Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Masten på Knudshovedklinten – Vippefyr eller knaldstation?

Knaldstationen ved oprettelsen i 1901. Ingen kurv, men en anordning til anbringelse af dynamitpatronerne. Foto: Nyborg lokalhistoriske arkiv

Ved siden af Knudshoved Fyr står en mast med en underlig arm i toppen. Indtil for nyligt hang der en kurv i armen, hvilket helt op til i dag har ledt folk til at kalde arrangementet for ”det gamle vippefyr”.

Dette er helt forkert. Det er de sørgelige rester af den oprindelige knaldstation fra 1901. Fyret skulle lede skibe på rette vej i mørke, men i tåge hjalp det ikke. Der var derfor oprindelig opstillet kanoner på klinten, jf. figur 2; de blev skudt af, når lyset fra fyret ikke kunne ses. Krudtet til kanonerne blev opbevaret i det bevarede krudthus neden for klinten. De to kanoner står i dag ved DSB’s kursuscenter.

Problemet med kanonskuddene var, at braget ikke gik klart igennem i meget stærk tåge. Det gjorde derimod de skarpe knald fra dynamitpatroner. Der blev derfor anlagt en knaldstation på klinten. Den bestod først og fremmest af en mast med en vippegalge. I den ene ende af galgen var en anordning til fastgørelse af op til to dynamitpatroner – en på hver sin ”arm”, jf. figur 1, i den anden en wire til at trække galgen op og ned. Ved siden af masten var en træhytte, hvorfra mandskabet betjente knaldfyret og dets elektriske tænding.

Annonce
Kanonbatteri og knaldstation i første fjerdedel af 1900-tallet. Foto: Nyborg lokalhistoriske arkiv

I dette skur opbevaredes også de patroner, der skulle bruges i løbet af døgnet. I 1909 sprang det hele i luften, og fyrmesteren og hans 14-årige søn reddede kun livet, fordi det skete en iskold vinterdag, hvor de havde et tykt lag tøj på.

Denne og andre ulykker gjorde, at knaldstationen blev lukket i 1934 og afløst af et elektrisk tågehorn. Kun masten med galge blev stående.

I slutningen af 1970’erne styrtede masten i havet. Betonklodsen fra fundamentet ligger stadig på stranden. Her opstod så hele miseren omkring begreberne.

Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur for Østfyn fik den ide, at masten skulle renoveres og genrejses. De velmenende – men i denne forbindelse uvidende – medlemmer fik galgen renoveret. Da man mente, det var et vippefyr af den såkaldte papegøjetype, fik man ydermere fremstillet en brændekurv til ophængning i den ene ende af galgen, jf. fotoet fra 1985. Det hele blev genopstillet nær fyrtårnet, hvor det stadig står - nu igen uden kurv, da tidens tand har gjort fortidens synd god igen.

Det nyrenoverede ”vippefyr” cirka 1985. Foto: Nyborg lokalhistoriske arkiv
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Værsgo: 100.000 kroner til gode Danehof-idéer

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Større end nogensinde: Danehof sætter alle sejl til

Lokalavisen Nyborg

Fem fyraftener med brandvarm historie

Lokalavisen Nyborg

Gratis tilbud om hjælp til matematik: Ny matematikcafé åbner på Nyborg Gymnasium

Lokalavisen Nyborg

Arne og Lotte Nielsen flyttede til Tårup for over 50 år siden: - Når der er noget, der går godt, så tiltrækker det

Lokalavisen Nyborg

Nu afvikles Nytårskoncerten endelig - men kun for 500 personer

Lokalavisen Nyborg

Bager Gertz har fået en overhaling: Hyggebelysning og træpaneler skal fremme caféstemningen

Lokalavisen Nyborg

Landporten næsten så god som ny

Lokalavisen Nyborg

Friskole får 1,3 millioner kroner: Nyt aktivitetshus skal skabe liv i lille landsby

Annonce