Annonce
Lokalavisen Nyborg

Mystisk gravfund: Kvinde, hest og hund fundet

Nærbillede af fundet fra Skellerup. Foto: Østfyns Museer.
Arkæologer måtte på overarbejde, da de løb på en underlig grav ved Skellerup Kirke.
Annonce

Skellerup: Den store gasledning til Polen, Baltic Pibe, er omdiskuteret og kontroversiel, men arkæologerne kan i det mindste glæde sig over en masse spændende fund i den jord, hvor røret skal graves ned.

Fredag var arkæologerne klar til at gå på weekend, da der dukkede noget spændende frem nordøst for Skellerup Kirke, og de blev nødt til at arbejde om lørdagen også, for at få sikret fundet. Det er noget så usædvanligt som en yngre kvinde, der tilsyneladende er begravet sammen med en hund og en hest.

- Lige nu er vores forsigtige bud, at graven skal dateres til vikingetid - men det bygger alene på ligheden med andre grave med et tilsvarende indhold. Særligt en grav fra Roskilde-området, der er tolket som en vølvegrav, skriver Malene Refshauge Beck.

En vølve er en troldkvinde, som kunne rejse mellem verdener, koge sejd og udføre magiske handlinger, forklarer museumsinspektøren.

Kvinden, hunden og hesten lå i jorden tæt ved Skellerup Kirke. Foto: Østfyns Museer.

I en mail til avisen skriver hun om fundet:

"Graven ligger - eller lå - 140 meter nordøst for Skellerup Kirke. Den er på alle måder usædvanlig. En yngre kvinde er blevet gravlagt i en opfyldt brønd. Nederst i graven lå en hund. Den yngre kvinde var lagt ned ovenpå hunden placeret på venstre side nærmest i sovestilling, hovedet vender mod øst og hun har dermed haft ansigtet vendt i retning af, hvor Skellerup kirke står i dag. Foran hendes bryst/mave placerede man et lerkar og ved hendes underben/fødder et afhugget hestehoved. Kvinden bar smykker af kobberlegering og sølv, men de var så skrøbelige at de er taget op i præparat - det vil sige de er pakket ind i gips med det jord, der sidder omkring dem. I løbet af ugen får vi røntgenfotograferet præparaterne og kan forhåbentlig sige mere om, hvad det er for en type smykker og hvor gammel graven er.

Muligvis har man efter gravlæggelsen udført offerhandlinger på graven. I hvert fald fandt arkæologerne spor efter en bålgrube med en del dyreknogler i toppen af graven."

Malene Refshauge Beck oplyser, at der tilsyneladende ikke er flere fund i området - eller i hvert fald ikke i det område, der skal undersøges, før de store maskiner kommer og graver røret ned.

Tre arkæologer i gang med at afdække den særprægede grav ved Skellerup Kirke. Foto: Østfyns Museer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Nytårskoncert aflyst

Annonce