Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Hvorfor er der en buste af borgmester Ludvig Hansen ved Nyborg Bibliotek?

Ungdomsfoto af Ludvig Hansen omkring år 1900. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse. Og gøre det tilgængeligt for dig. Vi håber, du vil læse med i lokalarkivets faste klumme her.

I rækken af borgmestre i Nyborg er der kun én, der har opnået den ære at få opstillet et mindesmærke i form af en buste samt opkaldt en vej efter sig.

Busten er opstillet ved indgangen til Nyborg Bibliotek, og på bustens sokkel står ”Borgmester Ludvig Hansen”.

Hvem var denne borgmester? Egentlig hed han August Ludvig Hansen og blev døbt sådan 1873 i Flødstrup kirke som barn af en ugift mor, men gennem hele sit liv hed han blot Ludvig Hansen.

Annonce

Han kom senere til Nyborg, hvor han efter sin konfirmation kom i lære som cigarmager på Thuesens Tobaksfabrik. Som udlært nedsatte han sig i 1897 som tobaks- og cigarhandler i et lille hus på hjørnet af Østervoldgade og Æblegade.

Ludvig Hansen involverede sig tidligt i politik og blev medlem af Socialdemokratiet, blev meddeler til samt forhandler af avisen Fyns Social-Demokrat. Det endte med, at han droppede sin lille butik for at blive lokalredaktør for denne avis og senere for Nyborg Social-Demokrat.

Ludvig Hansen blev 1900 valgt ind i Nyborg byråd for Socialdemokratiet, som ved byrådsvalget i 1913 fik flertal i byrådet.

Buste af Ludvig Hansen ved Nyborg Bibliotek. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Han blev 1918 beskikket af kongen som borgmester i Nyborg, og ved byrådsvalget 1921 blev Ludvig Hansen den første folkevalgte borgmester i Nyborg. Han viste sig at være en fremragende organisator med en utrolig energi og menneskelighed, som selv hans politiske modstandere beundrede.

Da hans parti opnåede flertal i byrådet, blev det muligt at gennemføre mange af de idéer, som han var brændt inde med. Som den gode forhandler han var, fik han ofte opbakning fra de øvrige partier i byrådet til at føre sine projekter ud i livet. Specielt to området lå ham meget på sinde at få gjort noget ved nemlig oprettelse af enhedsskolen og forbedring af vilkårene for de ældre.

Ludvig Hansen fik sat en hel række projekter i gang blandt andet Enhedsskolen, alderdomshjem med anneks, udvidelse af sygehuset, børnehave, husene i Rødby, offentlig badeanstalt, havneudvidelse, offentlig slagtehus, Skærven, Christianslunds Badehotel, brand- og redningsstation, telefonhus, gadegennembruddet fra havnen, Hesselhuset, kommunehusene på Vognmandsvej, oprettelse af Tjærekompagniet samt nyt bibliotek. Alt dette sammen med hans store sociale indsats gjorde ham til en meget populær borgmester. Men hans enorme arbejdsindsats havde slidt hårdt på helbredet, så han døde i 1935 kun 62 år gammel.

I hans testamente var det bestemt, at næsten hele hans formue skulle gå til velgørende formål, da han tidligere havde mistet både sin hustru og sin eneste søn, blandt andet til hjælp ved opførelse af et nyt bibliotek med et beløb svarende til 1.634.000 i nutidskroner.

Som tak for denne store donation samt hans store indsats for byen lod Nyborg Kommune opstille den buste, som kan ses ved Nyborg Bibliotek.

Om Ludvig Hansen

  • 1873 Født i Flødstrup
  • 1892 Udlært cigarmager
  • 1897 Åbner tobaksudsalg
  • 1900 Valgt til Nyborg byråd
  • 1913 Partiet får flertal i byrådet
  • 1918 Bliver borgmester
  • 1921 Folkevalgt borgmester
  • 1935 Dør 8. december
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Stort adventurerace bliver endnu vildere: Vegvisir lancerer 120 kilometer for Paddleboards, kajakker og robåde

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Cheftræner gik fra lærer til elev: - Jeg har aldrig set samme stemning i en anden klub

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Elitespillere fra Nyborg skal prøve at tage kegler til VM: Det første år overraskede de ved at vinde bronzemedalje som de første i Danmark

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

For første gang i Danmark: Lokal selvforsvarsklub vil udbrede ny teknik - Jeg har ikke lyst til at kæmpe, jeg vil overleve

Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Dengang østfynske cykelryttere var konger af landevejen

Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Annonce