Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Fra mejeri til bryggeri

Bryggeri i Ullerslev. Foto: Lokalhistoriske Arkiv
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse.

Ullerslev: I 1865 kom jernbanen til Fyn og blev ført igennem Ullerslev, der herefter udviklede sig til en stationsby. En af de bygninger, der blev opført i løbet af 1860’erne, var bygningen på det ældste billede, der før jernbaneoverskæringen blev lukket, havde adressen Svendborgvej 69, i dag Hindemaevej 69.

Bygningen blev bygget som privatmejeri, men da en kreds af landmænd i 1888 ønsker at oprette et aktie- og andelsmejeri, forhandler de med ejeren, konsul W. Kruuse fra Nyborg, om at købe bygningerne.

Sammen med nogle bygninger bagved har bygningen på det tidspunkt muligvis været brugt som købmandsgård. Allerede den 15. marts 1888, blev handlen afsluttet, og den 26. marts forelå der et skøde. I protokollen for mejeriet kan man læse, at en butik i bygningen blev udlejet til konsulen for 10 år. Det nye mejeri fik navnet Ullerslev-Skellerup Andelsmejeri.

Bygningen på Hindemaevej i dag. Foto: Lokalhistoriske Arkiv

Efterhånden blev pladsen for trang, så i 1928 flyttede mejeriet til nye bygninger i Vestergade 6. Herefter blev en del af bygningerne brugt af en stålvarefabrik, mens resten fungerede som lager for Plov- og maskinfabrikken Mullerup, der lå i Vestergade i Ullerslev, det senere Dlam.

I 1934 blev Ullerslev bryggeri oprettet i det gamle mejeri af Hans Peter Hansen, der stammede fra Såderup. Han havde været bestyrer af Svendborg Emulsion Fabrik, og da han i den periode havde lært bryggerhåndværket i Vejstrup, vovede han at oprette bryggeriet, som han drev som en familievirksomhed sammen med sin hustru Sigrid. Her fremstillede de lyst og mørkt hvidtøl.

Fakta om bygningen

Bygningen før: Svendborgvej 69.

Nu: Hindemaevej 69.

1888: Ullerslev-Skellerup Andelsmejeri.

1928: Anvendt son lager for Plov- og maskinfabrikken Mullerup.

1934: Ullerslev Bryggeri.

1985: Renoveret og indrettet til 11 lejligheder.

I dag Fyens Almennyttige Boligselskab.

I 1961 skete der en togulykke i Ullerslev, der bevirkede, at et hjørne af gavlen på bryggeriet blev væltet af en godsvogn, da et langt godstog med 60 vogne blev afsporet på grund af en knækket aksel. Heldigvis kom ingen mennesker til skade.

Da ”Peter Brygger”, som Hans Peter Hansen blev kaldt, i 1965 fyldte 67 år, besluttede han at stoppe. Familien blev boende på bryggeriet, hvor de havde lejlighed ovenpå. Efter hans død solgte datteren Ketty Hansen huset, der i løbet af 1984 og 1985 blev renoveret, og der blev indrettet 11 nye lejligheder i bygningen, der i dag ser ud som på det nyeste billede. Det var entreprenørfirmaet Dreier og Rask Nielsen, Nyborg, der stod for arbejdet. I april 1986 kunne de nye lejligheder tages i brug. I dag er det Fyns Almennyttige Boligselskab, FAB, der står for udlejningen.

Bygningen omtales stadig i dag som det gamle bryggeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Kirketider i påsken

Lokalavisen Nyborg

Charlotte vil hjælpe folk med covid-19 senfølger: Jeg har fundet ud af, jeg kan noget andet end andre massører

Annonce