Annonce
Holstebro Onsdag

Renovering af klokkespil er endelig færdig: Prisen endte på 2,9 millioner kroner

"Øvelokalet" er nyindrettet med et nyt stokklaviatur i et rum på vejen op i kirketårnet. Her kan organisten og andre øve sig på at spille på klokkespillet, uden at det kan høres i hele byen. En etage længere oppe findes det nye stokklaviatur, der er forbundet med klokkerne og altså sender lyden ud fra tårnet. Et klokkespil, som organist Niels Bitsch Nielsen i øvrigt kalder for ypperligt og for at være i international standard. Foto: Johan Gadegaard
Efter mange måneders arbejde og en regning på 2,9 millioner kroner er klokkespillet i tårnet på Holstebro Kirke nu klar til at tage de næste 50 til 100 år.
Annonce

Holstebro: Længe har Holstebro Kirkes klokker været tavse, og viserne på tårnuret har stået stille.

Kun en enkelt lille låne-klokke har lydt enkelte gange i løbet af dagen og ved kirkelige handlinger, men nu er alt tilbage ved det gamle; kirkens klokker slår atter klokken hel, halv og hvert kvarter, ved morgen- middags og aftenringningerne, og fire gange om dagen spiller klokkespillet en lille melodi.

Klokkespillet, der er fra 1974, har længe trængt til en kærlig hånd. Renoveringen gik i gang i slutningen af februar, og den 25. november blev den endelige afleveringsforretning afholdt med deltagelse af blandt andre kirkeministeriets konsulent.

En renovering, som kom til at vare meget længere, end det oprindeligt var planlagt. Det skyldes dels coronaen, der satte meget i stå, og dels at nogle af processerne tog længere tid end forventet.

Under renoveringen fortalte en af kirkeklokke-eksperterne fra Kirkeministeriet, at Holstebro Kirke, er den eneste kirke i landet, der kan præstere en fuld ringning med fem klokker - en festringning, som det kaldes, når klokkerne bimler og bamler på højhelligdage og til konfirmation.

- Det var meningen, at stilladset skulle være pillet ned igen i forsommeren, men det kom til at stå fra helt fra marts til oktober, og det var dyrt, fortæller kirkens organist og kantor, Niels Bitsch Nielsen.

Omkring 40.000 kroner om måneden lød regningen for stilladslejen på.

- Der var sat penge af til uforudsete udgifter, og det bud, der var afgivet på renoveringen på omkring 2,9 millioner kroner, kom regningen også til at ende på, oplyser organisten.


Det var meningen, at stilladset skulle være pillet ned igen i forsommeren, men det kom til at stå fra helt fra marts til oktober, og det var dyrt.

Niels Bitsch Nielsen, organist og kantor


Pengene kommer dels som en privat gave fra en afdød borger, der testamenterede knap 300.000 kroner specifikt til renoveringen af klokkespillet. Færchfonden og Augustinus Fonden har bidraget med i alt 450.000 kroner, og resten af finansieringen er optaget som et lån i stiftet.

Annonce

Alt har været skilt ad

Organisten er glad og tilfreds med resultatet af klokke-renoveringen.

- Nu kan klokkespillet holder i lang tid - nok 50 til 100 år ud i fremtiden, fortæller Niels Bitsch Nielsen og tilføjer, at klokkespillet naturligvis løbende skal vedligeholdes, men de store linjer vil efter alt at dømme var på plads og i orden i mange år fremover.

Det er ikke selve klokkerne, der trængte til en renovering, men klokkestablen - eller den stålramme, som kirkeklokkerne er hængt op i - og alle de bevægelige dele, der gennem de seneste 45 år er blevet angrebet af rust.

Mere om klokkespillet

I 1905 blev den gamle kirke væltet, og fra 1906 til 1907 blev den nuværende Holstebro Kirke bygget på den gamle kirkes plads.

I det 48 meter høje tårn hænger klokkespillet.

Den 8. september 1974 blev det nye klokkespil med 48 klokker indviet.

Klokkerne er støbt i Asten i Holland.

Foruden de 48 klokker hænger der endnu en klokke i tårnet. Den er ældre og er støbt af tre mindre klokker, der i gammel tid hængte i den gamle kirke tårn.

Klokkespillets 48 klokker spænder over fire oktaver.

Den største af klokkerne vejer 1535 kilo og den mindste 13 kilo. I alt vejer klokkerne godt ni ton.

Fem af klokkerne er hængt op som ringeklokker. De kan høres enkeltvis og i forskellige kombinationer, når der for eksempel ringes til gudstjeneste.

Ved særlige lejligheder - for eksempel på helligdage - ringer alle fem klokker samtidigt.

Klokkerne er direkte forbundet med stokklaviaturet - et manuelt spil, der gør klokkespillet til et ægte musikinstrument.

Hele den stålkonstruktion, der bærer de 49 klokker i tårnet, har været skilt ad, nummereret og hejst ned for at blive sandblæst, galvaniseret og lakeret, før konstruktionen er kommet tilbage på sin plads i tårnet. Alle klokkerne - på nær de fem største, der er for store til at komme ud af tårnet uden at rive murværket ned - har været taget ned og hejst ud af tårnet, mens renoveringen stod på.

Thubalka - et klokkefirma fra Vejle - har stået for renoveringen med hjælp fra lokale håndværkere som for eksempel Gunnars Glas og Lægaard Malerfirma.

Annonce

Mere afdæmpet lyd

Hvis nogle skulle have bemærket, at kirkeklokkerne er blevet mere afdæmpede efter renoveringen, så er der noget om snakken.

Åbningerne i tårnet er nemlig blevet lukket med rød-brune luger, der automatisk kan åbne, når der er brug for det. Lugerne åbner ved morgen-, middags og aftenringningen og de fire gange i løbet af døgnet, hvor der spilles melodier. Ellers holdes lugerne lukkede for at holde den saltholdige luft og vejrliget ude.

- Lugerne åbner ikke ved timeslag, og kvarter-slagene, og man får ikke længere det chok, som man førhen fik, når man gik hen over kirkepladsen i sine egne tanker, og klokken pludselig faldt i slag, fortæller organisten, der glæder sig over, at man atter kan høre kirkeklokkerne.

- De har manglet som en del af byens lydkulisse, mener Niels Bitsch Nielsen, der har arbejdet som organist i kirken i 19 år og har dette at sige om kirkeklokkernes betydning:

- Lyden er en lille, ubevidst påmindelse om, at tiden går, og at kirken er her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce