Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Pludselig byggede poesien bro mellem generationerne og til verden

Bliver den unge digter Amanda Gorman en dag ny præsident for USA ? Lotte Lund fortæller om de tanker og håb,  præsidentindsættelsen i USA giver næring til. Foto: Lars Johannessen.

”Hvordan kan vi finde lys i denne endeløse skygge?” Der stod hun, den unge digter Amanda Gorman, på Kongressens ellers hvide trappe, nu draperet i rødt og blåt, og hun begyndte at læse op af sit digt: ”Det bjerg, vi må bestige”, skrevet i anledning af indsættelsen af USA’s nye præsident. Hun stod foran den 78-årige Joe Biden, der sammen med sin vicepræsident Kamala Harris netop var blevet svoret ind. Fra digtets første linje viste poesien og kunsten uventet og pludseligt sin styrke. Den 23-åriges ord og den 78-åriges budskaber smeltede sammen og skabte en ny tid og byggede bro mellem generationerne og byggede bro til verden.


Hun stod dér som en efterkommer af slaver og opfostret af en enlig mor. Hun mindede os om, at i USA – og i Danmark – er vi trods alt nået til det punkt, hvor din baggrund ikke er en forhindring i at drømme stort, drømme om at blive præsident eller statsminister.

Lotte Lund


Annonce

Jeg så det med mine egne øjne sammen med min familie hjemme i stuen i Hornbæk. Det var et godt spørgsmål, hun stillede i første sætning af sit digt. For dette år er på alle måder startet med alt for meget mørke. 14 dage før Amanda Gorman trådte frem, havde vi siddet foran den samme tv-skærm og set de samme trapper blive bestormet af den afgående præsidents støtter og højreorienterede konspirationsteoretikere fra QAnon – en gruppe af ekstremister, som har fundet sammen om hårrejsende løgne spredt på de sociale medier af lederen Q, hvis identitet ingen endnu har afsløret. Demokratiet i verdens eneste supermagt blev truet for øjnene af os. Og er demokratiet i USA truet, er Danmark i fare. Uanset om vi kan lide det eller ej. Det transatlantiske bånd er afgørende for vores sikkerhed.

De seneste fire år har vi oplevet usikkerheden stige. Under det isolationistiske slogan ”America First” har det amerikanske demokrati udhulet ikke blot sig selv, men også den internationale orden, sikkerhedspolitisk, men også i forhold til kampen mod klimaforandringer, frihandel, global sundhed og andre vitale områder, som Jordens fremtid afhænger af.

Et lignende normskred har desværre også spredt sig til vores eget lille land og inspireret til en spirende yderligtgående nationalisme, der ofte er forbundet med fremmedhed og racisme, ja, ligefrem nationalsocialisme. Vi har de seneste uger og måneder oplevet nye hjemmegroede grupper, der synes at have sagt farvel til demokratiets grundlæggende spilleregler. Grupper, der som visse amerikanere, tænder på totalitære ledere, trusler og vold. De har udnyttet internettets muligheder for at mobilisere og sprede misinformation. Det har været en skræmmende påmindelse om, at demokratiet dør, hvis mørkets kræfter tager over.

Men så stod den unge Amanda Gorman dér på Kongressens trappe i sin gule frakke som en lille sol. Og hendes ord åbnede os igen mod lyset. Hun strålede med hænderne dansende mod den frostklare blå himmel. Med det røde hårbånd i sit smukt flettede hår blev hun på den mest elegante vis modbilledet på Trumps latterlige og selvmodsigende MAGA-kasketter. Hun stod dér som en efterkommer af slaver og opfostret af en enlig mor. Hun mindede os om, at i USA – og i Danmark – er vi trods alt nået til det punkt, hvor din baggrund ikke er en forhindring i at drømme stort, drømme om at blive præsident eller statsminister. Kommer vi til igen at se hende på Kongressens trapper? Bliver Amanda Gorman præsident for USA? Dagen efter præsidentindsættelsen blev hun på amerikansk morgen-tv spurgt, om det var noget hun drømte om. ”Oh heck yeah! Det kan I godt planlægge efter,” lød det selvsikkert fra den unge dame.

Må hun være en inspiration for os alle og flytte vores fokus fra modløshed til troen på, at der er det ”vi”, hun skriver om, at der er lys for enden af tunnelen, for enden af corona, for enden af vinteren. At vi sammen kan bestige bjerget. Amanda Gorman startede sit digt med spørgsmålet:”Hvordan finder vi ud af denne endeløse skygge?” Og hun gav os svaret. ”Når dagen gryr, træder vi ud af skyggen. Brændende og frygtløse. Daggryet blomstrer, når vi befrier det.For der er altid lys. Hvis bare vi tør se det. Hvis bare vi tør være det”

(Oversættelse af Amanda Gormans digt ”Det bjerg, vi bestiger”: Tonny Pedersen og Thomas Bredsdorff).

Annonce
Annonce
Alarm112

Biskop er berørt af præsts drab: En sag uden fortilfælde

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ellemann på tagryg gav pote: Simon hyldet for revygennembrud

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Ramt af corona: Det skulle have været en stor fest på kajen - nu må koncerterne flytte indendørs

Lokalavisen Nordsjælland

Puls 3060 klar til "skolestart": - Vi presser ingen og der er plads til alle

Lokalavisen Nordsjælland

80 års hjælp: Fra udsatte mødre til blomstrende haver

Lokalavisen Nordsjælland

Passage Festival blev job-inspiration: Stine og Sofie har fundet teaterforbindelsen

Lokalavisen Nordsjælland

Ulrikas fornemmelse for detaljer har 16.000 følgere

Lokalavisen Nordsjælland

Nanna skriver sig ud af mørket: - Unge er bedre til at være åbne om angst og depression

Lokalavisen Nordsjælland

Efter Kystbanekaos lørdag: - Hellere en hurtig halvkorrekt  besked end at lade folk vente længe på at få noget at vide

Lokalavisen Nordsjælland

Færre kystbanetog til tiden: For første gang i over et år betaler DSB kompensation til pendlerne

Lokalavisen Nordsjælland

Se videoen: Iransk krigsskib sejlede forbi Helsingør i nattens mulm og mørke

Lokalavisen Nordsjælland

Alice har slidt sålerne ned, og hun er ikke den eneste: Lokalafdeling for gå-entusiaster er vokset markant

Lokalavisen Nordsjælland

'Vi ved ikke, hvorfor det går langsommere': 90.000 ledige vaccinationstider i Region Hovedstaden

Lokalavisen Nordsjælland

Bag kulissen: Sammenhold i ridelejren

Lokalavisen Nordsjælland

'Det kan I sgu gøre bedre': Heftig debat om fremmødet til håndboldherrernes afsked

Lokalavisen Nordsjælland

Oprustning i kampen mod bandemiljøet: Sådan vil Helsingør få færre unge kriminelle

Lokalavisen Nordsjælland

Læsernes reaktioner efter trafikulykke i farligt kryds: Lav rundkørsel, sæt bump op  eller opfør jer bedre i trafikken

Lokalavisen Nordsjælland

Populær invasion: Vikingerne vender tilbage næste år - og denne gang bliver de ikke overrasket

Lokalavisen Nordsjælland

Svenskerne snød Helsingør-talenter for EM-bronze

Lokalavisen Nordsjælland

Efter kaotisk lørdag for Nordsjællands togrejsende: Søndag  kører togene igen normalt

Alarm112

Cyklist har mistet livet i ulykke med lastbil

Alarm112

Kørte dobbelt så stærkt som tilladt: Politiet snupper flere biler fra fartsyndere på motorvej

Lokalavisen Nordsjælland

I år er Kronborg ekstra dansk - og der tjekkes: - Er I sikre på, at I ikke er svenskere?

Annonce