Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Alt laves fra bunden i Mariager Bistro & Konditori

Henrik Mikkelsen regerer i køkkenet i Mariager Bistro og Konditori. Foto: Frank Pedersen
Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen er fælles om at drive Mariagers dansk-franske spisested
Annonce

Mariager: Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen åbnede for to og et halvt år siden Mariager Bistro & Konditori, Havnegade 12 i Mariager. Her regerer Henrik Mikkelsen i køkkenet, mens Anni Bilidt for det meste tager sig af kunderne i restauranten, men der bliver også tid til, at hun kan give en hjælpende hånd i køkkenet, når der er travlt, samt ordne spisestedets regnskaber.

- Jeg er oprindelig uddannet på et revisorkontor, og hvis jeg skal være ærlig, så vil jeg nødig undvære det med tallene, selv om det er det med mad, der er min store passion, siger Anni Bilidt.

Mariager Bistro & Konditori

Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen driver i fællesskab Mariager Bistro & Konditori, Havnegade 12 i Mariager.

Anni Bilidt er 49 år og har en søn på 13 og en datter på ni år.

Henrik Mikkelsen er 56 år og har en voksen datter samt to børnebørn.

Annonce

Får råvarer fra Paris

Hun og Henrik Mikkelsen beskriver Mariager Bistro & Konditori som et spisested med et dansk-fransk køkken, hvor de serverer hjemmelavet mad.

- Vi laver selv alt fra bunden og med friske råvarer, som vi via en dansk importør hver uge får leveret fra verdens største engros-fødevarermarked i Paris, siger Anni Bilidt.

- Grunden til at vi har valgt at få råvarerne fra Paris er, at de er langt friskere end dem, vi kan købe herhjemme. Eksempelvis er fiskene nærmest stadig sprællevende, når vi får dem, fortsætter hun.

Den stigende interesse for økologi og bæredygtighed er ikke noget, der smitter af på Mariager Bistro & Konditori.

- De råvarer, vi får fra Frankrig, er hverken sprøjtede eller overfladebehandlede, så de er i den sunde udgave, men om de er økologiske, det går vi ikke så meget op i. For os er en god kvalitet vigtigere end økologi, siger Henrik Mikkelsen.

Annonce

Forvandlede blomsterbutik til spisested

Mariager Bistro & Konditori er ikke det første sted, hvor Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen arbejder sammen. Før de åbnede i Havnegade, havde Anni Bilidt i 13 år drevet Postgaarden i Mariager, hvor Henrik Mikkelsen var kok.

Han fortæller, at han i 1980 blev udlært kok fra Hotel Phønix i Brønderslev og siden har arbejdet i forskellige køkkener, heraf på Postgaarden, i mere end 30 år. Mariager Bistro & Konditori er det første sted, der er hans eget.

- Grunden til, at jeg tog springet til at være selvstændig, var, at jeg syntes, det var en rigtig god idé, da Anni spurgte, om vi skulle åbne et sted sammen, siger Henrik Mikkelsen.

Anni Bilidt har på sin side en hel del erfaring som selvstændig, idet hun i fem år var forpagter af selskabslokaler, inden hun købte Postgaarden.

- Jeg har aldrig prøvet andet end at være medbestemmende de steder, jeg har været, så da jeg blev nødt til at sælge Postgaarden, gik jeg straks i gang med at kigge efter et andet sted at åbne et spisested, og da stedet her havde stået tomt længe, spurgte jeg Henrik, om han ville være med til at åbne Mariager Bistro & konditori her, siger Anni Bilidt og fortæller, at der tidligere havde været blomsterbutik i lokalerne.

- Derfor har vi selv måttet indrettet stedet med et køkken, et badeværelse, nye vægge og sådan. Det var et stort arbejde og tog sin tid, men til gengæld har vores sted fået noget personlighed, siger Henrik Mikkelsen.

De friske råvarer bliver leveret fra Paris. Eksempelvis disse peberfrugter, der alle ankom som grønne, hvorefter de er modnet - og har skiftet farve - i Mariager, før de som nu er klar til brug i Mariager Bistro & Konditoris køkken. Foto Frank Pedersen
Annonce

Vil køre ud med mad

I de to og et halvt år, der er gået siden Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen åbnede Mariager Bistro & Konditori, har de først og fremmest koncentreret sig om at få orden på spisestedet, og de siger, at de derfor ikke har haft tid til at lave sær-arrangementer for deres kunder.

- Men vi har snakket om, at vi gerne vil lave eksempelvis vinarrangementer med vores leverandør af vine, men det bliver først, når vi en gang synes, vi har tid til det, siger Anni Bilidt og fortsætter:

- For det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været - og er - hårdt at starte et nyt spisested, og selv om det går fremad nu, så tjener vi stadig ikke lige helt det, vi skal.

En anden idé, de to går og vender i tankerne, er at køre ud med mad på samme måde som pizzerier bringer ud.

- Til en start har vi tænkt at køre ud en dag i ugen, og det vil være med vores sandwiches og burgere, siger Anni Bilidt.

Anni Bilidt tager sig primært af spisestedets kunder i restauranten, men der bliver også tid til at give en hjælpende hånd med i køkkenet, hvor hun eksempelvis har kreeret disse hjemmelavede chokoladelækerier. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Flere butikker og aktiviteter for børn

Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen er ikke helt enige i, hvordan de opfatter Mariager som handelsby.

- Da jeg kom hertil, var Mariager en by med masser af butikker, nu er der næsten ikke flere tilbage, så jeg synes ikke det går så godt, siger Henrik Mikkelsen.

- Der lukker butikker, og det er hårdt, men jeg vil da sige, at af en lille by at være er det ikke helt så slemt i Mariager som i andre byer af samme størrelse, modsiger Anni Bilidt, der tror, at udviklingen med færre butikker skyldes dels internethandlen og dels, at flere kører til de større byer for at handle.

- Men jeg synes, at der er flere her i byen, der gør noget for at vende udviklingen, fortsætter hun.

Og netop i forhold til at gøre noget, der kan forbedre Mariager som handelsby, peger Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen begge på, at flere butikker er en vigtig faktor.

- Hvis der eksempelvis kom en herretøjsforretning, ville jeg købe mit tøj her i byen, siger Henrik Mikkelsen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kom en skobutik med et spændende udvalg. I det hele taget skal der være noget for de lokale, som handler her hver dag. Det tror jeg er vigtigere end, at der bliver lavet én-dags arrangementer, siger Anni Bilidt.

- Og så mangler her fritidsaktiviteter for børn, det kunne for eksempel være skateboardbaner, fortsætter hun.

Annonce

Naturen er favoritten

Anni Bilidt og Henrik Mikkelsen angiver begge naturen omkring Mariager som deres favoritsteder i lokalområdet.

- Når jeg har fri og er sammen med børnene, kan vi godt lide at gå ned til vandet ud af jernbanen, for der er meget hyggeligt, siger Anni Bilidt.

- Jeg kan også godt lide at gå en tur for at få lidt frisk luft, og så er der jo pænt nede ved fjorden, supplerer Henrik Mikkelsen.

Når det kommer til, hvad de vil anbefale til gæster, der ikke kender til Mariager i forvejen, siger Anni Bilidt, at det kommer an på årstiden.

- Hvis det er om sommeren, plejer jeg at nævne veteranbanen og Svanen som noget af det, der skal opleves. Og så er der Rosenhaven, som der er gjort meget ud af, og der er hyggeligt, når den er fyldt af blomsterende roser, og det er et sted, hvor børn også godt kan lide at komme.

Henrik Mikkelsen vil anbefale Mariager Kirke og klostret.

- Det er interessant for de fleste, desuden er der det særlige ved klostret, at det er det første, der blev bygget af det, der er blevet til Mariager, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce