Annonce
Mariager Avis

Nye Borgerliges spidskandidat i Marigerfjord Kommune, Per de Fries: Jeg vil have tryghed tilbage

Per de Fries er spidskandidat for Nye Borgerlige i Mariagerfjord Kommune ved kommunalvalget 16. november. "Jeg er i politik, fordi jeg har et ønske om at kunne give andre mere frihed. Og jo, det kan godt være, at politik er en besværlig veje at gå for at nå derhen, men mit ønske om at skabe mere frihed i samfundet er langt større end udsigten til besværet", siger han.Foto: Frank Pedersen
Spidskandidat for Nye Borgerlige, Per de Fries, er gået ind i politik for at kæmpe for mere frihed i samfundet og give mere ansvar tilbage til det enkelte menneske.

Mariagerfjord: Per de Fries kommer ud af det, han betegner som en socialdemokratisk familie. Hans eget tilhørsforhold har dog altid været af borgerlig og liberal karakter.

- Frihed har altid betydet enormt meget for mig. Det er i frihed, at man bedst kan vise, at man kan tage ansvar både for sig selv og andre, siger han.

Til trods for at frihed er en af de værdier, Per de Fries sætter allerøverst, har han alligevel valgt at gå ind i politik velvidende, at det er et sted, hvor den totale frihed har det yderst trangt, da man er nødt til at indordne sig efter andre og indgå kompromiser for at opnå resultater.

Annonce

- Jeg er i politik, fordi jeg har et ønske om at kunne give andre mere frihed. Og jo, det kan godt være, at politik er en besværlig veje at gå for at nå derhen, men mit ønske om at skabe mere frihed i samfundet er langt større end udsigten til besværet, siger han.

Er i politik for at genrejse tryghed

Per de Fries havde aldrig været medlem af et parti før, han i 2017 meldte sig ind i Nye Borgerlige.

- Jeg kunne simpelthen ikke længere lade være med at involvere mig i politik. Jeg syntes, at vi var nået til et punkt, hvor vi manglede tryghed her i Danmark både retsligt og menneskeligt, siger han.

Per de Fries tilføjer hurtigt, at ønsket om at være med til at genrejse trygheden ikke var den eneste grund til, at han meldte sig ind i Nye Borgerlige. At det snare var et sammensurium af mange ting, han havde kunnet observere ske i samfundet gennem de seneste 30-40 år.

- Samfundet var blevet for detailstyret. Når det bliver det, mister vi menneskelige relationer og vi mister evnen til, at mennesker tager ansvar for deres eget liv, siger han og tilføjer, at den store offentlige sektor, vi har i dag, er en konsekvens af dette. Vi bruger en masse penge på noget, der er unødvendigt. Penge som vi lige så godt kunne bruge hver især til gavn for samfundet, siger Per de Fries.

- Siden jeg for seks år siden begyndte at arbejde i sundhedsvæsnet, er det blevet særligt tydeligt for mig. Jeg har set, hvor lidt ansvar man tør give andre mennesker og når du tager ansvaret fra mennesker, bliver de ansvarsløse. Det er en udvikling, der er ved at have gennemsyret hele vores system. Det er alle steder, fortsætter han.

Annonce

Fik et godt taler-råd

Årets kommunalvalg er første gang, Nye Borgerlige stiller op i Mariagerfjord Kommune. Det er dermed Per de Fries’ debut både som byrådskandidat og spidskandidat.

Per de Fries

Spidskandidat for Nye Borgerlige ved kommunalvalget i Mariagerfjord Kommune 16. november.

60 år.

Gift med Vivi Lybech.

Uddannelse: Bygningsblikkenslager, senere har han taget en erhvervsorienteret og en akademi-merkonom uddannelse. Senest har han uddannet sig til pædagogisk assistent.

Stilling: Har de seneste seks år arbejdet som tværfaglig medarbejder på Regionshospitalet Randers’ psykiatriske afdeling.

- Det er en smule angstprovokerende at være spidskandidat, for der følger et stort ansvar med, at der er andre, der har peget på mig, fordi de tror, at jeg kan opfylde ønsket om, at vi kommer i byrådet.

- Når det er sagt, så glæder mig helt vildt meget til valgkampen, for jeg synes, det er sjovt og jeg elsker at tale med mennesker, siger Per de Fries med et smil.

For at forberede sig til de kommende debatter, har kandidaterne i Nye Borgerlige gennem et godt stykke tid på skift skullet holde en tale ved partiets bestyrelsesmøder. Det har ifølge Per de Fries været en god øvelse, for han kender alt for godt til det at blive nervøs ved at skulle tale foran en større forsamling.

Per de Fries har lavet Nye Borgerliges talerstol, som fik sin ilddåb ved partiets grundlovsmøde i år, hvor partiformand Pernille Vermund og Inger Støjberg var hovedtalere. "Men inde da skulle jeg selv holde en tale. Det var første gang, jeg holdt en politisk tale, så det var noget af en debut", fortæller Per de Fries. Foto: Frank Pedersen

- Jeg har tidligere holdt en tale foran omkring 600 mennesker. Inden jeg skulle holde talen, var jeg bange for at gøre noget forkert. Der fik jeg dette gode råd af en meget erfaren taler: Hvis du stiller dig op foran en forsamling, er der ingen, der ved, hvad du skal sige, så du kan faktisk ikke sige noget forkert, fortæller Per de Fries, der tilføjer, at dette råd har givet ham ro i kroppen ved andre lignende situationer.

Annonce

Nej tak til Folketinget – denne gang

Flere politikere har gennem tiden brugt et byrådssæde som springbræt til at komme i Folketinget. Per de Fries erkender, at det sandsynligvis vil blive meget svært at sige nej tak, hvis muligheden bød sig i løbet af de kommende fire år, men at han tror, at det netop er, det han vil gøre - denne gang.

- Jeg går meget op i det med holde, hvad man lover og jeg har som spidskandidat lovet, at jeg vil være byrådsmedlem, hvis jeg bliver valgt For mig vil det være mærkeligt at stillet op til kommunalvalget og love at ville arbejde for en masse lokale ting og så lige pludselig sige: Hov, det er for resten sjovere at være i Folketinget, siger Per de Fries.

- Desuden er jeg jo kun 60 år, så jeg tænker, der er et skud mere i bøssen i forhold til at stille op til et efterfølgende folketingsvalg, tilføjer han.

Annonce

Vil sætte hjemmeplejen fri

Skulle Nye Borgerlige brage ind i Mariagerfjord byråd og få absolut flertal ved kommunalvalget 16. november, vil Per de Fries’ første handlig som kommunens nye borgmester være at sætter hjemmeplejen fri fra den måde og det pres, der arbejdes på i dag i forhold til, hvor meget tid der må bruge til hver opgave hvert sted.

- Lad hjemmeplejen selv bestemme, hvordan de planlægger deres dag, for det er hjemmeplejen, der ved, hvordan de skal løse opgaverne. Det skal vi som politikere ikke blande os i. Vi må stole på, at de mennesker der er i hjemmeplejen og er uddannet til det, sagtens kan levere den kvalitet, vi forventer, siger Per de Fries.

- Jeg er lodret uenig med dem, der mener, at hjemmeplejen ikke gør det godt nok. De gør det så godt, de kan under de forudsætninger, vi giver dem, pointerer han.

Annonce

- Vi er Danmarks mest revolutionære parti

Apropos at ville lave om på systemer, kalder Per de Fries Nye Borgerlige for Danmarks mest revolutionære parti, selv om partiet i princippet ikke vil lave samfundet om.

- Det vi vil er at føre samfundet tilbage til dengang, det var enkelt, siger han.

Som eksempel på hvad han mener med det, tager han udgangspunkt i en episode fra 1976, hvor han boede i Greve på Sjælland og havde besøg af et par fra Montreal i Canada. En aften havde han inviteret dem i biografen og det var blevet mørkt, da de skulle hjem igen.

- Jeg ledte dem ad en genvej, hvor vi gik ad en cykelsti forbi et moseområde. Kvinden var fuldstændig skræmt, mens vi gik i mørket, fordi hun ikke troede, det var sikkert at gå der, selv jeg forsikrede hende om, at der ikke ville ske noget, fortæller Per de Fries.

Tre måneder senere fik han et brev fra kvinden, der fortalte, at hun havde sagt sit job op for at søge ind til politiet. Den tryghed hun havde oplevet i mørket i Danmark, ville hun være med til at skabe i Montreal.

- Jeg bliver lidt rørt af at tænke på det, for noget af den tryghed, vi havde i 1976, har vi – i mange forbindelser - ikke længere her i Danmark. Det er den tryghed jeg gerne vil have tilbage og det er den tryghed Nye Borgerlige står og arbejder for, det være sig retsligt, økonomisk eller tryghed i kernevelfærden, siger Per de Fries.

- Det samfund jeg og Nye Borgerlige vil have er så forskellig fra situationen i nutidens Danmark, at vi er de mest revolutionære i Danmark, tilføjer han.

Mød spidskandidaterne

Tirsdag 16. november afholdes kommunalvalg.

I ugerne op til valget bringer Mariager Avis en artikelserie med spidskandidaterne for de partier, der stiller op til valget.

Tidligere bragt:

Uge 34 Leif Skaarup (S)

Uge 35 Jens-Henrik Kirk (K)

Uge 36 Jørgen Hammer Sørensen (DF)

Uge 38 Mogens Jespersen (V)

Uge 39 Jens Maarup Lykke (Rad)

Uge 40 Peder Larsen (SF)

Uge 42 Malene Ingwersen (Ehl.)

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce