Annonce
Lokalavisen Assens

Helle har i 40 år været bidt af synet: - Skal det være spændende, skal du følge med

Helle Tanggaard kan fejre 40 år som uddannet optiker. De seneste 6,5 år har hun været ansat hos Optik Rahr i Assens, som er hendes bedste arbejdsplads til dato. Foto: Daniel Kofoed.
I fire årtier har Helle Tanggaard hjulpet andre med at se mere klart. Og hun har ikke planer om at gå på pension lige foreløbig.

Assens: En livslang passion for at hjælpe andres syn bedst på vej startede ved en tilfældighed for omkring 45 år siden.

Her fik den dengang 15-årige Helle Tanggaard øjnene op for optikerfaget, da hun selv skulle have tjekket synet hos Optiker Møller i Sønderborg.

- Det var vildt spændende, hvad der skete på den anden side af maskinerne. Da vidste jeg, at dét skulle jeg også være, husker Helle Tanggaard.

Oplevelsen printede sig ind i den unge kvinde, der ikke kom fra en optikerfamilie, men alligevel holdt ved sin fascination. Og har gjort det lige siden.

I starten af sine 20'ere blev hun udlært hos selvsamme optiker Møller og kunne forleden fejre 40 års jubilæum som uddannet optometrist.

Ingen øjne er ens

Siden 2014 har Helle Tanggaard huseret hos Optik Rahr i Assens, hvor kollegerne er som en lille familie. De andre optikere på stedet har været i branchen i både 20 og 30 år, så det er nogle erfarne kolleger.

Der er sket en rivende udvikling i optikerfaget, siden Helle Tanggaard blev udlært for 40 år siden. Foto: Daniel Kofoed.

- Der er ikke to sæt øjne, der er ens. Der er nye udfordringer hver dag. Jeg kan også godt lide at hjælpe folk, forklarer Helle Tanggaard på spørgsmålet, hvorfor hun har holdt ved optiker-branchen i fire årtier.

Helle Tanggaard er uddannet i en tid, hvor de studerende selv var med til at skrive lærebøgerne. Og dengang, hvor langt de fleste kontaktlinser var hårde og føltes som en knap i øjet.

Igennem 40 år har jobbet og hjælpemidlerne gennemgået en rivende udvikling, hvor avancerede maskiner er kommet til, og hvor optikerne er blevet specialister i eksempelvis autorefractor- og fundustest samt nethindeanalyser. Alt sammen undersøgelser, som er med til at give et detaljeret billede af, hvordan synet har det, og hvordan det eventuelt bedst kan rettes op.

- Ham, der udlærte mig, ville slet ikke kunne genkende faget. Men skal det være spændende, skal du også følge med, fortæller Helle Tanggaard.

Annonce

Bedste arbejdsplads

Hun har gennem tiden ikke været bange for at lære nyt. Det er netop udviklingen, der fascinerer hende og er med til at gøre, at hun hænger fast.

Helle Tanggaard har det lange lys på i sit optikerjob trods sine 40 år i branchen. Hun håber på at kunne få lov til at fortsætte næsten to håndfulde år endnu. Foto: Daniel Kofoed.

Også sammenholdet mellem de ansatte hos Optik Rahr i Assens er noget særligt, fortæller hun. Derfor pendler hun gerne en time hver vej fra hjemmet i Svendborg til jobbet i Assens. Hun kunne slet ikke forestille sig at finde et job tættere på.

- Det her er min suverænt bedste arbejdsplads. Vi er en familie, som kan have det sjovt og være alvorlige sammen. Vi tager også en tur ind i mellem, fortæller Helle Tanggaard med et glimt i øjet.

Annonce

Ikke bare en brille

Når man er bidt af synet, så gælder det også om at have sit udstyr i orden. Helle Tanggaard har ikke færre end 30 sæt briller hjemme på hylden, og hun har i øjeblikket fem-syv par, hun skifter mellem.

En brille er ikke bare en brille, der består af glas med styrke og et stel, lader hun forstå.

- En brille er ikke kun et synshjælpemiddel, men et smykke. Man kan godt have mere end én brille, plejer jeg at sige, understreger Helle Tanggaard.

Jubilaren har desuden oplevet en brillemode, der både har budt på store og små stel, firkantede og runde, tykke og tynde og alt muligt andet.

Annonce

Husk at se langt

Fortidens modeller har det med at vende tilbage. Det er også tilfældet i øjeblikket, tyder det ifølge Helle Tanggaard på.

- Moden i dag er tæt på moden, der var dengang, jeg stod i lære for 40 år siden. Men det er som om, at moden i dag er mere fleksibel, hvor det er nemmere at have sin egen personlige stil, siger Helle Tanggaard, der desuden oplever langt flere nærsynede end tidligere.

Det kræver sin optiker at mestre det avancerede udstyr. Helle Tanggaard er fascineret af udviklingen. Foto: Daniel Kofoed.

Hun er overbevist om, at det skyldes telefon- og computerskærme, hvor nutidens børn og unge spiller mindre fodbold eller laver andre tilsvarende aktiviteter end tidligere. Og det sætter sig - ifølge den erfarne optiker - i øjnene.

- Jeg plejer at sige til børnene, at når I er i skole, skal I huske at kigge ud af vinduet et par gange i timen for at træne øjet i at se langt, råder Helle Tanggaard.

Selv sigter den 62-årige ikke mod at forlade arbejdsmarkedet lige foreløbig. Hun kigger så at sige lidt længere ud i horisonten på en slutdato for sit arbejdsliv - hvis hun altså kan få lov.

- Min autorisation udløber, når jeg bliver 75, så jeg vil gerne fortsætte, til jeg bliver 70 år. Det håber jeg på - hvis jeg ikke bliver fyret inden, siger Helle Tanggard og smiler - med både mund og øjne.

Helle Tanggaard kan fejre 40 år som uddannet optiker. Foto: Daniel Kofoed.


Jeg vil gerne blive ved, til jeg fylder 70 år. Der udløber min autorisation. Det håber jeg på - hvis jeg ikke bliver fyret inden

Helle Tanggaard, 62 år, optiker igennem 40 år


Blå bog

Helle Tanggaard, 62 år, bor i Svendborg.

Er udlært hos Optiker Møller i Sønderborg.

Gift med Per Ohlsen. Parret har to store børn, Lars og Mette på 30 og 26 år.

De har også tre store hunde.

Ansat ved Optik Rahr i Assens, der ejes af Steffie og Erik Rahr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Flere gratis intimkoncerter

Annonce