Annonce
Lokalavisen Nyborg

Han har gennemfotograferet byens historie: Nu deler Erling Lundemann hver dag unikke billeder fra arkivet

Erling Lundemann på sit kontor i hjemmet i Nyborg. Her har han boet mere end 50 år, og kontoret gemmer på utallige minder og gyldne øjeblikke fra sine mere end 60 år som "professionel amatørfotograf". Foto: Kasper Riggelsen
Erling Lundemann har både levet, oplevet og dokumenteret størstedelen af sit 80-årige liv i Nyborg. Hver dag gennemgår han en ny del af arkivet og deler udvalgte billeder. Fra årsskiftet starter han et initiativ, der sideløbende portrætterer byens dagligdag for både 10 og 40 år siden.

Nyborg: - Jeg fatter det ikke.

Ordene kommer fra Erling Lundemann, mens han ryster på hovedet. Han sidder på sin trofaste plads foran computeren på hjemmekontoret, som rummer uhåndgribeligt mange minder.

- Jeg har nået det hele, tilføjer han nærmest selv overrasket over udmeldingen og afslører, at hans hovedrysten udelukkende er resultatet af et positivt tilbageblik på sit liv.

Annonce

Svaret kommer på spørgsmålet om, hvordan han i al verden har haft tid til at arbejde fuldtid ved siden af sine fotografiske bedrifter, som han netop har brugt 30 minutter på at opremse.

Erling Lundemann har nemlig fotograferet for henholdsvis Nyborg Avis, Fyns Amts Avis og Lokalavisen Nyborg, sideløbende med at han har passet sit arbejde - først 18 år som telefonreperatør og derefter 27 år som bademester i Nyborg Svømmehal.

Mere end 60 års gyldne øjeblikke fra Nyborg og omegn. Det har han på bedste vis opsnappet, delt med hele byen og herefter nøje gemt og arkiveret. Og det er dem, han nu igen deler kvit og frit.

Tidslomme på 40 år

Siden han for tre år siden stoppede som fotograf på lokalavisen, har han hver dag brugt flere timer på at udødeliggøre - digitalisere - sine utallige negativer.

- Jeg skiftede til et digitalkamera i år 2000. Heldigvis, slår Erling Lundemann fast med et grin og forklarer:

- Det er jo mere end 60 år siden, jeg startede med at fotografere. Og selvom jeg bruger fire-fem timer på det om dagen, så når jeg nok ikke selv at få digitaliseret dem alle. Lige nu arbejder jeg i 1981, så der er et stykke op til 2000.

Men det er passende, understreger han. Det tager ham rundt regnet et års tid at få digitaliseret negativerne fra hvert år. Derfor har alle den seneste tid haft mulighed for at følge med på Erling Lundemanns Facebook-side, Erling's billeder, hvor han hver dag har delt udvalgte billeder fra 1981, hvor både Nyborgs historie fortælles og dagligdag udfoldes.

"Erling Lundemann, fodboldtosse". Hjemmekontoret i Nyborg er fyldt med betydningsfulde figurer, diplomer, pokaler og billeder. Et hav af billeder - både ophængte, indrammede og tusindvis af negativer nøje arkiveret på hylderne bag kontorstolen. Foto: Kasper Riggelsen

Her har de nysgerrige blandt andet haft fornøjelsen af flotte sportsbilleder - én af Erling Lundemanns allerede dengang foretrukne fotodiscipliner - fængselsportrætter, julemandsbesøg og sneboldkampe. Alt sammen i sort og hvid.

- Jeg er meget kritisk overfor skarpheden på mine egne billeder, og hvordan de står. Men jeg kan godt blive overrasket, når de ryger over på computeren. Det er rimeligt, når man tænker på, det er 40 år siden, påpeger han.

Annonce

"Et billede til din fødselsdag"

Ved årsskiftet starter Erling Lundemann et nyt initiativ på sin Facebook-side. Foruden billederne fra 1982, som han stadig vil dele ud af løbende, i takt med han får dem digitaliseret, vil den nu 80-årige nyborgenser også dele ud af 366 særlige og unikke billeder fra skudåret 2012.

- Jeg kalder det "et billede til din fødselsdag", siger han med et afventende smil, mens han forklarer:

- Udover at følge med og tjekke ind løbende så håber jeg især, at folk er nysgerrig på, hvilket billede, jeg tog på netop deres fødselsdag for præcis 10 år siden.

I 2012, mens han både figurerede som bademester og fotograf på lokalavisen, tog Erling Lundemann hver dag et unikt dagbogs-billede. Og de billeder deler han nu præcist 10 år efter, hver dag fra og med 1. januar 2022.

Det, jeg er allermest glad ved, er, når folk får noget ud af det. Det kan virke nostalgisk på folk og starte en positiv diskussion - det er fantastisk.

Erling Lundemann

- Det kan være alt fra arrangementer, et toilet, bageråbninger, flotte bygninger - og på den måde kan det være en god eller spøjs gave, for dem der kigger, siger han og uddyber:

- Nogle af dem har været brugt på lokalavisen eller af biblioteket, men størstedelen har jeg ikke delt før, siger han, mens han viser og fortæller om en masse billeder fra 2012, der i sig selv er en kontrast til både i dag, men også de 40 år gamle sort/hvid billeder fra 1980'erne.

Erling Lundemann viser flere af de daglige billeder frem. Her er 10-års jubilæumsbilledet fra 8. juni 2012 med titlen "Farvede balloner og Mariahøjen". Foto: Søren Tideman Lassen.

På denne skribents fødselsdag bliver motivet på det daglige billede eksempelvis et med undertitlen "den grimme ælling", når det bliver delt på Facebook-siden en gang til foråret.

Nærmere ønsker Erling Lundemann ikke at afsløre, hvad der ellers er i gemmebogen - andet end at der er lidt til enhver smag, og at folk godt kan se frem til alle 366 af slagsen.

Annonce

Mere end 5000

Selvom Erling Lundemann ikke kommer så meget ud og fotograferer mere, tropper han stadig trofast op og knipser løs til fodboldkampe i Nyborg og Tårup og for Nyborgs håndboldkvinder.

- Jeg gør det ikke alene for mig selv, men for holdene. "Hvorfor er det aldrig damerne"?, var der en, der spurgte mig efter en herrekamp en gang, og det har bidt sig fast.

- Jeg ved, hvor meget det betyder, at det bliver set i avisen eksempelvis, fortæller han og understreger at han siden har taget billeder af kvindeholdenes kampe i ligeså høj grad.

Derfor bliver han ved - og derfor startede han sin Facebook-side, for også selv at kunne dele sine mange billeder og oplevelser, med alle som har lyst. Og dem er der umiddelbart en del af.

Erling Lundemann har været i kælderen og fundet år 1984 frem fra arkivet, så vi kan se, hvad det drejer sig om. - Digitalkameraet medførte også, at jeg ikke brugte hele min weekend nede i kælderen for at fremkalde billeder, påpeger den 80-årige nyborgenser. Foto: Søren Tideman Lassen

Siden han startede billede-siden, har han kun oplevet en stigende interesse, fortæller han mens han gennemgår diverse tekniske Facebook-tal.

- Jeg oplever ofte, at nogle opslag bliver vist mere end 5000 gange. Jeg havde to opslag om oktober-festen, og tilsammen havde de mere end 8500 visninger, forklarer Erling Lundemann og tilføjer:

- Det, jeg er allermest glad ved, er, når folk får noget ud af det. Det kan virke nostalgisk på folk og starte en positiv diskussion - det er fantastisk, siger han.

Han er født og opvokset i Nyborg og har boet 50 år på den adresse, hvor kontoret med de tusindvis af negativer og det ubeskriveligt store billedarkiv er.

- Jeg elsker min by, tilføjer han og understreger uden at sige det, hvorfor han stadigvæk den dag i dag bruger utallige timer på sine billeder.

Annonce

Professionel amatør

Erling Lundemanns sportsbilleder har en speciel plads i hans minder. Især dem af målmænd midt i formidable redninger, står ham nært. Han håber, at hans billeder har haft påvirkning på nyborgenserne gennem de seneste 60 år.

- Jeg er professionel amatør. Jeg er ikke den bedste, hverken i verden eller i Nyborg, men jeg har fået at vide flere gange, at jeg er den, der har gjort mest for Nyborg.

- Og det har jeg lyst til at sige ja til, siger han med en vis ydmyghed i stemmen.

Han husker særligt en opgave i 2009, hvor han som den eneste fotograf, var udpeget til at tage et billede af Dronning Margrethe i et rum oppe på Nyborg Slot under hendes besøg i byen.

- Det er jeg stolt af at måtte få lov til at tage, siger han.

Erling Lundemann kan ikke pege på et billede, der er hans bedste. Faktisk mener han ikke, han har taget sit bedste billede endnu. Foto: Kasper Riggelsen

For tiden bruger han fire-fem timer om dagen på at digitalisere og lægge billeder på sin Facebook-side.

Han håber at nå i mål med projektet selv, men der er langt fra 1982 til 2000, erkender han. Derfor har han ordnet det sådan, at hans familie afleverer alle billederne til Nyborg Lokalhistorisk Arkiv, når han en dag ikke er her længere.

Men Erling Lundemann er dog absolut ikke færdig endnu, understreger han.

- Det bedste billede har jeg ikke taget endnu, siger han med et efterhånden velkendt grin.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Værsgo: 100.000 kroner til gode Danehof-idéer

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Større end nogensinde: Danehof sætter alle sejl til

Lokalavisen Nyborg

Fem fyraftener med brandvarm historie

Lokalavisen Nyborg

Gratis tilbud om hjælp til matematik: Ny matematikcafé åbner på Nyborg Gymnasium

Lokalavisen Nyborg

Arne og Lotte Nielsen flyttede til Tårup for over 50 år siden: - Når der er noget, der går godt, så tiltrækker det

Lokalavisen Nyborg

Nu afvikles Nytårskoncerten endelig - men kun for 500 personer

Lokalavisen Nyborg

Bager Gertz har fået en overhaling: Hyggebelysning og træpaneler skal fremme caféstemningen

Lokalavisen Nyborg

Landporten næsten så god som ny

Lokalavisen Nyborg

Friskole får 1,3 millioner kroner: Nyt aktivitetshus skal skabe liv i lille landsby

Annonce