Annonce
Lokalavisen Assens

Bevaringsværdig gård skal nedrives: Her kommer 14 nye boliger

Arkæologisk forundersøgelser ved gammel gård i Haarby, der skal rives ned. Foto: Michael Bager
Virksomheden Askov & Bender har fået lov til at nedrive den faldefærdige gård på Kildevej 1 i Haarby og i stedet bygge 14 nye boliger.

Haarby: Thomas Bender-Lindahl Christensen, ejer af ejendomsudviklingsvirksomheden Askov & Bender i Odense, får nok at se til med sin kompagnon Svante Askov, når sommerferien er omme.

For her skal makkerparret, der kun har haft deres fælles virksomhed i et par år, bygge 14 nye boliger på Kildevej 1 i Haarby, hvor der lige nu ligger en meget forfalden og forladt gård med navnet Dalgaard.

Gården har haft status som bevaringsværdig, fordi den ligger i den del af Haarby, der går under kulturmiljøet Haarby Landsby, altså den allerældste del af byen. Men fordi gården er i så ringe stand, har byrådet i Assens Kommune givet Askov & Bender grønt lys til at rive den ned og i stedet bygge nye boliger, der dog i udseendet skal matche gården, der har rødder tilbage til 1705.

Annonce

- Det er et spændende projekt, fordi vi på en måde skal genopbygge gården i udtrykket af de nye bygninger. Det er første gang, vi laver sådan et projekt, og udfordringen er at lave et nybyggeri, som ligner den gård, der ligger der nu, så man får et indtryk af, hvordan gården så ud, siger Thomas Bender-Lindahl Christensen.

Arkæologisk undersøgelse

Men Askov & Bender har ikke været de eneste, der har været interesseret i grunden på Kildevej 1.

Odense Bys Museer har været forbi grunden for at lave en arkæologisk forundersøgelse. Det er primært blevet gjort, fordi Odense Bys Museer tidligere har fundet fortidsminder helt tilbage fra vikingetiden på Møllevej, som ligger et stenkast fra Kildevej.

Planen er, at der skal opføres otte lejligheder i et gårdmiljø på fire længer, som den eksisterende Dalgaard. Derudover skal der placeres seks fritliggende boliger omkring. Foto: Michael Bager

Odense Bys Museers arkæolog fandt dog intet nævneværdigt ved forundersøgelsen, og derfor har Thomas Bender-Lindahl Christensen armene i vejret.

- Det er jo helt perfekt for os. Nu skal vi bare have de sidste byggetilladelser fra kommunen, og så er vi godt kørende, siger han.

Kildevej 1

Gården på Kildevej 1 i Haarby hedder Dalgaard, og det er et firlænget gårdanlæg fra 1705.

Gårdanlægget har haft status som bevaringsværdigt, og der ses blandt andet rester af sulekonstruktion i længerne.

Byrådet har dog på grund af bygningernes forfald tilladt, at Dalgaard kan nedrives under forudsætning om, at der opføres et nyt firlænget anlæg med samme struktur som det eksisterende.

Askov & Bender ønsker at opføre i alt 14 lejligheder, hvoraf otte af dem skal placeres i selve gårdmiljøet, og seks af dem skal placeres ved siden af. Boligerne kommer til at være i størrelsen 80-115 kvm.

Entreprenøren var forinden nervøs for, hvilket resultat arkæologen ville komme frem til, da vigtige fund kunne betyde en decideret arkæologisk udgravning - på Askov & Benders regning. Og så ville projektet blive lagt ned på grund af omkostningerne.

- Men nu er planen, at vi kan gå i gang med at rive ned og grave ud efter sommerferien. Og så forventer vi, at det hele står klar til indflytning omkring april-maj næste år, siger Thomas Bender-Lindahl Christensen.

Annonce

Attraktivt område

Det var helt tilfældigt, at Askov & Bender fik øje på gården på Kildevej 1, men makkerparret kunne straks se gode muligheder i grunden.

Sådan kommer facaden til at se ud på det nye byggeri på Kildevej 1. Murerne skal være gule, og vinduerne grønne, som det også er tilfældet på den nuværende gård. Illustration: Allan Juhl /Ark-Tek

- Beliggenheden er megagod, fordi den ligger midt i centrum. Og vi kan snuse os frem til, at Haarby virker som en by, der er pæn søgning til, fordi den ligger centralt med en god geografisk placering, hvor man både kan komme hurtigt til Assens og Odense, siger Thomas Bender-Lindahl Christensen.


Det er jo helt perfekt for os. Nu skal vi bare have de sidste byggetilladelser fra kommunen, og så er vi godt kørende.

Thomas Lindahl-Bender Christensen, Askov & Bender


Thomas Bender-Lindahl Christensen fortæller, at Askov & Bender endnu ikke har indhentet alle priser, men han vurderer, at projektet vil koste i omegnen af 20 millioner kroner.

Det er også allerede nu muligt at skrive sig på venteliste til en af boligerne, hvis man er interesseret. Det kan ske ved henvendelse til Askov & Bender.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Tyv klatrede op ad lygtepæl i kolonihave: - Det må være ærgerligt at aflevere en Mors Dag-gave, der er stjålet ...

Annonce