Annonce
Mariager Avis

Ejer af Dania Kridtgrav: Hvor er vores ejendomsret henne?

For ejer af Dania Kridtgrav, Anne Grethe Floor, drejer hendes modstand mod fredning af området sig ikke kun om erstatningsbeløbet, hun har udsigt til. Et beløb, hun mener er sat alt for lavt. "Det drejer sig i lige så høj grad også om det formål, vi havde med at købt området, der i dag ligger og passer sig selv, så det kan udvikle sig, som naturen nu vil under de forhold, der nu er", siger hun. Arkivfoto: Pia Pagaard
I 2018 blev Dania Kridtgrav fredet. En beslutning som ejer af kridtgraven, Anne Grethe Floor, klagede over. Nu nærmer klagesagen sig sin afslutning.

Dania: En dag i april 2016 blev ejer af Dania Erhvervspark, Anne Grethe Floor, ringet op af en sagsbehandler fra Danmarks Naturfredningsforening. Han spurgte, om det var i orden, at han gik en tur i Dania Kridtgrav, som hører under erhvervsparken, for han ville gerne se på de orkideer, der gror i kridtgraven.

- Selvfølgelig måtte han det. Det havde jeg da ikke noget imod, for det er der så mange, der spørger om, fortæller Anne Grethe Floor.

- Men jeg blev noget overrasket, da der pludselig kom en fredningssag ud af det, fortsætter hun.

Annonce

Sagsbehandlerens tur skulle nemlig vise sig at blive første skridt mod en fredning af hendes kridtgrav. 21. september afgjorde Fredningsnævnet nemlig, at man ville følge Danmarks Naturfredningsforenings ønske om fredning af Dania Kridtgrav for at sikre blandt andet de vilde orkideer, der gror i området.

Det skete, selv om hverken Anne Grethe Floor som lodsejer eller Mariagerfjord Kommune bakkede op om en sådan fredning. De har derfor klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klager som nu nærmer sig en afgørelse, da klagenævnet 16. juni kommer på besøg for at besigtige området og efterfølgende holde et offentligt møde inden, det tager stilling til, om Dania Kridtgrav skal fredes eller ej.

- Det er lang tid at gå i uvished og på erhvervsparkens bestyrelsesmøder, har vi tit talt om, hvorvidt der er nogen, der har hørt noget. Derfor er det dejligt, at der snart kommer en endelig afgørelse, siger hun.

Venlighed belønnet med fredningssag

Anne Grethe Floor tilføjer, at hun i denne sag føler sig dårligt behandlet over, at hendes venlighed overfor sagsbehandleren fra Danmarks Naturfredningsforening, der ønskede at gå en tur i området og se på orkideer, belønnes med, at hun har fået en fredningssag på nakken og skal bruge penge på en advokat.


Der er jo et område på mange hektar, men de vil sådan set ikke give noget for at frede det, da de ikke mener, det er noget værd. Og så var det, jeg sagde: Jeg gider ikke have, det bliver fredet, når de ikke vil betale, hvad det koster.

Anne Grethe Floor, ejer af Dania Kridtgrav


- Hvor er vores ejendomsret egentlig henne? Vi har købt og betalt området med en kridtgrav, og kan man så bare spise os af med en slik, for nu skal området være offentligt tilgængeligt. Det betyder, at vi skal gå og holde det, mens folk bare kan komme og gå som de vil. Det gider vi simpelthen ikke. Ganske enkelt, siger hun bestemt.

I 2018 blev Dania Kridtgrav fredet efter ønske fra Danmarks Naturfredningsforening. En fredning som ejer af kridtgraven, Anne Grethe Floor, klagede over. "Hvor er vores ejendomsret egentlig henne. Vi har købt og betalt området med en kridtgrav, og kan man så bare spise os af med en slik, for nu skal området være offentligt tilgængeligt", siger hun. Foto: Frank Pedersen

For Anne Grethe Floor var det nemlig én ting, at kridtgraven skulle fredes, noget andet var den erstatning, hun i den forbindelse kunne se frem til.

- Der er jo et område på mange hektar, men de vil sådan set ikke give noget for at frede det, da de ikke mener, det er noget værd. Og så var det, jeg sagde: Jeg gider ikke have, det bliver fredet, når de ikke vil betale, hvad det koster, fastslår Anne Grethe Floor og fortsætter ironisk:

- Jeg elsker faktisk det med, at man godt kan få lov til at betale for jorden, betale ejendomsskat og så videre. Men egentlig er det fælleseje alligevel.

Hun tilføjer hurtigt, at hendes modstand mod fredningen ikke kun drejer sig om erstatningens størrelse.

- Det drejer sig i lige så høj grad også om det formål, vi havde med at købe området, der i dag ligger og passer sig selv, så det kan udvikle sig, som naturen nu vil under de forhold, der nu er, og er det ikke noget af det samme, naturfredningsforeningen vil for eksempel på Mols? Man kan sige, det er farligt at købe noget, for pludselig bestemmer for eksempel Danmark Naturfredningsforening over det. For os er kridtgraven bare en del af området.

Annonce

Naboen fjernede sine heste

Gennem årene har Anne Grethe Floor haft en aftale med indehaver af Kongsdal Rideklub, Hans Ley, der er hendes nabo. Aftalen gik ud på, at han havde sine heste til at gå og græsse området af. Den aftale ophørte imidlertid, da det blev klart, at fredningen udover at sikre de sjældne blomster også indebærer, at offentligheden skal have adgang til at bevæge sig rundt i kridtgraven på et stisystem.

- Med det samme, fredningen kom på tale, fjernede han sine heste. Offentlig adgang kunne nemlig betyde, at der kom folk med hunde. Og hvem skulle have ansvaret for at lukke lågen, så hestene ikke løb væk, fortæller Anne Grethe Floor.

- Så mens klagesagen har været undervejs, har vi selv slået området, som derudover bare har ligget hen, fortsætter hun.

Annonce

Hvorfor nu?

Fra Danmarks Naturfredningsforening lyder det, at man ønsker at frede Dania Kridtgrav for at bevare og forbedre områdets naturværdier og skabe gunstige vilkår for de biologiske værdier i kridtgraven samt sikre og bevare områdets geologiske og kulturhistoriske værdier.

Anne Grethe Floor er dog uforstående overfor, hvorfor fredningen skal ske nu.

- Det kan meget vel være, at man vil sikre kridtgraven for fremtiden, men jeg har ikke tænkt mig at ødelægge den eller i det hele taget gøre noget som helst, siger hun.

Annonce

Hvem vil købe et fredet område?

Anne Grethe Floor har endnu ikke besluttet, hvad fremtiden byder på, hvis Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæster fredningen af Dania Kridtgrav.

- Det ser jeg på til den tid. Det eneste, der står fast, er, at jeg ikke kommer til at bruge så meget som én time på vedligeholdelse af kridtgraven, hvis området bliver fredet. Det vil jeg ikke, pointerer hun og understreger, at hendes modstand mod fredningen ikke skyldes, at hun ikke bryder sig om orkideer eller andre vilde planter.

- Jeg elsker blomster. Men hvis de vil frede kridtgraven, må de give et fornuftigt beløb fremfor bare at sige, at området er værdiløst, siger Anne Grethe Floor.

Selv om hun ikke har lagt sig fast på fremtiden, afviser hun dog, at hun har overvejelser om at sælge området inklusiv kridtgraven, hvis den bliver fredet.

- Hvem skulle det være til? Hvem vil købe et fredet område, vil du?, spørger hun.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Fredningen der skal sikre orkideerne i Dania Kridtgrav kan få den modsatte effekt

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Pia Adelsteen peger på nyt byrådsmedlem fra Radikale Venstre som medlem af økonomiudvalget

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Direktør for det europæiske folkemøde i Mariager er stoppet med øjeblikkelig virkning

Mariager Avis

Mere selvskåret kød og mormor-retter i Superbrugsen i Mariager

Mariager Avis

Rottebekæmper: Halvdelen af rottesagerne i Mariagerfjord skyldes defekte kloaksystemer

Mariager Avis

Tegn på at du kan have rotter

Mariager Avis

Top 10 placering til Mariagerfjord Kommune på listen over færrest indbrud

Mariager Avis

Handelsstandsforeningen vender tomlen opad for planerne om at udvide Mariagers bymidte: En super god idé

Mariager Avis

Der køres så hjulkapslerne rasler af på Fuglsangsgades brosten

Mariager Avis

Borgmester Mogens Jespersen til transportminister Benny Engelbrecht: Fingrene væk fra Hadsundbroen

Mariager Avis

SSP-konsulent: Vi kan være stolte over de unges alkoholvaner

Mariager Avis

Formand for museumsforeningen, Bodil Amdi Mikkelsen: Nu ser vi fremad

Mariager Avis

Optimistisk formand for Mariager Handelsstandsforening: Jeg tror, vi får endnu et fantastisk år i Mariager

Mariager Avis

Medindehaver af Aage Vestergaard Larsen A/S, Gitte Buk Larsen: Andres plastaffald er vores guld

Mariager Avis

Gitte Buk Larsen har en  passion for at lave underlige kreative ting

Mariager Avis

Grønt lys fra byrådet: Nyt campus til 275 mio. kr. forstærker uddannelsesmiljøet i Mariagerfjord

Mariager Avis

Forælder? Tre myter og misforståelser om unge og druk

Mariager Avis

Fortsat fredning af Dania Kridtgrav kan blive dyr for Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S vinder Plastprisen 2021

Mariager Avis

Ejer af Dania Kridtgrav: Hvor er vores ejendomsret henne?

Mariager Avis

Dania Kridtgrav har været en sovende fredning siden 2018

Mariager Avis

Comeback til Børnefesten i Mariager

Mariager Avis

Mariager Fjord OK gjorde rent bord ved årets første stævne

Annonce