Annonce
Mariager Avis

Medindehaver af Aage Vestergaard Larsen A/S, Gitte Buk Larsen: Andres plastaffald er vores guld

"Hvert år omdanner vi 16.000 ton plastaffald til genanvendelsesplast. Og når vi til august tager vores nye anlæg i brug, øger vi med yderligere 4.000 ton", siger Gitte Buk Larsen, der er medejer og bestyrelsesformand i Aage Vestergaard Larsen, der er Nordens største genanvendelsesvirksomhed indenfor plast. Foto: Frank Pedersen
Mariager-virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S omdanner hvert år 16.000 ton plastaffald til plast, der kan bruges til nye plastprodukter.

Mariager: I 49 år har genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen på Klostermarken 3 bearbejdet og forvandlet plastaffald til genanvendelsesplast, der kan bruges til at producere en bred vifte af nye plastprodukter.

- Andres plastaffald er vores guld, siger Gitte Buk Larsen med et smil.

Gitte Buk Larsen er medindehaver, forretningsudvikler og marketingschef samt bestyrelsesformand i virksomheden, der blev grundlagt af hendes far, Aage Vestergaard Larsen, i en tid, hvor der blev set lidt skævt til, at ville genanvende plastaffald i stedet for bare at grave det ned i jorddepoter eller brænde det.

Annonce

Aage Vestergaard Larsen døde i 2013 og hans datter kunne godt have undt ham at opleve, at hans tanker om genanvendelse nu er en del af udviklingen og en løsning på plastaffalds problemet, der er kommet for at blive.

- Da min far grundlagde virksomheden, blev han kaldt mange mærkelige ting fra idiot til fantast og hvad der ellers er at tage af i den retning. Det er lidt sjovt at tænke på nu, hvor det bredt er blevet interessant og spændende at tale om genanvendelse af plastaffald, siger Gitte Buk Larsen.

Alt for lidt genanvendes

På årsbasis skabes der i Danmark 350.000 ton plastaffald, hvoraf det meste ender i forbrændingsanlæg eller eksporteres. Det er kun 50.000 ton, der bliver genanvendt, hvilket ifølge Gitte Buk Larsen er alt for lidt, da der er en højere værdi ved at genanvende plast end bare at brænde det af og vi burde være i stand til at håndtere vores eget affald og ikke eksportere det til lavtlønslande.

Aage Vestergaard Larsens slutproduktet er genanvendelsesplast i tre kategorier: kværn, pulver og som her granulat. "Der er større værdi ved at genanvende plast fremfor bare at brænde det af. Både i forhold til at tage vare på verdens ressourcer og når det gælder begrænsning af CO2 udslip. Ved at bruge et kilo genanvendt plast fremfor et kilo ny plast, sparer man 2,4 kilo CO2 og det er jo også værd at tage med", siger Gitte Buk Larsen. Foto: Frank Pedersen


I min verden burde bionedbrydeligt plast forbydes, for det kan ikke nytte noget, at man skal være teknisk ingeniør for at have styr på ens eget affald og hvordan det skal behandles - det går jo ikke.

Gitte Buk Larsen, medindehaver af Aage Vestergaard Larsen


- Det gælder både i forhold til at tage vare på verdens ressourcer og når det gælder begrænsning af CO2 udslip. Vi har haft Vigand & Maagø til at regne ud, at ved at bruge et kilo genanvendt plast fremfor et kilo ny plast, sparer man 2,4 kilo CO2 og det er jo også værd at tage med, siger hun.

Aage Vestergaard Larsens primære leverandører af det husstandssorterede plast er forsorteringsanlæg som eksempelvis Reno Nord i Aalborg. Den grovsorterede plast bliver herefter sorteret yderligere, kvalitets forbedret og bearbejdet til den kværn, granulat og pulver, der sælges til virksomheder, der støber nye ting af genanvendt plast.

På årsbasis har Aage Vestergaard Larsen cirka 16.000 ton plast gennem virksomheden, hvilket gør den til Nordens største indenfor genanvendelse af plast. En kapacitet der til august øges med yderligere godt 4.000 ton husstandssorteret affald, når virksomhedens nye anlæg ’PIPPI’ - alle Aage Vestergaard Larsens anlæg er navngivet - tages i brug.

På trods af at ’PIPPI’ ikke er taget i brug endnu, har det allerede vagt stor opmærksomhed, at virksomheden i Mariager har knækket koden til at kunne genanvende beskidt husholdningsplast. Så stor opmærksomhed, at Aage Vestergaard Larsen fornyelig blev hædret med Plastprisen 2021 af plastindustriens brancheforening, hvilket er sket to gange tidligere. Dermed er virksomheden den første, der modtager prisen tre gange.

Aage Vestergaard Larsens "råstof" er affaldsplast, der omfatter mange forskellige typer som eksempelvis kabelrør. Foto: Frank Pedersen

Selv om Gitte Buk Larsen gerne så at der blev genanvendt langt mere plastaffald, må hun erkende, at der er en hel del, hvor det ikke er muligt. Det gælder eksempelvis de forskellige typer laminatplast, som blandt andet bruges i pålægsbakker. Laminatplast er nemlig lavet af flere typer plast, der er svejste så godt sammen, at de ikke kan skilles ad igen.

- Vi kan heller ikke genanvende plast, der er anvendt medicinsk på for eksempel sygehuse. Selv om meget af processen foregår automatisk i vores maskiner og man kan meget med robotter, vil der altid være mennesker i nærheden, hvis vi skulle bearbejde den type plast, og det vil jeg ikke byde vores medarbejdere. Jeg ville selv vil være ked af at skulle stå og rode i en eller andens blod, siger Gitte Buk Larsen og tilføjer, at den type plast dermed er at betragte som farlig affald.

Annonce

Forbyd bionedbrydelig plast

Når Gitte Buk Larsen ser et stykke plastik i naturen eller langs vejene, bliver hun en lille smule arrig, for dér har plast ikke noget at gøre.

- Desværre er blevet til, at det er plastens og ikke menneskenes skyld, at det er der - med andre ord følelser fremfor fakta. Jeg vil nok vove at påstå, at det handler om menneskers adfærd, for ellers lå det nok ikke i naturen, i havet eller langs vejen, siger hun.

Gitte Buk Larsen tilføjer, at der er en udbredt misforståelse om, at bioplast og bionedbrydelig plast er det samme.

Hun forklarer, at man kan kombinere bioplast med almindelig plast uden, at det påvirker den almindelige plasts egenskaber. Det gælder ikke for den bionedbrydelige plast. Det er designet til at kunne nedbrydes, men alt efter, hvordan det er lavet, sker det kun under helt specifikke forhold, det kan være i sol, vand eller jord.

- Folk tror, at bare der står bionedbrydelig plast, kan de kaste rundt med det og når det regner i morgen, er plasten væk. Sådan er virkeligheden bare ikke, siger hun.

- I min verden burde bionedbrydeligt plast forbydes, for det kan ikke nytte noget, at man skal være teknisk ingeniør for at have styr på ens eget affald og hvordan det skal behandles - det går jo ikke, siger Gitte Buk Larsen og tilføjer, at den bionedbrydelige plast ødelægger affaldsstrømmen.

- Der er meget snak om at forbyde det ”man” kalder engangsplast som eksempelvis bestik, tallerkner og sugerør, men reelt set er det jo et valg - det er det bionedbrydelige ikke, fortsætter hun.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Efter brand i stråtag: Det sidder dybt i os

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Udenrigsministeren åbner folkemødet i Mariager

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

De plyssede venner holder det årlige fætter- og kusinetræf hos Veteranbanen

Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Annonce