995 i forbindelse med sin uddannelse.

Hun bor i Ellebæk-kvarteret sammen med datteren, Maria, der lige er kommet hjem fra efterskole og skal begynde på HHX i Holstebro.

Udover at være indehaver af sprogskolen underviser hun også voksne udlændinge i dansk på FVU og på diverse kursusforløb inden for blandt andet svejsning på VUC i Ringkøbing - Skjern.

Hendes sprog er: Dansk, engelsk og tysk.

Strammere regler

- Det vigtige er, at det dansk, udlændinge lærer, er relevant for dem - at de kan bruge det til noget og kan se et formål med det. Derfor arbejder vi med de fagudtryk og træner de dialoger, der bruges i deres virksomhed, forklarer Camilla, der forsøger at undervise på dansk.

- Det er jo ikke alle, der kan tale engelsk, og det er vigtigt at tale så meget dansk som muligt, siger underviseren og tilføjer, at det af og til kan være nødvendigt at tage billeder, tegnsprog og fagter i brug.

Camilla Selin, der i øvrigt er adopteret fra Iran, da hun var et halvt år gammel, er uddannet lærer fra seminariet i Nørre Nissum. På Aarhus Universitet er hun også uddannet i faget "Dansk som Andetsprog for voksne og unge udlændinge." Hun har undervist på folkeskoler og friskoler - og senest på sprogskoler i Holstebro, Herning og Skive.

Den 1. juli 2018 blev der indført nye regler for danskundervisning, idet udenlandske arbejdstagere og studerende fra den dato skal betale for at lære dansk.

- Tidligere var for eksempel østeuropæerne, der arbejder her i landet, underlagt samme regler som flygtningene. Siden reglerne er blevet strammet, er det kun gået en vej for sprogskoler, og det er nedad. Mange kursister er stoppet, og derfor bliver lærere fyret, fortæller Camilla, der selv fik en fyreseddel, da sprogskolen i Skive skar ned på sin lærerstab for anden gang.

- På det tidspunkt underviste jeg udlændinge på en æggefarm, og så fik jeg idéen om at finde flere virksomheder, der har udlændinge ansat og tage ud til dem med sprogundervisningen, fortæller Camilla.

Annonce

Kulturen skal også med

Foreløbig har hun en aftale med at undervise syv kursister på minkfarmen i Aulum, seks udlændinge på en svinefarm og 14 udlændinge på en laksefabrik. Desuden underviser hun på VUC i Ringkøbing-Skjern, små, private grupper i Nupark og senest er hun i gang med at etablere online-dansk - altså danskundervisning på nettet - og et udvidet danskkursus i Trivselshuset i Trekanten.

Selv om det kun er otte måneder siden, hun har åbnet sin private sprogskole, har Camilla Selin netop ansat sin første, faste medarbejder. Henning Fenger hedder han. og han har en bachelorgrad i engelsk og tysk og har lige som Camilla læst "Dansk som Andetsprog for voksne og unge udlændinge" i Aarhus.

Sprogskolen arbejder også sammen med to konsulenter, som arbejder på freelance basis, nemlig Anca Monica Mocanu, der kom til Danmark fra Rumænien i 2010 og har master i marketing fra sit hjemland, og Ezekiel Danok, der kom til Danmark fra Nigeria i 2008. Han har studeret kristendom, kultur og kommunikation på VIA i Aarhus. Sammen med Ezekiel er Camilla i færd med at løbe et projekt i gang, der foruden danskundervisning også skal koble et forløb på, der skal lære udlændingene mere om den danske kultur.

- Og det er jo en vigtig forudsætning for, at integrationen lykkes, mener Camilla Selin, der tilføjer, at en god kommunikation på dansk også er vigtig forvirksomhederne for at undgå misforståelser og fejl.

Sprogskolens undervisning retter sig mod udenlandske medarbejdere i danske virksomheder - både ufaglærte, faglærte og højtuddannede.
Annonce

Vi spiser bogstaver

- Jeg har altid godt kunne lide at undervise og at arbejde med mennesker, og man får også meget igen, når man oplever, at kursisterne bliver bedre til dansk, og de er meget taknemmelige for det, siger Camilla som svar på spørgsmålet om, hvad det er der driver hende på de ofte 12 timer lange arbejdsdage.

- Når man skal lære et nyt og fremmed sprog, er det vigtigt at skabe en god atmosfære og sørge for, at kursisterne føler sig trygge. Ellers er de er bange for at "dumme sig", når de skal prøve at snakke dansk, tilføjer hun.

Camilla Selin oplever, at udlændinge gerne vil lære dansk - og især for dem, der har planer om at blive i Danmark, er motivationen i top. Men dansk er et svært sprog.

- Vokalerne er for eksempel svære at høre forskel på - om det er et e eller et i, siger Camilla og forklarer, at de ord, der staves på én måde og udtales på en anden, også skaber frustrationer og udfordringer.

- Og så spiser vi også mange bogstaver, når vi danskere udtaler dem, siger hun og tager ordet spændende som et eksempel. Her siger vi "sbæn'ne" og udtaler altså ikke alle bogstaverne.

På Job Med Dansk deler i øvrigt vandflasker ud i forbindelse med Storåløbet den 25. august. De første i mål på fem kilometeren og de første 50 på ti kilometer-ruten får hver en vandflaske fra Holstebros nye, private sprogskole.

Du kan læse mere på nettet:

www.paajobmeddansk.dk

- At kunne tale dansk på et rimeligt niveau er forudsætningen for kursisternes generelle kulturforståelse, trivsel og integration - både i privatlivet og i arbejdslivet, mener Camilla Selin, der her har gang i tushen på tavlen.
Annonce
Holstebro Onsdag

Kirkekoncert med ukrainsk kortrio direkte fra Lviv

Annonce
Holstebro Onsdag

Kvindeteaterfestival på Odin Teatret undersøger hvad generationerne kan tilbyde hinanden

Annonce
Holstebro Onsdag

Legoleg og vilde kreationer på Hjerl Hede i pinsen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Underviser på Orkesterefterskolen modtager talentpris

Holstebro Onsdag

Vestjysk Bank og TTH-spillere leger med til LykkeCup

Holstebro Onsdag

- Det virker magisk for sindet: Musik- og danseelever viser, hvad de kan i mosen

Holstebro Onsdag

Power i Holstebro udskifter trailerflåden efter 4800 udlån

Holstebro Onsdag

Fra eventyr til delekøkkenhave: Tag på havebesøg i Idom

Holstebro Onsdag

Grundlovsmøde med DRs generaldirektør

Holstebro Onsdag

Snør vandrestøvlerne og oplev Holstebros natur i pinsen

Holstebro Onsdag

- Jeg skulle lige se en fugl: Sebastian Klein underviser Vemb-elever i dyr og natur

Holstebro Onsdag

Paw Bergen er bedemand døgnet rundt: - Jeg skal opføre mig som et ordentligt menneske, også når jeg har fri

Holstebro Onsdag

Henriette er klar til valg: Vi skylder os selv og hinanden at tage stilling

Holstebro Onsdag

Den første bog var han syv år om at skrive - den tredje regner han med at have klar om et par år

Holstebro Onsdag

Som man har drømt

Annonce