Annonce
Mariager Avis

Mariagerfjord er med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune

Biolog Anders Horsten, Mariagerfjord Kommune, efterlyser gode idéer til, hvordan man kan gøre kommunen vildere. Foto: Mariagerfjord Kommune
Kommunen beder borgerne om inspiration til projekter, der kan sættes i værk.

Mariager: Sammen med yderligere 89 af landets 98 kommuner har Mariagerfjord Kommune tilmeldt sig den konkurrence, som miljøminister Lea Wermelin (S) i februar udskrev om at få udpeget Danmarks vildeste kommune, hvor der er en million kroner i førstepræmie til den vindende kommune.

- Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage overalt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre noget for naturen, konstaterede miljøministeren, da hun lancerede konkurrencen.

I slutningen af 2022 vil en dommerkomité kåre landets vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Svært at vinde

- Skal vi være realistiske, er det selvfølgelig svært at vinde konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune, erkender Anders Horsten, der som biolog i Mariagerfjord Kommune er en af de lokale ankermænd i projektet.

- Jo, vi vil selvfølgelig meget gerne vinde den million kroner, og vi synes da også, at vi har nogle gode idéer. Men det vigtigste er jo egentlig at få sat biodiversiteten på dagsordenen og at få lavet nogle gode ting, som virker for biodiversiteten og kan være med til at inspirere andre til at lave nogle ting, fortsætter Anders Horsten.

Selv om Mariagerfjord Kommune ikke skulle vinde konkurrencen, vil projektet medvirke til at sætte biodiversitet på dagsordenen, så den bliver en del af mange menneskers hverdag, lyder håbet.

Biodiversitet

FN definerer biodiversitet som: ”Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, organismerne indgår. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer”.

Med andre ord er biodiversitet alt liv på jordkloden, herunder dyr, planter, svampe, bakterier og andet levende både på land og i vand.

- Hvis vi alvor skal lykkes med det her, skal vi samarbejde med borgerne, med vores institutioner og med vores virksomheder. Derfor har vi en række pilotprojekter, hvor vi arbejder sammen med både virksomheder, borgere og foreninger om at lave biodiversitet på forskellige måder. Det kan for eksempel være i en grundejerforening, der gerne vil have mere natur. Eller det kan være en virksomhed, som har et areal, som den måske ikke lige bruger til noget. Det kan også være i vores institutioner, for eksempel på et ældrecenter i Mariager har vi nogle tanker om at så nogle blomster ud og lave nogle ting, fortæller Anders Horsten.

Han henviser til, at Mariagerfjord Kommune allerede har formuleret en politik, der skal fremme biodiversiteten i kommunen.

I biodiversitetspolitikken hedder det, at kommunen gerne går forrest og prioriterer naturen i det kommunale arbejde. Kommunen erkender også, at ikke al natur er lige vigtig, men at den vil værne om det uerstattelige. Kommunen vil gerne inddrage andre i arbejdet, og endelig forpligter kommunen sig til at formidle de gode historier fra naturen overfor lokale, turister, mulige tilflyttere og alle andre.

Annonce

Ressourcer

Mariagerfjord Kommune vil gerne samarbejde med alle i det omfang, der er ressourcer til det.

- Vi kan understøtte mange ting, men der er selvfølgelig også ting, vi ikke kan. Men så kan vi måske hjælpe på andre måder. Vi har for eksempel lige hjulpet med at søge en fond om nogle midler til deres projekt, fortæller Anders Horsten.

Foreløbig har kommunen modtaget et par henvendelser på opfordringen om at henvende sig med idéer til biodiversitetsprojekter.

I forvejen har kommunen idéer liggende i ”banken” fra sidste efterår, da der også blev diskuteret biodiversitet og lagt op til en femårsplan, der skal medvirke til at skabe et rigere plante- og dyreliv i kommunen. Her indkom omkring 40 forslag, der indgår i overvejelserne om en femårsplan, der skal styrke naturen i Mariagerfjord Kommune.

I disse dage arbejder kommunens forvaltning på et oplæg, der skal indsendes til Miljøministeriet som ”den grønne bog”, der beskriver mere detaljeret, hvad kommunen har tænkt sig at sætte i gang af projekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Annonce