Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Klumme: En slurk samfundssind tager ingen skade af

Heidi Von Bülow er medindehaver af den lokale grønne virksomhed Maistic og har også en baggrund som journalist og boghandler.Foto: Mew
Annonce

Årets ord i 2020 blev samfundssind. Vi lærte det at kende i coronaens tegn, men lad mig se tilbage på det med de grønne briller.

Dansk Sprognævn og DR stod for nylig bag afstemningen om Årets Ord. Valget faldt på samfundssind; et ord, vi alle har lært at kende i det forgangne år. Med sin sammensatte form – først det hårde, kontante ord ’samfund’ og efterfølgende det milde ord ’sind’ - er det et meget dansk ord. Men også uhyre modsætningsfyldt. En kombination af maskulint og moderligt. Af statsmagt og menneske. Blåt og rødt. Lovgivning og omsorg - ’Du skal!’ og ’Lad os sammen’.

Klummeskribent Heidi von Bülow opfordrer til endnu mere samfundssind. Foto: Lars Johannessen.

Ingen af os kan vælge mellem de modsætninger. Og det er det, der gør ordet så smukt. For vi skal ikke vælge. På en og samme tid beder ordet os om både at tænke på samfundet, os selv og vores næste. Derfor passer ordet samfundssind ikke kun til dilemmaerne i den pandemi, vi alle er ved at være så uendeligt trætte af. Det passer også perfekt til udfordringerne i den grønne dagsorden. Lad mig derfor tage dig gennem 2020 set med de grønne samfundssindsbriller.

Vi kommer ikke udenom, at Danmark fik verdens første klimalov – en lov, der med sin kombination af lov og hensigt om noget handler om samfundssind. Vi kan sagtens diskutere den, men da den foreløbig mestendels er ord, så lad os glædes ved andre, mere konkrete grønne tiltag fra året, der gik.

For eksempel at Danmark ikke længere skal bore efter olie. Og at man afsætter 25 milliarder kroner til at støtte den grønne innovation i danske virksomheder – et tiltag, jeg personligt fik lov at præsentere med erhvervsministeren, fordi vi hos Maistic blev udvalgt som rollemodel for netop den slags grønne virksomheder, der skal være mange flere af.

Vores natur kom der også spotlys på. 2020 var Naturens År og særligt behovet for vild natur, biodiversitet og flere insekter var i fokus. Politisk blev resultatet blandt andet en aftale om at skabe 75.000 hektar urørt skov og 15 vilde naturparker. Helsingør Kommune kom endelig i gang med at skabe vilde vejkanter her og der, og for at blive i de små ultralokale tiltag, som jo tæller langt mere, end vi tror, så blev jeg så inspireret af DR’s programmer om vild natur, at jeg har besluttet, at vores lille baggård, der i forvejen er i renoveringsmodus, skal genskabes med masser af hjemmehørende danske planter og dermed gøres insektvenlig (har du tips til det projekt, så sig endelig til…).


2020 skulle vise sig at blive et år med meget mere affald i naturen – ikke mindre. Engangsplasthandskerne fløj rundt i foråret, og i efteråret var det engangsmundbind - ligeledes af plast - der lå alle steder. Man anslår, at der med udgangen af 2020 ligger 1,5 milliarder engangsmundbind i havet på verdensplan plus dem i naturen. Saml nu op!


En national affaldsaftale blev det også til. Nu skal skraldespandssorteringen være den samme, om man er i sommerhus i Odsherred eller hjemme i Espergærde. Når altså Helsingør kommer i gang med den endnu en gang forsinkede sortering. Alle disse grønne aftaler skal sikre generationerne. Men alt kommer an på dem, der skal føre ambitionerne ud i livet - både politikere, virksomheder og du og jeg. Vi skal alle bidrage.

Bidrage gjorde danskerne, da vi i tusindvis under den første nedlukning i foråret gik ud og samlede skrald, mens vi nød naturen. Se, det var samfundssind. Men 2020 skulle vise sig at blive et år med meget mere affald i naturen – ikke mindre. Engangsplasthandskerne fløj rundt i foråret, og i efteråret var det engangsmundbind - ligeledes af plast - der lå alle steder. Man anslår, at der med udgangen af 2020 ligger 1,5 milliarder engangsmundbind i havet på verdensplan plus dem i naturen. Saml nu op!

Mit håb til 2021 er, at danske politikere får øjnene op for affald og plast i naturen og ikke kun det i skraldespandene. Men også at samfundssindet fortsætter, og at ordet slår rod i sproget, samfundet og os alle sammen. Samfundssind er at gøre de små ting ’for the greater good’. Hvem tager skade af det?

Annonce
Annonce
Indland

Danmarks første kvindelige biskop takker af

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Arrangør af Gåtur langs Kysten holder ved: Der er mange, der føler sig ensomme i en mørk tid - at gå åbner sindet

Lokalavisen Nordsjælland

Donation der varmer: Ladcykel gør det lettere for elever med udviklingshandicap at tage med på ture ud i naturen

Annonce