Annonce
Ugeavisen Kolding

Forsker: God idé at formidle Koldinghus' historie med gys og gru

Sådan ser en meget skræmmende udgave af Dronning Dorothea ud. Hende kan gæsterne risikere at møde i de mørke gange på Koldinghus, når der lukkes op for "Haunted Castle". Oplevelsen er en voldsom dramatisk rundtur i slottets historie, mens gæsterne forsøger at afsløre, hvorfor Koldinghus hjemsøges af afdøde konger og dronninger. Pressefoto

I vinterferien er Koldinghus klar til at skræmme gæsterne med teaterblod, uhyggelige skabninger og grumme effekter. Det skal være sjovt. Men det skal også formidle slottet som et stykke kulturhistorie.

Kolding: Når Koldinghus i vinterferien slår slotsporten op for den første udgave af "Haunted Castle" - det hjemsøgte slot - så er der kun adgang for gæster over 13 år. For det bliver rigtig uhyggeligt, når gysereksperterne fra Dystopia Entertainment og 130 frivillige folder sig ud i slottets dunkle gange.

Deltagerne skal finde ud af, hvorfor slottets hjemsøges af ånder fra afdøde konger og dronninger. Det bliver ikke nogen rolig efterforskning i afslappede omgivelser. I stedet bliver gæsterne udsat for skræk, gys og gru.

Trods de grumme effekter tager "Haunted Castle" afsæt i virkelige historier, der har rod på Koldinghus. Og spørger man horrorforsker, ph.d. og lektor på Aarhus Universitet, Mathias Clasen, så giver det rigtig god mening at bruge horror- og gyserelementer i seriøs historieformidling.

- Vi ved, at mennesket fra naturens hånd er indrettet til at være særlig opmærksom på uhyggelige elementer. Det uhyggelige og gyselige fanger simpelthen vores opmærksomhed og lagrer sig bedre i vores hukommelse end neutrale eller positive begivenheder. Derfor er det en god idé at lave seriøs formidling via horrorkulisser. Man fanger ganske enkelt publikums interesse og mobiliserer deres hukommelse og aktive engagement helt unikt.

Det hjemsøgte slot

Haunted Castle foregår i vinterferien for voksne (mindst 13 år) om aftenen og for børn (5-12 år) i løbet af dagen.

Om aftenen begynder spøgeriet klokken 21. Deltagerne går rundt sammen i grupper. Hvileløse sjæle har hjemsøgt Koldinghus i århundreder. Nu er det op til dig at samle trådene i et spind af bedrag, ondskab og mørk magi, så de hvileløse sjæle kan få fred. Men vogt dig - der er værre ting end genfærd i mørket! Pris 250 kroner.

Om dagen spøger det fra klokken 11 til 15 hver dag. Der er spøgelser på det gamle kongeslot og de har brug for din hjælp til at slippe fri. Tag familien med til en spændende dag med masser af spøgelses-aktiviteter. Pris: 50 kroner.

Unge vil have gys

Haunted Castle er det første koncept af sin art blandt alle de aktiviteter og projekter, der tidligere er set på danske museer. Og det er også Koldinghus' hidtil største event-satsning.

Der benyttes teknologi, skuespillere, moderne fortælleteknik og gotisk uhygge til at gøre Koldinghus' fortid vedkommende, involverende og underholdende. Projektet er inspireret af Indiana Jones, National Treasure, Dan Browns romaner og Fangerne på Fortet.

Koldinghus har ligesom alle andre museer længe ønsket at tiltrække nye og yngre gæster til slottet. I 2013 udgjorde de unge mellem 14-29 år i gennemsnit kun 16 procent af de besøgende på de danske museer. Blandt de mange fokusgruppe-undersøgelser, som Koldinghus har foretaget de sidste fem år, peger alle på, at uhygge, spøgelser, drama og involverende oplevelser kan få de unge til at besøge det kulturhistoriske museum i Kolding.

- Det er en måde at tilføre den nødvendige nye og skæve vinkel omkring formidling af kulturhistorien til en publikumsgruppe, som traditionelt set er meget svær at nå, siger museets direktør Thomas C. Thulstrup og tilføjer:

- Dystopia Enternainment har ikke tidligere samarbejdet med et kulturhistorisk museum og har i konceptudviklingen skullet tage højde for de regler, procedurer og krav, der stilles på et museum. Men de tænker i muligheder og ikke begrænsninger. Med "Haunted Castle" betræder vi nye græsgange i forhold til, hvordan kulturhistorien kan formidles, og som forhåbentlig vil bidrage til at nedbryde fordomme omkring, hvordan et kulturhistorisk museum også kan formidle historien.

Perfekte rammer

Dystopia Entertainment, som har hjemby i Vejle, består af en gruppe gyserentusiaster, der elsker at klæde sig ud i skræmmende kostumer og skabe oplevelser for andre.

- Vi er beærede over muligheden for at hjemsøge Koldinghus og dermed levendegøre en del af den danske kulturarv. Slottet danner de perfekte rammer for at genskabe autentiske historiske begivenheder, krydret med det element af uhygge og gys, som Dystopia er garant for, siger Jonas Bøgh fra Dystopia Entertainment.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce