Annonce
Lokalavisen Nyborg

Tag på tidsrejse på Borgmestergården i Nyborg

Borgmestergårdens røde bindingsværksfacade er det første, man ser, når man besøger museet i midten af Nyborg. Foto: Anette Hyllested
Borgmestergården er en af de ældste bygninger i Nyborg og har ligget i byen siden begyndelsen af 1600-tallet. I mange år har bygningen fungeret som museum, og sommeren over er Borgmestergården spækket med arrangementer for enhver, der lægger vejen forbi.
Annonce

Nyborg: Borgmestergården i Nyborg er et usædvanligt smukt syn trods sin høje alder. Den har nemlig ligget her i flere århundreder og har siden 1601 tjent adskillige formål for nyborgenserne.

Tilbage i begyndelsen af 1920'erne blev Borgmestergården i Nyborg lavet om til museum, og lige siden har Borgmestergården budt på lokalhistoriske udstillinger for enhver, der måtte lægge vejen forbi.

Måske skulle man tro, at coronakrisen ville sætte en stopper for de udstillinger, der er at se på Borgmestergården i år - men det er ganske enkelt ikke sandt.

Borgmestergården åbnede nemlig igen op for besøgende 26. maj - og 8. juni stod museet klar til at byde folk ind for at tage del i dette års sommerudstilling, der er én af Danmarkshistoriens køligste affærer. Nemlig Christian den Andens korstog til Grønland i 1520.

En kulturhistorisk perle

Borgmestergården er én af de ældste bygninger i Nyborg og kan dateres helt tilbage til 1601.

Borgmestergården har - som navnet antyder - huset flere nyborgensiske borgmestre igennem tiden, men husets forskellige ejere har også brugt den som apotekergård, melhandlergård, murermestergård samt amtsforvalterbygning fra 1680 og fremefter.

Imellem 1916 og 1922 blev Borgmestergården renoveret og fungerede derefter som Nyborgs museum - hvilket Borgmestergården også er den dag i dag.

Senest i 2016 har Borgmestergården været under omfattende renovering, som man lagde en sidste hånd på i 2018.

I dag har Borgmestergården åbent for adskillige interaktive udstillinger. Det betyder, at det er ganske lovligt at røre ved udstillingerne.

I de kommende år bliver det renoverede og udbyggede Nyborg Slot det store trækplaster for Østfyns Museer i Nyborg. Til den tid bliver Borgmestergården altså en del af den samlede formidling af middelalderen og renæssancen i byen.

Borgmestergården hed indtil for få år siden Mads Lerches Gaard, opkaldt efter storkøbmanden, der anlagde gården i sin tid.

Avisen tog med, da en historielærer gav sine elever en historisk rundvisning i korstoget - på en direkte livestreaming over sin smartphone, naturligvis.

Annonce

En spændende historie

Thomas Rasmussen er ikke i tvivl, da han sidder i det gamle køkken på Borgmestergården i Nyborg.

Historierne om Nyborg by og Nyborg Slot er meget givende og spændende, siger han.

Thomas Rasmussen er historie- og tysklærer på Engstrandskolen i Hvidovre, og tirsdag havde han rundvisning på Borgmestergården med sin 7. klasse på en direkte livestreaming over sin smartphone.

Thomas Rasmussen studerer en globus, der illustrerer det verdensbillede, man havde i middelalderens Danmark. Foto: Kristian Duch

Siden coronavirussen lukkede de danske skoler, har Thomas Rasmussen lavet fjernundervisning for sine elever - og selvom de fleste nok forestiller sig, at et museum kun er noget, man kan besøge fysisk, har Thomas Rasmussen alligevel forsøgt at vække sine elevers nysgerrighed digitalt. Han er nemlig ikke i tvivl om, at sommerudstillingen på Borgmestergården kan lære eleverne noget helt særligt.

- Det er meget vigtigt at vække elevernes nysgerrighed og give dem et billede af den virkelighed, man levede efter for 500 år siden, men også for at de skal forstå, at den virkelighed, de selv tager del i, er påvirkelig og formet af mennesker, siger han.

For Thomas Rasmussen er det noget helt særligt at besøge Borgmestergården. Den gamle bygning er nemlig som et vindue ind i en svunden tid, hvor Nyborg havde en vigtig funktion i Danmark - og det er et vindue, han også har lyst til at åbne for sine elever.

- Nyborg var jo engang Danmarks hovedstad, og med min rundvisning håber jeg, at jeg kan præge mine elever til at forstå deres egen og Danmarks historie bedre. I Hvidovre er der meget nybyggeri, så det er ikke helt det samme at pege på en lejlighed og sige, at der ligger historiske artefakter nedenunder, siger han.

Annonce

Autentiske renæssanceoplevelser

Hele formålet med de mange udstillinger på Borgmestergården er da også at give en autentisk oplevelse af blandt andet det liv, der foldede sig ud i Nyborgs gader for flere hundrede år siden.

Borgmestergården sætter nemlig ikke kun de fysiske rammer, men præsenterer også de besøgende for tøj og dufte, som man kunne regne med at støde ind i i den tid, Borgmestergården endnu ikke havde så mange år på facaden.

Men når det kommer til autentiske oplevelser, stopper Borgmestergården ikke ved dét. Én dag om ugen i løbet af sommeren vil Borgmestergården nemlig også byde besøgende ind for at se på husdyr, der var typiske for den renæssance, som bindingsværkshuset skal skildre - et initiativ, der fejrede en succesrig debut sidste år, og som derfor vender tilbage som fast element på Borgmestergården fremover.

. I renæssancen var der ikke langt fra jord til bord - heller ikke i Nyborg. Så vi inddrager nu også husdyrene som element og afsæt for formidlingen om det landbrug, der også var at finde i købstæderne, siger museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen

Annonce

Danmarks befrielse

Hvis ikke renæssancen er den foretrukne tid at dykke ned i, skal det dog ikke forhindre et besøg på Borgmestergården i Nyborg.

Fra 26. juni kan man nemlig komme på besøg i en stue, der skal afspejle en virkelighedstro gengivelse af 1940'ernes Danmark, hvor man kan høre historien om Danmarks befrielse.

Desuden kan man igennem hele juli måned hver lørdag fra 11 til 13 opleve en promenade, hvor man kan møde syerskerne fra Nyborg Dragtlaug, der står for at sy Borgmestergårdens mange middelalder- og renæssancedragter.

- Alle er velkomne. Det bliver en fin buket af forskellige kulturtilbud i Nyborg, siger Mette Ladegaard Thøgersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Glaskunst som takeaway

Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Annonce