Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Nyborgs sidste bytrommeslager

Andreas Nielsen med byens tromme. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv.
Niels Andreas Herman Nielsen (1875-1941) blev i 1909 ansat som Nyborgs (skulle det vise sig) sidste kommunale trommeslager. Jobbet som trommeslager eller offentlig udråber bestod i at udråbe kommunale meddelelser rundt omkring i byen. Den kommunale bytromme bliver nu udstillet på Borgmestergården på en udstilling om Torvet.

I mange købstæder havde man tidligere ansat en offentlig udråber, som skulle meddele officielle meddelelser til byens borgere. Således også i Nyborg.

I 1909 afgik den tidligere udråber, Niels Larsen, ved døden. Det affødte en livlig debat i byrådet om, hvorvidt man skulle ansætte en afløser – eller om hvervet helt skulle nedlægges.

Debatten er refereret i Nyborg Avis, og borgmester Buch lægger for:

Annonce

”Der har hidtil her i Staden eksisteret en Slags kommunal Trommeslager. […] Vi har ladet ham tromme op med Bekendtgørelser om Valg, Skatter, Skovauktioner…”

”Og Hestekød!” bryder et byrådsmedlem ind.

”Ja, og Rejer” råber et andet medlem.

For udråberen averterede også for mange af byens handlende.

Borgmesteren ridser dilemmaet op: ”Vi skal vogte os for at afskaffe Ting, der har Tradition for sig og giver en By sit Særpræg, men selv om det skulde lykkes at faa en Mand, der havde lidt mere Begreb om at røre ved en Tromme end Afdøde havde, er jeg dog tilbøjelig til at mene, at i alt Fald Kommunen kunde ophøre at bekendtgøre sine Sager ad den Vej og saa for Resten overlade Trommen til det private Initiativ.”

Et andet byrådsmedlem mener, at det handler om at få den rigtige person til opgaven:

”Hvis vi fik en Mand, der havde mere Begreb om at røre en Tromme og som havde et bedre Organ, end den afdøde, saa tror jeg nok, han skulde skaffe sig Ørenlyd.”

Et tredje medlem er af den opfattelse, at ”…Trommen er en Oldtidslevning” og foreslår at ”…skænke Trommen til Turistforeningen som det første Bidrag til Museet.”

Det nævnes også i debatten, at der stadig er to ”Trommemænd” i Odense, så helt håbløst gammeldags er funktionen altså ikke.

Mødet ender med en fælles byrådsbeslutning om at slå stillingen som offentlig udråber op igen. Allerede på det efterfølgende byrådsmøde kan det offentliggøres, at Andreas Nielsen er byens nye trommeslager. Han fik straks herefter overdraget kommunens tromme og skulle nu varetage annonceringen af vigtige offentlige meddelelser.

Ved siden af trommede Andreas Nielsen også for byens handlende, for eksempel når der var godt kød på torvet, når fiskerne lige var kommet ind med friskfangede rødspætter, og såmænd også lejlighedsvis når der skulle formidles partipolitiske budskaber.

Nyborgs bytromme. Trommen blev i 1950 foræret til museet af Nyborg Kommune. Initialerne ”A.N. 1909” er indridset. Det samme er et stempel fra militæret, hvor trommen tidligere var blevet brugt. Trommen vises aktuelt i den nye udstilling om Torvet på Borgmestergården. Foto: Østfyns Museer.

Andreas Nielsen var søn af en skomager og voksede op i Østergade 20 i Nyborg. I folketællingen fra 1890 bor han stadig hjemme og er i lære hos sin far. I skattebogen fra 1926 er han optegnet som arbejdsmand og betaler 48 kroner om året i skat – samme niveau som lærlinge, havnearbejdere mv.

Tjansen som bytrommeslager var kun deltids, så Andreas Nielsen supplerede med andre småjobs blandt andet på Torvet, hvor han hjalp til, når der skulle sættes borde op eller hugges hoveder af de høns, der var blevet handlet.

Han var med andre ord en meget synlig mand i bybilledet, og det var jo netop hans opgave. Andreas Nielsen havde også flere øgenavne blandt andet ”Røde Skajs” og ”Den røde Skomager” formentlig med henvisning til hans rødblonde hårpragt.

Andreas Nielsen passede efter sigende sit arbejde rigtig godt og fik et langt bedre eftermæle end sin forgænger. Helt frem til sin død i 1941, altså i 32 år, ”slog han på tromme” for både kommunen og mange af de handlende.

I 1941 var tiden definitivt løbet fra udråber-hvervet. Nu havde man mange andre måder at reklamere og kommunikere på. Få år efter, i 1950, blev byens tromme overdraget til museet, hvor den lige siden har ligget godt og trygt på museets magasin. Men netop nu er den kommet frem i lyset igen.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Udstilling: Trofæ-tasker og sjove, skæve billeder

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Sommeraktiviteter flytter ud af byen

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Sidste kamp i sæsonen: Kæmpe holdpræstation sendte NGIF fodbold i Serie 1

Lokalavisen Nyborg

Nu kan børnene begynde at glæde sig: Slaraffenland har udvidet aktiviteterne og festlighederne

Lokalavisen Nyborg

Kom med og udforsk landskabet på Vilde Blomsters Dag

Lokalavisen Nyborg

Seks klassekammerater fejrer 70-års jubilæum med stil: - Spørgsmålet er, om det også kan blive til 75 år, uden vi skal bæres

Lokalavisen Nyborg

Nyt nummer af "Nyborg før og nu" beskriver både dobbeltmord og krigsgrave

Lokalavisen Nyborg

Fra det bedste år nogensinde til det værste: - Man har det vildeste smil, når man sælger en rejse igen

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 20. juni

Lokalavisen Nyborg

Kan du finde mariehønsene? Privat pasningsordning vil skabe smil og sætte fokus på sig selv

Lokalavisen Nyborg

Byens gule hus har fået ny ejer: - Jeg synes, det er sjovt, at folk snakker om farven

Lokalavisen Nyborg

Bubble-tea og det vietnamesiske køkken er kommet til Nyborg: - Beliggenheden er simpelthen fantastisk

Lokalavisen Nyborg

Et af de største cykeleliteløb i Danmark kommer til Ørbæk

Lokalavisen Nyborg

Til Iran og hjem igen med 35 kilometer i timen: Jakob dyster med sin gamle knallert til lokalt knallertopgør

Lokalavisen Nyborg

Tag med på skraldemission i Nyborg til fordel for indlagte børn

Lokalavisen Nyborg

Nyt projekt åbner i weekenden: Festlige Blå Oplevelser har åbningsfest på havnen

Lokalavisen Nyborg

Gudstjenester søndag den 13. juni

Lokalavisen Nyborg

Musikken spiller igen løs på Den Grønne: - Det føles lidt uvirkeligt

Lokalavisen Nyborg

Analyse viser danskernes ferieadfærd: Danmark er populær, men udlandet trækker

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Hvor gammelt er Nyborg Slot?

Lokalavisen Nyborg

Fra fem til fire: Populær strand mister Blå Flag

Lokalavisen Nyborg

"Ved vejen" genopstår for en aften på Bastionen

Lokalavisen Nyborg

Et spændende lokalopgør

Annonce