Annonce
Lokalavisen Nyborg

Fald i medlemstal: Corona rammer idrætsforeningerne, selvom de frivillige har været kreative

Landets idrætsforeninger har været hårdt ramt af restriktioner og skiftende forsamlingsloft det seneste år, og det kan ses på medlemstallene. Foto: Lasse Olsson
Antallet af medlemmer i idrætsforeningerne er faldet fra 2019 til 2020, men faldet er ikke så slemt som frygtet. Trods en stor indsats fra både de frivillige og kommunen må DGI og DIF desværre se sig slået på medlemstallet af corona.

Østfyn: Lukkede haller, tomme omklædningsrum og urørte græsbaner. Det har været et hårdt år for landets idrætsforeninger med restriktioner og skiftende forsamlingsloft det seneste år.

Det kan også ses på medlemstallet. I Nyborg Kommune har der været et medlemsfald i idrætsforeningerne under Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI på 6,5 procent. Det er dog ikke helt så stort et fald, som man først havde frygtet.

- Det kommer ikke som den store overraskelse for mig, at foreningerne i Nyborg Kommune har mistet medlemmer, men jeg har kun stor ros til foreningslivet i kommunen for den måde, de har tacklet situationen på, siger Erik Rosengaard, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Nyborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce


Nogle medlemmer og forældre kan jo også være ramt på økonomien på grund af covid-19 situationen, og så må man have respekt for, at de melder sig ud i en periode, hvor ens sportsgren er lukket.

Erik Rosengaard


I løbet af det seneste år har mange trænere ellers trukket den kreative hat på for at finde på løsninger til at få motion, uden at de behøver være fysisk sammen. På trods af disse kreative løsninger er det dog uundgåeligt, at foreningerne ikke mister medlemmer.

- Nogle medlemmer og forældre kan jo også være ramt på økonomien på grund af covid-19 situationen, og så må man have respekt for, at de melder sig ud i en periode, hvor ens sportsgren er lukket, siger Erik Rosengaard.

Alle skal tilbage i fællesskabet

Det er især indendørssporten, der er blevet ramt. På landsplan er der kommet 89.613 færre medlemmer i foreningerne under DGI og DIF, så der nu er 2.216.675 medlemmer.

Der er dog også nogle sportsgrene, som kommer styrket ud af situationen.

- Et eksempel fra Nyborg Kommune er Padel-tennis, hvor nyetablerede baner har været en kæmpe succes og tiltrukket flere medlemmer til en tennisklub, fortæller Erik Rosengaard.

I både DGI og DIF er der stor glæde over den store indsats, der har været blandt de frivillige, og over at langt størstedelen af medlemmerne har holdt fast i deres medlemsskab og betalt kontingent i 2020. Det på trods af at idrætsforeningerne i det forgangne år i perioder har været lukket ned, og stort set hele året var underlagt forskellige restriktioner.

- Det har været et hårdt år for idrætsforeningerne. Det har i flere perioder været vanskeligt at holde fast i de aktive fællesskaber, selvom mange foreninger har været kreative og for eksempel sat gang i onlinetræning. Takket være en stor indsats blandt frivillige, trænere og ledere og et godt samarbejde med kommunerne har vi fastholdt medlemmerne i højere grad, end vi kunne have frygtet var muligt. Nu handler det om at genstarte idræts- og foreningslivet og få alle tilbage i fællesskabet, siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tappenstreg med smagsprøver

Annonce