Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nu kan hatten dreje igen

Realdania og deres håndværkere knokler løs med renoveringen af Dyrehave Mølle. Selve møllehuset er færdigt, hatten er også blevet ordnet og nu gælder det indmaden. Foto: Realdania.
For første gang i mange år, kan hatten på Dyrehave Mølle nu dreje igen. Dermed er første skridt taget på vejen mod at få den gamle mølle til at male igen. Og nu venter resten af mølleværket på møllebyggeren og forårets komme.
Annonce

Nyborg: Møllebygger Morten Anker Petersen, der er ejer af firmaet ’Møllebygger Petersen’, lagde i starten af februar vejen forbi den 150 år gamle mølle i Nyborg, Dyrehave Mølle, som Realdania By & Byg købte i efteråret 2018 og nu er i gang med at restaurere.

Og for en møllebygger med mange års erfaring, starter en sådan restaurering oppefra og ned. Målet var i første omgang møllens hat, som i mange år har siddet fast, fordi møllen har stået uvirksomt hen. Men som første led i restaureringen af mølleriet skulle hatten nu vristes fri af sit leje, så den igen kunne dreje om sig selv – eller krøje, som det korrekt hedder på møllersprog. Hatten står på møllens krop med nogle ’sko’ af støbejern. Disse var med tiden rustet så meget fast, at hatten ikke kunne krøje.

Selve møllehatten er skabt således, at den kan dreje rundt om sin egen akse, og derved kan vingerne komme op mod vinden. Hatten på Dyrehave Mølle er selvkrøjende, det vil sige, at den drejer med hjælp fra en lille vindrose.

En vindrose er en mangebladet propel, som sidder på møllehatten modsat og tværstillet de store vinger. Vindrosen hjælper møllen med at krøje eller dreje op mod vinden, og det sparer møllersvendene for meget hårdt arbejde med at trække vingerne op i vinden med håndkraft. Vindrosen blev opfundet i midten af 1700-tallet.

I starten af 1600-tallet kom de første hollandske møller til Danmark. Til forskel fra stubmøllen, er de hollandske møller konstrueret, så selve møllens krop står fast på jorden, og kun hatten, som vingerne sidder fast på, kan dreje.

Dyrehave Mølle er udstyret med et galleri – det vil sige en terrasse rundt om møllens krop i 2. sals højde. Galleriet tillod møllen at blive højere, idet møllersvendene kunne krøje møllehatten fra galleriet i stedet for jorden, og højde er afgørende for en mølle. Da vindrosen til Dyrehave Mølle, slap møllersvendene for arbejdet med at krøje.

Realdania By & Bygs restaurering af møllens ydre blev afsluttet i 2019 efter at alt murværk var blevet gennemgået og dele af den pudsede facade fornyet. Alt træværk er gået efter, råddent træ er udskiftet, og det hele er malet. Også galleriet er udskiftet, og det rådne og mørnede træværk er erstattet af nyt, som er en tro kopi af det oprindelige.

Møllevingerne er blevet efterset og malet og har også fået monteret de nyrestaurerede jalousiklapper.

Også vindrosen på den gamle Dyrehave Mølle har fået en kærlig behandling med nye arme og blade, så den kan holde i mange år endnu og hjælpe hatten med at krøje.

I løbet af marts tager møllebyggeren fat på det resterende arbejde indvendigt. Her skal selve mølleriet genoprettes, og hattehjulet og stjernehjulet skal have skiftet 160 kamme.

Ikke bare møllen men også de tilhørende bygninger skal have den store tur. Her er mellembygningen, der er totalt ribbet for indmad. Her skal indrettes boliger. Foto: Realdania.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce