Annonce
Mariager Avis

Der er masser af liv i fuglegruppens redekasser

Peter Toubøl (t. v.) og Kjeld Nielsen, begge Mariager, knokler med at fremstille fuglekasser i Søren Kjærs værsted lidt uden for Katbjerg. Foto: Annelene Petersen
De frivillige i Naturfredningsforeningens fuglegruppe kan ikke få armene ned.

Mariager: Fuglegruppen under Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Mariagerfjord har i den grad medvirket til at skabe liv i og omkring Mariager. Gruppen har nemlig under en inspektion af nogle af de redekasser, som gruppen har sat op gennem det seneste par år, konstateret, at flere end halvdelen af kasserne er beboet af fugle.

- Efter et år har vi fundet ugler i 16 af 29 undersøgte kasser, og for tårnfalkenes vedkommende har vi fundet ynglende fugle i 14 af 22 undersøgte kasser, fortæller Peter Toubøl, der ligesom resten af fuglegruppens medlemmer har svært ved at få armene ned. Forventningen i gruppen var nemlig, at der ville gå flere år, før så mange fuglekasser ville blive indtaget af deres beboere.

Fuglegruppen under DN blev etableret for to år siden.

Annonce

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Oprindeligt som uglegruppen, idet hensigten var at bygge og opsætte redekasser til ugler.

- Men der viste sig jo at være mange andre fuglearter, der har behov for en hjælpende hånd. Derfor tog vi navneforandring fra uglegruppen til fuglegruppen, forklarer Peter Toubøl.

Gruppen består i dag af syv-otte mænd, der alle tilhører den kategori, der populært betegnes som "det grå guld". Alle har dog sagt farvel til arbejdsmarkedet. De fandt sammen efter facebook-opslag og mund til mund-metoden, og gruppen er nu så etableret og sammentømret, at dens medlemmer mødes en gang om ugen i vinterhalvåret for at bygge redekasser. I sommerhalvåret er det lidt sjældnere.

Socialt samvær

Møderne finder sted hos et af medlemmerne, Søren Holm, Katbjerg, der har et værksted, hvor gruppens medlemmer kan udfolde sig.

Som regel mødes gruppens medlemmer lige over et rundstykke, en kop kaffe og en bitte skarp, før dagens arbejde går i gang. Og så er der også lige tid til at ordne verdenssituationen.

- Så der er også et socialt aspekt i arbejdet, understreger Peter Toubøl.

Gruppens medlemmer arbejder ganske gratis, bruger eget værktøj og indkøber det træ og de skruer, der skal bruges, for midler, de får stillet til rådighed af eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening, Veluxfonden og indsamlingsorganisationen Isobro. Det meste træ købes på et savværk i Fjelsted og er fortrinsvis douglasgran. Det har den fordel, at det ikke skal males eller på anden måde overfladebehandles.

Kasserne laves nærmest på samlebånd, én størrelse ad gangen.


Der viste sig jo at være mange andre fuglearter, der har behov for en hjælpende hånd. Så derfor tog vi navneforandring fra uglegruppen til fuglegruppen

Peter Toubøl, DN's fuglegruppe


For at vise, hvor de kommer fra, udstyres de med et brændemærke med naturfredningsforeningens logo, en stiliseret citronsommerfugl.

- Vi plejer at varme brændejernet over grillen. Så den dag, vi brændemærker kasserne, plejer vi også at få grillpølser, fortæller Peter Toubøl.

Desuden brændes fuglegruppens eget logo ind i kasserne. Her bruges et brændejern af sølv, anbragt på en loddekolbe, som altså også kan blive gloende varm.

Annonce

Stor interesse

Fuglegruppen har offentligt meddelt, at den gerne kommer ud og sætter redekasser op hos interesserede.

- Og det er væltet ind med henvendelser, oplyser Peter Toubøl.

Foreløbig har  gruppen opsat over 50 uglekasser og forventer at sætte endnu 10-12 stykker op. Desuden er der anbragt omkring 35 tårnfalkekasser, og dermed mener gruppen, at Mariagerfjord Kommune nok er dækket ind.

Det er ganske gratis at få opsat en redekasse.

- Men vi modtager gerne et beløb, for eksempel 100 kroner, til dækning af transportudgifter og slid på værktøj, hedder det.

Til mindre fugle, for eksempel mejser og spurve, laver gruppen byggesæt, som børn selv kan samle og sætte op. Det sker i samarbejde med DN-afdelingen Naturluppen til forskellige arrangementer som Naturens dag, Børnefesten i Mariager med videre.

Annonce

Andre fugle

Den foreløbige succes får ikke gruppens medlemmer til at hvile på laurbærrene.

- Nu gælder det andre hulrugende fugle, lyder det fra gruppen.

Det er blevet sværere og sværere for fuglene at finde hule træer, og derfor kommer fuglegruppen til undsætning. Udover ugler og tårnfalke vil de fremover bygge til for eksempel alliker, hulduer, hvinænder, musvitter, mejser, mursejler og vandstær.

- Der er godt nok ikke set ret mange vandstære her omkring, men hvis der er ynglesteder til rådighed på de rigtige steder, så kommer de måske, tror Peter Toubøl.

Annonce

Mursejlere

En af de fuglearter, som fuglegruppen i særlig grad har kastet sin kærlighed på, er mursejleren.

- Den har svært ved at finde steder at være, fordi husene renoveres mange steder, forklarer Peter Toubøl.

Mursejlerkassen er helt speciel, idet den indeholder en cirkelrund, drejet træplade, hvorpå der er lagt dun og andet reddemateriale.

Annonce

Til vejrs

Det er også fuglegruppens medlemmer, der selv står for at sætte kasserne op. Og det er ikke bare sådan lige...

- Tit skal de jo højt op, seks-syv meter. Og sådan en kasse vejer snildt 30-40 kilo. Så vi er gerne afsted tre-fire mand, så der er én til at klatre op i stigen med reb og taljer, én til at holde stigen og én til at hejse. Og det hele skal jo som regel også bæres et stykke vej, smiler Peter Toubøl.

På internettet kan man følge med i, hvilke typer kasser der er placeret hvor. Skærmdump

En væsentlig del af fornøjelsen ved det hele er at konstatere, at redekasserne rent faktisk bliver brugt.

Og det kan alle interesserede følge med i. På hjemmesiden www.mariagerfjord.dn.dk er der et interaktivt kort, hvor man dels kan finde de enkelte kassers placering, dels kan se, om de er beboede og i givet fald af hvilke fugle.

Et kamera monteret på en op til otte meter lang teleskopstang kan afsløre, om fuglekasserne er beboede. Foto: DN Fuglegruppen

Fuglegruppen har anskaffet sig et særligt inspektionskamera, der kan monteres på en otte meter lang teleskopstang, og som kan forbindes til en bærbar computer. Ved hjælp af dette udstyr konstateres, om kasserne bliver brugt.

Det er ikke altid, at kasserne bruges som de er tiltænkt.

- Vi har uglekasser, der bor falke i, og falkekasser med ugler. Men det sker også, at der rykker et egern ind i en kasse, fortæller Peter Toubøl.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

De plyssede venner holder det årlige fætter- og kusinetræf hos Veteranbanen

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Mariager Avis

Landsbyfestival i Mellerup hele uge 26

Annonce