Annonce
Lokalavisen Lemvig

Opfindelse giver 17-årig lemviger drømmestart med egen virksomhed

Valdemar Rønn Cross går i 2.g på Lemvig Gymnasium, og det er hans plan at fortsætte med sin egen virksomhed, når han bliver student. Foto: Allan Damgaard
17-årige Valdemar Rønn Cross fra Lemvig har opfundet en næseklemme til mundbind. Gymnasieeleven har indtil videre solgt 270.000 eksemplarer af opfindelsen, der også er på vej ud i Europa. En investor hjælper ham med både økonomisk og praktisk bistand i en ganske kompliceret forretningsverden.

Lemvig: Det problem må kunne løses på en eller anden måde.

Sådan gik 17-årige Valdemar Rønn Cross fra Lemvig og tænkte i slutningen af 2020.

Han var efterhånden stødt på problemet mange gange hos de personer, han mødte eller var sammen med: Mundbind og briller er en dårlig kombination - når man kommer ind i et lokale, dugger brillerne, og man har svært ved at se. Og brillerne kan stadig dugge, selv om man har været i lokalet et stykke tid, fordi mundbindet ikke sidder tæt til næsen.

- Jeg oplevede det hos min mor. Hun klagede over, at brillerne duggede, når hun havde mundbind på. Jeg oplevede det også i Bio-Huset, hvor jeg arbejder som filmoperatør. Der var mange biografgængere, der havde problemer med duggede briller, fortæller Valdemar Rønn Cross.

Hvad gør man så, når man er en initiativrig ung mand? Ja, Valdemar Rønn Cross allierede sig med sin 3 D-printer, som han har stående i hjemmet.

Valdemar Rønn Cross

17-årige Valdemar Rønn Cross bor i Lemvig. Han går i 2.g på HHX-uddannelsen på Lemvig Gymnasium.

Han dannede i august 2020 sit eget firma, Cross Fix. Her reparerede han mobiltelefoner og tablets. Han arbejdede tidligere hos My Tech i Lemvig. Han blev enig med indehaveren dér, at han fortsatte for sig selv med mobiltelefoner og tablets, men My Tech-indehaveren fortsatte med at reparere computere.

Valdemar Rønn Cross har nu dannet anpartselskabet Cross Company, hvor han primært producerer næseklemmer til mundbind. Han fortsætter med at reparere mobiltelefoner.

Han har fået et skrivebord i det nystartede Iværksætterhuset i Lemvig.

- Jeg undersøgte først, hvad der fandtes på markedet af næseklemmer til mundbind. Men det var yderst begrænset, og de så ikke så gode ud. Så gik jeg i gang med at designe en næseklemme og efterfølgende printe den i plast i min 3 D-printer, siger Valdemar Rønn Cross.

Efter noget tid og adskillige prøver endte han med at få et velegnet eksemplar, som han gik i gang med at printe til venner og bekendte.

Og så troede han egentligt, at det skulle ende dér. Han havde nemlig nok at se til i hverdagen. Han går i 2. g på HHX-uddannelsen på Lemvig Gymnasium og samtidig havde han sit eget firma Cross Fix - i dag hedder det Cross Company - hvor han reparerer mobiltelefoner og tablets.

Annonce

Kæmpe interesse

- Min mor foreslog, at jeg skulle lægge næseklemmen ud på Facebook. Det var jeg i første omgang lidt skeptisk over for. Var der nogen, der ville være interesseret i den? Men jeg lod mig overtale, og jeg skal så sandelig love for, at det gav travlhed i familien, siger Valdemar Rønn Cross.

Næseklemmen gør, at mundbindet - både engangs og stof - slutter tæt til ved næsen, og dermed dugger brillerne ikke. Valdemar Rønn Cross synes, at mundbindet generelt sidder bedre med en næseklemme. Foto: Allan Damgaard

Opslaget på Facebook blev delt 300 gange det første døgn og nåede ud til store dele af landet. Desuden kom Valdemar Rønn Cross' opfindelse i de landsdækkende TV 2-nyheder.


Min mor foreslog, at jeg skulle lægge næseklemmen ud på Facebook. Det var jeg i første omgang lidt skeptisk over for.

Valdemar Rønn Cross, opfinder og iværksætter


- Der blev ikke nævnt på tv, hvordan man kunne kontakte mig, men det fandt folk ud af alligevel. Jeg fik masser af bestillinger på næseklemmerne. Så jeg fik travlt med 3 D-printeren, og samtidig havde jeg hjælp af hele familien, siger Valdemar Rønn Cross.

Annonce

Familien hjalp til

Forældrene Rikke Rønn Cross og David Cross måtte hjælpe med printeren, og storesøsteren Sofie på 21 år - der læser psykologi i Aalborg - var hjemme fra studiet og fik opgaven som sekretær i en ganske hektisk periode op til jul.

- Det var sjovt, fordi der pludselig var så stor en efterspørgsel, men det kneb gevaldigt med at følge med. Jeg kunne printe 100 eksemplarer i døgnet, hvis printeren vel at mærke nærmest kørte i døgndrift, siger Valdemar Rønn Cross.

Det var derfor meget godt, at der kom hjælp udefra i form af investor.

Sådan ser den lille smarte plastdims ud, som 17-årige Valdemar Rønn Cross har opfundet. Foto: Allan Damgaard

- Blandt de mange bestillinger var der også en investor, der skrev til mig. Han tilbød at hjælpe mig med at få solgt opfindelsen til et større kundegrundlag. Han var i familie med min kæreste - det var godt nok et stykke ude, men min kærestes forældre kendte lidt til ham. Den hjælp valgte jeg at tage imod, og det var rigtig, rigtig godt. Uden ham var jeg aldrig kommet så langt, som jeg er i dag, siger Valdemar Rønn Cross og tilføjer:

- Det er ham, der har taget hele risikoen i forretningen, og det er bestemt meget fair, hvad han skal have for den del.

Annonce

Forhørte sig

Nu må vi hellere få en lille "forældre-vinkel" ind i artiklen, for mange forældre vil nok i forbindelse med ovennævnte beskrivelse tænke: Kan vi nu sikre os, at sådan en investor ikke bare scorer fortjenesten på vores søns opfindelse?

Det ville Valdemars forældre selvfølgelig også gerne sikre sig.

- Ja, vi var lidt inde over, og vi talte både i telefon med investoren og mødte ham også personligt. Han er helt igennem en sympatisk mand, der vil hjælpe Valdemar med at få opfindelsen ud på markedet, siger Valdemars mor, Rikke Rønn Cross.

- Min investor er i dag pensioneret, men jeg tror ikke, han kan lade være med at have småprojekter som dette. Han har tidligere solgt legetøj i hele Europa, og han har stadig mange forbindelser. Han ved også, hvordan man skal gribe sådan en produktion an og få produktet ud i butikkerne, siger Valdemar Rønn Cross.

Annonce

Stor kapacitet

I dag foregår produktionen selvsagt ikke længere på 3 D-printeren hjemme i privaten. Nu har Trend Mould i Skals ved Viborg taget over. Nu lyder kapaciteten i stedet på 25.000 eksemplarer om dagen. I øvrigt var Trend Mould med til at justere en anelse på næseklemmen - blandt andet med hensyn til at bruge det mest optimale plastmateriale.

- Der skulle laves en form til at støbe næseklemmerne i. Den kostede mellem 30.000 og 40.000 kroner. Den valgte min investor at donere. Han kontakter mig dagligt for at fortælle, hvordan det går med salget, siger Valdemar Rønn Cross.

Det var på denne 3 D-printer, at Valdemar Rønn Cross - med hjælp fra familien - producerede de første næseklemmer. Men med en produktionskapacitet på 100 styks i døgnet kunne den slet ikke følge med. Foto: Allan Damgaard

I øjeblikket bliver næseklemmen solgt i forskellige supermarked-kæder i Danmark. Valdemar har blandt andet set den hos Kvickly Lemvig.

- Det er sjovt at se et produkt med sit eget firmanavn på, siger Valdemar Rønn Cross.

Næseklemmerne sælges i poser med tre styks. Den vejledende pris er 30 kroner for en pose, men Valdemar har set, at den mange steder sælges for 25 kroner. Næseklemmen kan bruges til både stofmundbind og engangsmundbind.

Annonce

Har selv salgsmøder

Mens investoren tager sig af salget til de store kæder, så har den 17-årige handelsgymnasieelev også så småt kastet sig ud i salgsdelen.

- Jeg vil også gerne selv sælge næseklemmerne, og jeg skal f.eks. have et salgsmøde med Wiley X i Vemb. Det glæder jeg mig til, siger Valdemar Rønn Cross.

Wiley X sælger specialbriller og beskyttelsesbriller.

Næseklemmerne er også på vej ud til andre end supermarkeder. Der er interesse fra Region Hovedstaden i forhold til at få dem ud på hospitalerne, og ligeledes apotekerne har vist interesse.

- Desuden er vi også begyndt at undersøge mulighederne for at sælge dem til udlandet. Her tænker vi på de nordiske lande og Tyskland, siger Valdemar Rønn Cross.

Han betegner det som en ganske kompliceret forretningsverden at navigere i.

- Der er mange ting at tage højde for. Det er f.eks. svært at få lov til at sælge direkte til supermarkederne, men vi har fået lov til selv at være leverandør, siger Valdemar Rønn Cross.

Han har ikke søgt patent på produktet, men han har rettighederne til produktet.

- På den måde kan vi forhindre, at næseklemmerne bliver masseproduceret af en anden. Men vi kan ikke forhindre, at folk producerer det derhjemme på deres egen 3 D-printer, siger den unge opfinder.

Der er foreløbig solgt 270.000 styks - 90.000 poser - af den smarte plastdims.

Annonce

Fremtiden

Nu har den 17-årige opfinder og iværksætter over et år tilbage på Lemvig Gymnasium, men han ved allerede, hvad han skal beskæftige sig med bagefter.

- Jeg håber at kunne fortsætte med mit eget firma. Det har jeg i hvert fald fået mod på. Det må også gerne have noget med salg at gøre, siger Valdemar Rønn Cross.

Og hvem ved - måske opfinder han også et nyt produkt.

-Jeg kan jo nok ikke leve af næseklemmen på længere sigt - vi skal forhåbentlig ikke blive ved med at gå med mundbind. Jeg håber, at jeg med tiden kan finde på noget nyt. Men jeg tror ikke, at jeg bare kan sætte mig ned og så på kommando finde på et nyt produkt. Det sker nærmere, når jeg er ude blandt folk og holder øje med, om der opstår et behov for noget nyt eller en smartere måde at gøre noget på, siger Valdemar Rønn Cross.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce