Annonce
Mariager Avis

Mariagerspejderne: Godt for alle at komme ud i naturen

Alle har godt af at komme ud i naturen. Det er udviklende for alle sanser, mener Kirsten Kilian, der er gruppeleder for Det danske Spejderkorps i Mariager. Foto: Niels Bo Mandrup
Det danske Spejderkorps i Mariager vil gerne inddrage flere i spejdernes fællesskab.
Annonce

Mariager: Det er godt for indlæringsevnen, det er godt for motorikken, og det skærper sanserne. I det hele taget er det godt for alle at komme ud i naturen og være aktive.

Det synes Kirsten Kilian, der er gruppeleder for Det danske Spejderkorps' Mariagergruppe.

Kirsten Kilian har været med i spejderarbejdet i Mariager gennem 35 år og kan slet ikke undvære det.

- Spejderarbejde er først og fremmest fællesskab, understreger Kirsten Kilian.

Og det er der mange, der føler. På landsplan melder spejderkorpsene om stigende medlemstilgang, og visse steder er der oven i købet venteliste.

Sådan er det ikke i Mariager. Her er der i dag cirka 25 aktive spejdere - piger såvel som drenge - og ti ledere i gruppen. 80 var der, da gruppen var størst. Men det går op og ned, er gruppelederens erfaring.

Med et øget fokus på oplevelser i den nære natur fremfor oplevelser under mere eksotiske himmelstrøg, sådan som vi har oplevet det under coronaepidemien, håber Mariager-spejderne da også på, at flere melder sig under fanerne.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce

Hjemmespejd

Netop coronaperioden har budt spejderne på særlige udfordringer. Normalt mødes spejderne i de forskellige aldersopdelte grene en gang om ugen, men da Danmark lukkede ned, lukkede også spejderarbejdet.

- Men vi har heldigvis Det danske Spejderkorps i ryggen, og her udviklede man konceptet "hjemmespejd", fortæller Kirsten Kilian.

Det handler om, at da spejderne ikke kunne mødes og være fælles om at løse opgaverne, blev der via gruppens facebookside stillet opgaver, som hver enkelt kunne løse derhjemme alene eller sammen med sin familie og derefter dokumentere det med et foto.

- Og når en spejder på den måde har løst ti opgaver, får han hjemmespejd-mærket, fortæller Kirsten Kilian.

Spejdergrenene

I Det danske Spejderkorps i Mariager er der flere grene.

Yngst er grenen "familiespejd", der henvender sig til de tre- til femårige og deres forældre. De mødes hver anden søndag.

Mikrospejderne er for børn i 0. og 1. klasse, minispejderne for 2. og 3. klasse og junior for 4. og 5. klasse. De mødes alle om tirsdagen.

Tropsspejderne i 6.-9. klasse mødes torsdag, mens spejderne i klanen - 16-24 år - mødes torsdage.

Desuden er der søspejderne i 2.-6. klasse, der også mødes tirsdage. 

Samtidig med, at skolerne genoptog undervisningen i det sene forår, begyndte spejderarbejdet også igen, men under andre vilkår.

- Vi sørger for, at børnene holder afstand, og at de er sammen i mindre grupper, fortæller Kirsten Kilian.

Efter sommerferien begynder aktiviteterne nu igen. Hele gruppen mødes tirsdag 18. august i Spejderhytten, og derefter går det i den følgende uge løs med aktiviteterne i de enkelte aldersgrene.

Annonce

Fine faciliteter

Spejderne i Mariager har fine faciliteter. En cirka 300 kvadratmeter stor hytte beliggende på en kommunal grund ved Munkholmanlægget blev indviet for ti år siden, efter at spejderne i forbindelse med byudvikling måtte flytte fra Maren Finds Dalen.

Kirsten Kilian foran den 300 kvadratmeter store spejderhytte ved Munholmanlægget i Mariager. Foto: Niels Bo Mandrup

Det var en otte år lang og temmelig drøj proces alene at komme så langt, at man fik taget første spadestik på projektet, der kostede over fire millioner kroner at realisere. Byggeriet er blandt andet finansieret af tilskud fra Lokale- og Anlægsfonden samt flere private fonde og bidrag fra andre sider.


Spejderarbejde er først og fremmest fællesskab.

Kirsten Kirial, gruppeleder, Det danske Spejderkorps, Mariager


For pengene har spejderne fået en hytte, der blev ligesom de ønskede den.  Bynær beliggenhed og alligevel midt i naturen og indrettet på en måde, så der både er store og små lokaler. Desuden med tidssvarende køkken- og toiletfaciliteter, tilhørende skur til opbevaring af materiel og med bålsted, shelter med videre.

Annonce

Også til søs

Ud over landspejderne, som Kirsten Kilian kalder dem, er der også et antal søspejdere tilknyttet spejdergruppen i Mariager. I sommerhalvåret foregår spejderarbejdet for deres vedkommende ved og på Mariager Fjord, hvor de træner deres sejlerfærdigheder i to sejlbåde. Heri indgår også navigation, sikkerhed til søs, "mand over bord"-øvelser og meget mere.

Ofte tager de en weekendtur, hvor de sejler af sted med telt og proviant og på et tidspunkt lægger til et sted for at overnatte.

I vinterhalvåret handler søspejder-arbejdet mere om teori, vedligeholdelse af bådene med videre.  Desuden er svømning en vigtig disciplin for søspejderne.

Annonce

Learning by doing

Selv om der i spejderarbejdet er mange kurser for ledere, er der praksis for høj grad af learning by doing.  Som 15-årig kan man begynde som leder sammen med en leder, der er over 18 år, og i spejderarbejdet er det i høj grad de yngre, der lærer af de ældre.

- De små ser jo op til de store, bemærker Kirsten Kilian.

I den sammenhæng ses oprykning fra en gren til en anden også som en slags avancement. Hvor man i den ene aldersgren får lov at tage et knivbevis, kan man i den næste lære at bruge en økse.

Spejderne har også taget den nye elektroniske virkelighed til sig. Mobiltelefonen anvendes i mange sammenhænge - som kamera eller som informationskanal, måske som kompas eller som gps.

- Og alle børn synes, at det er skægt at lede efter skatten, hvis man tager på geocaching, er Kirsten Kilians erfaring.

Et nyt element i spejderarbejdet er træklatring. Et par instruktører er uddannet i, hvordan spejderne iføres seler og sikkerhedsliner, så klatring kan ske forsvarligt.

- Og børnene er vilde med det, forsikrer Kirsten Kilian.

- Der er nogle udfordringer til alle, og man kan gå så langt, som man tør.

Annonce

Faste arrangementer

Spejderne i Mariager har en række faste arrangementer i løbet af året. Et af dem er sankthans-festen, som tidligere blev holdt på havnen, men som i de senere år har været holdt ved Spejderhytten - dog ikke i år, hvor coronavirussen kom på tværs.

Spejderhytten på Skovvej 4 i Mariager stod færdig for ti år siden og har siden dengang dannet rammen om spejderarbejdet. Foto: Niels Bo Mandrup

Hvert år holder spejderne også et stort loppemarked, som er medvirkende til at finansiere arbejdet.

Så er der den internationale spejderdag, Sct. Georgsdag 23. april, som er dagen, hvor spejderne får deres årstegn. Men også den blev coronaramt i år. Og så er der selvfølgelig den årlige sommerlejr for hele gruppen, en årlig gruppetur til Kølhøjhus ved Astrup og hvert femte år deltagelse i den nationale spejdernes lejr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny skoleleder til Asferg Skole

Mariager Avis

Solnedgangstur med veterantoget

Mariager Avis

Formand: Mariager Tennisklub er en bitte, god og hyggelig klub

Mariager Avis

Monica i Havndal fik sin flise

Mariager Avis

- Jeg tager gerne en vikartime

Annonce