Annonce
Lokalavisen Nyborg

På kanotur i Nyborgs historie

Vild natur midt i byen. Nu er det muligt at sejle kano på Nyborgs voldgrave - og endda med sjove historier i ørerne. Foto: Mogens Rasmussen.
Hele juli kan man komme sejle i kano på Nyborgs voldgrave. Endda med sjove historier i ørerne.
Annonce

Nyborg: Hvad er det, der er skrig-orange, har en paddel i hænderne og et stort, bredt smil om munden.

Jo, det er en person, der har løst billet til Nyborgs nye pop-up attraktion, "Voldgravens Fortællinger", og er på vej rundt om Nyborgs historiske kerne i kano, mens vedkommende lytter til historier fra en lille, vandtæt højttaler.

Voldgravens Fortællinger er først og fremmest en ny mulighed for at komme ud at sejle på Nyborgs voldgrave. Det er i sig selv en fantastisk mulighed. Men Voldgravens Fortællinger har der et lag mere. På vej rundt sejler man forbi nogle orange bøjer forsynet med et tal, og så gælder det om at trykke sig frem til den næste fortælling om den lokalitet, man er på vej forbi.

Voldene og voldgravene omsluttede tidligere Nyborg for at forhindre fjender i at komme ind i byen. Nu er der broer overalt. Foto: Mogens Rasmussen

Det er her, Voldgravens Fortællinger byder på noget helt specielt. Historierne, der kommer ud af højttalerne i kanoen, er nemlig ikke bare gammeldags turistinformation a la: I 1540 besluttede Kong Christian den 3.,  at voldgraven bla bla bla 3000 mand bla. bla. 45 millioner kubikmeter bla bla bla.


.. hver af fortællingerne er udformet som et lille dramatisk "radiospil" og byder på både nye og gamle fortællinger fra volden og nærmeste omegn. Humor, alvor og viden præsenteret af kendte skuespillere med lokal forankring, som Betty Glosted, Jesper Dupont og Michael Grønnemose.

fra artiklen


Næ, hver af fortællingerne er udformet som et lille dramatisk "radiospil", og de byder på både nye og gamle fortællinger fra volden og nærmeste omegn. Humor, alvor og viden præsenteret af kendte skuespillere med lokal forankring, som Betty Glosted, Jesper Dupont og Michael Grønnemose. Så der er slet ingen mulighed for at komme til at kede sig på vejen rundt om byen.

Der er tale om vidt forskellige emner i de ni fortællinger - både historie om dengang voldgraven blev skabt, men også nye historier - for eksempel fortællingen om Nyborg-drengen Hjalte, der i 2012 opdagede en sjælden art fugleedderkop på Nyborg Vold. Den historie er i øvrigt serveret helt fantastisk - hvordan afslører vi ikke her.

Annonce

Start ved Bastionen

Turen starter ved Bastionen, hvor der er bygget en solid trætrappe fra terræn ned til voldgravens kant, og her er der bygget en lille bro ud i voldgraven. På den måde er der god chance for at komme tørskoet ned i en af kanoerne, og når højttaleren er tunet ind, er det bare med at komme på eventyr. Det er ikke nogen særlig lang rute, der er tilgængelig for eventyrerne med de orange redningsveste, men der er mange grunde til at tage sig god tid og måske sejle turen et par gange. Også fordi, de orange bolde med numrene nogle steder ligger så tæt, at man ikke kan nå at høre den ene historie færdig, før man når til den næste.

Voldgravens Fortællinger

Hele juli er der mulighed for at sejle i kano på Nyborgs voldgrave med sjove historier i ørerne.

Der er åbent hver dag fra klokken 10 til 15. Start fra området bag Bastionen, Nørrevoldgade 63.

Leje af kano koster 75 kroner. Hvis man har et barn med, er lejen gratis.

Voldgravens Fortællinger er skrevet af Bastionens leder, Tue Fabricius, og han får hjælp af skuespillerne Betty Glosted, Jesper Dupont, Michael Grønnemose, Maria Jochimsen, Emil Nielsen, og desuden har Tue Fabricius selv flere roller i fortællingerne.

Museumsinspektør Nicolai Knudsen sørger for, at historierne ikke stikker helt af, og Simon Jørgensen, Emilie Larsen og Morten From står for den fremragende lydteknik.

Turen rundt om Nyborg i kano giver mulighed for at se nogle af byens attraktive boliger fra "voldsiden". Her har en familie i Nørrevoldgade indrettet sig. Foto: Mogens Rasmussen

Men der er andre grunde til at bruge lidt tid på voldgraven. Det er muligheden for at se byen fra en helt ny vinkel: For eksempel for at studere husene langs Nørrevoldgade fra bagsiden, hvor mange af beboerne har indrettet sig, så de kan nyde udsigten og nærheden til det historiske "farvand". Andre steder langs ruten minder voldgraven nærmest om Amazonas eller noget i den stil, og de sejlende må kæmpe sig genne bevoksningen.

Annonce

Alle kan være med

Som sagt starter man ved Bastionen, der ligger midt på ruten. Til den ene side går turen langs Nørrevoldgade frem til området nær Landporten. Den anden vej kommer man syd om byen og frem til det sted bag Hotel Villa Gulle, hvor voldgravens vand løber ud i havnen.

Nej vi er ikke på vej ind i vildnisset i Amazones. Vi befinder os midt i Nyborg. Foto: Mogens Rasmussen

Turen er ikke mere strabadserende, end alle kan være med, og vinden spiller ikke den store rolle, for der er læ det meste af vejen. Det værste, eventyrerne kommer ud for undervejs, er nok stanken af svovl, der stiger op i næsen, så snart man dypper for dybt med padlen ned i den smattede bund, der blot er omkring 20 centimeter nede.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce