Annonce
Lokalavisen Nyborg

Jættestue og slap-af i Sulkendrup

Jan Grønbæk og Anette Lyholm byder indenfor hver søndag, hvor Anette blandt andet serverer hjemmebag ala mormor. Foto: Anette Hyllested
Vandmøllen maler ikke mere mel, men derimod masser af hygge i Sulkendrup, hvor man på en søndagsudflugt kan komme med tilbage til stenalderen.
Annonce

Sulkendrup: Det er komplet umuligt ikke at slappe af, når først man har sat sig til rette på den grønne plæne foran Sulkendrup Mølle syd for Nyborg.

Vandet risler beroligende i mølledammen, lange grene bøjer sig tynget af nyudsprunget løv, fugle kvidrer, og inde i skoven kalder de gamle gravhøje så højt på eventyrlysten, at jeg glemmer alt om alt det, jeg ellers skal og burde.

Sulkendrup Vandmølle maler ikke længere mel, men er forvandlet til et oplevelsessted. Her kan man holde sit livs fester, være på kursus eller komme til arrangementer, campere i telt eller autocamper, og sommeren igennem kan man også nyde den ugentlige søndagscafe.

På sådanne søndage kan man mellem klokken 12 og 17 købe hjemmebag, is og diverse drikkevarer, og så er der mulighed for både aktiviteter og driverliv.

Man kan for eksempel låne et vikingesspil eller et kroketsæt, hvis man er afsted nogle stykker og får lyst til at lege. Man kan nyde kaffen i ro og mag i eget selskab med en bog. Snart kan man også sejle i robåd på mølledammen - måske er det her og nu, der skal fries til kæresten - eller man kan gå en tur i skoven, hvor man undervejs støder på fire gravhøje og en jættestue.

I bronzealderen fik jættestuen for alvor jord på, så den blev til en stor høj, og det er nederst i højen, at et gabende lille hul midt i alt det grønne nu lokker til at forsvinde ned i det sorte og kølige dyb - et dyk mere end 5000 år ned i Danmarkshistorien til bondestenalderen.

Turen er sikker nok - jættestuen blev for få år siden renoveret med støtte fra A.P. Møller Fonden - herunder blandt andet stivet af med jernstænger.

Nogle gange vil søndagscafeerne også byde på musik, og måske kan man være heldig at få mølleren eller hans kone til at vise den gamle mølle frem.

Begravelser gennem 3000 år

Gravhøjen blev bygget i bondestenalderen for cirka 5200 år siden, hvor den var en fællesgrav for lokale bønder.

Opførelsen har krævet stor ingeniørviden - og mange muskler. Ved hjælp af slæder, løftestænger, ramper og muligvis også svingkonstruktioner og tovslynger, fik man manøvreret de kæmpemæssige sten på plads.

Efter hver begravelse lukkede man indgangen med en flad dørsten og en pakning af runde marksted.

Nogle hundrede år senere anlagde bronzealderfolket en grav oven på jættestuen og byggede en høj udenpå.

Også jernalderfolket begravede deres døde i højen. På den måde er højen ved Sulkendrup blevet brugt til begravelser igennem mere end 3000 år.

I begyndelsen af 1900-tallet trængte sønnen på en nærliggende gård ned igennem gravhøjen og opdagede jættestuekammeret. Det gav anledning til en udgravning i 1919, hvor der blev fundet blandt andet dolke, lerkar, ravperler m.m.

I mange år var jættestuen lukket på grund af fare for nedstyrtning. I 2013-14 blev den restaureret af Kulturstyrelsen. Solide stålstøtter blev opsat i den kollapsede del af jættestuekammeret..

Kilde: Kulturarv i Danmark

Sulkendrup Mølle er ejet af Jan Grønbæk og Anette Lyholm. Jan købte møllen for 21 år siden, mens hustruen Anette har været med de seneste godt 15 år.

De første tre år drev Jan Grønbæk den dengang stærkt forfaldne vandmølle som netop mølle, men derefter gik han i gang med at restaurere og sammen med Anette forvandle møllen til et kursus-, konference- og feststed.

Ambitionen har været at skabe at levedygtig forretning, men også at omdanne stedet fra lukket til åbent, for parret vil gerne dele sin glæde og kærlighed for stedet med andre. Sommercafeerne om søndagen er blot en af flere måder at lukke offentligheden ind på.

- Jeg elsker det her, siger Jan flere gange, da vi går rundt på grunden. Hvad enten vi ser på en gravhøj, en stensætning, en udsigt eller en lysning.

Hans kone deler glæden. Ofte har hun kameraet med rundt for at fange den særlige stemning, Sulkendrup Mølle putter sig i.

Om møllen og dens ejere

Sulkendrup Mølle ligger cirka otte minutters kørsel fra Nyborg - 20 minutter fra Odense - og 5 minutter fra motorvej E20.

Sulkendrup Mølle er en vandmølle med 600 års historie bag sig og blev Danmarks sidste erhvervsaktive vandmølle.

Nuværende møllebygning er 100 år gammel og totalrenoveret inden for de seneste år og udlejes til fester, kurser, arrangementer m.m

Der er tilknyttet fire ferielejligheder, teltplads og tre pladser til autocampere.

Møllen er ejet af Jan Grønbæk, som købte den for 21 år siden, og Anette Lyholm. Han er 60 år og tidligere socialpædagog, men har nu helliget sin tid til møllen. Anette, 54 år, arbejder som pædagogisk konsulent i Odense.

Møllen ligger ved Ørbæk Å og har tilknyttet 14 tdr. land med skov inklusiv fire gravhøje og en jættestue, sø, mose, å og eng.

Er man heldig, kan man opleve isfugl, rørhøg og fiskeørn og se en havørred springe i stedets laksetrappe muret i natursten.

Hver søndag sommeren igennem er der sommercafe mellem klokken 12 og 17. Her kan man købe kaffe, te, hjemmebagt kage, øl, vin, is m.m. og nyde det udenfor på plænen eller ved dårligt vejr inde i møllen. Man man gå en tur i området, snart sejle i robåd i mølledammen, spille udendørsspil og måske være heldig, at der er levende musik.

Når ejerne har tid, fortæller de også gerne om stedet og viser møllen frem.

Mens man drikker sin kaffe eller øl, kan man nyde denne udsigt. Foto: Anette Hyllested
Møllen er brændt flere gange - den nuværende røde bygning er derfor kun cirka 100 år gammel. Foto: Anette Hyllested
Store bøgehække skaber rum omkring møllen. Foto: Anette Hyllested
Jættestuen drager med "åben mund". Foto: Anette Hyllested
På turen gennem skoven kan man tage sig en svingom. Foto: Anette Hyllested
Porten ud af skoven. Foto: Anette Hyllested
I dag bruges vandkraften til at levere strøm til møllen. Foto: Anette Hyllested
Udsigten inde fra møllen. Foto: Anette Hyllested
Anette Lyholm og Jan Grønbæk går ofte og gerne ture på møllens arealer. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce