Annonce
Mariager Avis

Peder Larsen: Det er crazy, hvad jeg har fået drejet i SF’s retning i byrådet

Spidskandidat for SF ved kommunalvalget, Peder Larsen, ser frem til den kommende valgkamp. "Det er der, man som vælger kan gøre regnebrættet op og finde ud af, om man har været enig i de ting, der er besluttet de foregående fire år og om man på den baggrund vil stemme på det samme som sidst eller skifte til noget andet" siger han. Foto Frank Pedersen
Selv om SF med Peder Larsen kun har haft en ud af 29 pladser i Mariagerfjord byråd, mener han, at han på det grønne område har affødt intet mindre end en mental ændring blandt flere af hans byrådskollegaer.

Mariagerfjord: Peder Larsen er spidskandidat for SF ved kommunalvalget 16. november, ligesom han var ved valget for fire år siden.

Peder Larsen er blandt de byrådskandidater, der ser frem til den kommende valgkamp og i det hele taget godt kan lide den del af politik.

- Det er der, man som vælger kan gøre regnebrættet op og finde ud af, om man har været enig i de ting, der er besluttet de foregående fire år og om man på den baggrund vil stemme på det samme som sidst eller skifte til noget andet, siger han.

Annonce

Som politiker synes Peder Larsen, at det største problem han har i en valgkamp, er at komme i kontakt med vælgerne.

- Det er ikke alle, der læser aviser og mange af de unge har fravalgt Facebook, hvilket betyder, at der er en stor ungegruppe som jeg - og andre kandidater - har svært ved at komme i kontakt med, selv om vi blandt andet tager ud på uddannelsesinstitutioner. Alt i alt betyder det, at vi har et demokratisk problem, som er blevet større i forhold til tidligere, hvor langt de fleste holdt en avis, påpeger han.

Det er ikke pjatværk at sidde i byrådet

Første gang Peder Larsen stillede op til kommunalvalg var i 2009, hvor han blev valgt ind i byrådet, selv om han var det han kalder et ubeskrevet blad.

- Vi flyttede til kommunen i 2004 og selv om jeg var børnefamilie-far og havde gået lidt til gymnastik, var jeg ukendt i området. Det var dengang, at vi i Villy Søvndal havde en meget populær formand, så jeg tror, at jeg mest af alt blev valgt ind, fordi jeg var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, lyder rationalet fra Peder Larsen.

På spørgsmålet om hvorfor han er fortsat med at stille op til valg efter valg, siger han, at det for en stor dels vedkommende drejer sig om, at han ikke kan lade være med at blande sig. Desuden har han oplevet, at det kan lade sig gøre at få ting igennem, selv om man kun er et lille parti i byrådet.

- Taget i betragtning af at jeg - og SF - kun har én ud af de 29 pladser i byrådet, synes jeg nogle gange, det er sindssygt så stor en indflydelse, jeg har som lokalpolitiker. Det er godt nok helt crazy, hvad jeg kan få drejet frem til det, jeg synes, siger Peder Larsen og fortsætter:

- Så til dem der tænker på at stille op, vil jeg sige, at det er altså ikke noget pjatværk at sidde i byrådet. Man får virkelig noget at sige - selv om man selvfølgelig ikke altid får sin vilje.

Annonce

Mariagers mand i byrådet

I den byrådsperiode der er ved at være til ende, har Peder Larsen haft plads i økonomiudvalget samt udvalget for kultur og fritid. Det sker dog af og til at han får telefonopkald eller sms’er fra folk, der vil have ham til at kæmpe for ting, der ikke hører under disse udvalg som eksempelvis at få sat en lille bro på den eksisterende badebro, så børn kan kravle op.

Peder Larsen

Spidskandidat for SF ved kommunalvalget 16. november i Mariagerfjord Kommune

48 år.

Gift med Cathrine Thingaard Svendsen, parret har to døtre, Lucca på 17 år og Svea på 15, og en søn, Eskild, på 13 år.

Uddannelse: Har en HH-eksamen efterfulgt af uddannelse til markedsføringsøkonom. I 2000 begyndte han at læse til lærer på Aalborg seminarium.

Stilling: Er ansat som underviser på Randers HF og VUC.

- Selv om det ikke ligger indenfor mit arbejdsområde, synes jeg det er fint med den type henvendelser for det viser, at de fornemmer, at jeg repræsenterer Mariager, fordi jeg bor her, siger Peder Larsen, der også selv mener, at han er en repræsentant for Mariager.

- Det er jeg i høj grad. Nogle af mine politiske modstandere vil nok sige for meget, men sådan er det, siger han og tilføjer, at han godt er klar over, at det er noget han som spidskandidat skal passe på med.

- Jeg er jo spidskandidat for hele kommunen, så jeg skal lige passe på, at jeg ikke kommer til at forfordele mit eget område… MEN, Mariager får nok lidt mere end gennemsnittet i kommunen, det vil jeg gerne stå ved, siger Peder Larsen.

Annonce

Sætter størst pris på en venstremand

Den politiske modstander i byrådet, Peder Larsen sætter størst pris på er Niels Erik Poulsen fra Venstre.

- Niels Erik Poulsen politisk er nok er en af mine største modstandere. Han er en traditionel landmand fra Rostrup, som går ind for at sprøjte og bruge godt med gødning, hvor jeg har en lidt anden tilgang og går ind for bæredygtighed og økologi, siger Peder Larsen.

- Men vi har det godt sammen, så når vi diskuterer, driller vi hinanden rigtig meget. Aldersmæssigt kunne han være min far, så når vi i byrådet spiser sammen efter møderne, plejer jeg at søge hen imod Niels Erik, fordi vi har nogle gode snakke om blandt andet vores familier, hvor han gerne fortæller om de problematikker, han har oplevet med sine børn. Det lytter jeg gerne til, for det er meget givende, fortsætter han.

Annonce

Vil smide alt for at komme i Folketinget

Foruden at være spidskandidat ved kommunalvalget er Peder Larsen også folketingskandidat for SF. Det var han også ved folketingsvalget i 2019 uden dog at blive valgt, hvilket han i øvrigt mener er nærmest matematisk umuligt for en SF’er, da Mariagerfjord kredsen er meget lille i forhold til de omkringliggende kredse i Aalborg samt Vesthimmerland kredsen. Det betyder, at det kræver en markant større procentvis tilslutning at blive valgt i Mariagerfjord.

- Men jeg har det alligevel sådan, at hvis muligheden byder sig, vil jeg til hver en tid vælge at sidde i Folketinget fremfor Mariagerfjord byråd. Uden tvivl, siger han.

- Jeg opfatter det nærmest som en borgerpligt at ville være en af de 179, der repræsenterer ens region i Folketinget. Så skulle det ske, smider jeg, hvad jeg har i hænderne med hensyn til job og byrådsplads, siger Peder Larsen.

Annonce

En borgmester uden fedtspilleri

I øjeblikket har SF en enkel plads ud af 29 i Mariagerfjord byråd. Hvis det på valgnatten står klart, at partiet er gået gevaldigt frem, så det har absolut flertal og Peder Larsen dermed bliver ny borgmester, vil hans første handling være at tage ud og tale med samtlige medarbejdere i kommunen lige fra socialrådgivere til skolelærer, kontoransatte og vej-og parkfolk.

- Jeg vil fortælle dem, at nu skal vi i gang med at lave en vision og nogle strategier for, hvad vi skal i fremtiden, for i øjeblikket kører vi en fuldstændig zigzag-kurs, hvor vi det ene øjeblik taler om kulturhus og det næste om gasmuseum, campus, rådhus og gågaden i Hobro.

- Vi skal have overblik og turde satse på blandt andet at blive den mest bæredygtige kommune i Danmark, for de seneste otte år har vi haft en tendens, hvor vi lige venter og ser, hvad de andre gør. Den slags fedtspilleri er jeg ikke tilhænger af, siger Peder Larsen.

Annonce

Vil oprette et udvalg for klima og bæredygtighed

En af Peder Larsens veje til det ambitiøse mål er oprettelse af et nyt udvalg for klima og bæredygtighed, der skal sikre den grønne omstilling i kommunen.

- Jeg mener, at det er noget af det allervigtigste, vi skal i gang med. Men for at kunne lave sådan et udvalg er det nødvendigt at have flertal for det i byrådet, og det har vi ikke nu, skal jeg hilse og sige, siger Peder Larsen

Han tilføjer, at han i den forbindelse ved de netop afsluttede budgetforhandlinger friskt foreslog to ugentlige kødfrie dage i de offentlige kantiner.

- Det medførte en del… skal vi sige drillerier… fra mine byrådskollegaer, da vi var på budgetseminar. Hver gang jeg rørte noget, der lignede kød, blev det kommenteret. Til det forklarede jeg, at to kødfrie dage i sagens natur betyder fem dage med kød. Men seriøst, så er vi nødt til at gøre noget, fastslår han.

Hvor nogen er inspireret af Winston Churchill, er Peder Larsen inspireret af Gretha Thunberg.

- Allerede i en alder af blot 15-16 år leverede hun citater på højde med Churchill og Niel Armstrong, som for eksempel, at ”Ingen er for lille til at gøre en forskel”. Det er virkelig stærkt. Hun er en af de personer, der har haft størst indflydelse på verden i den seneste tid, siger Peder Larsen.

Annonce

En gakkelak plan

Blandt de andre ting, der står højt på Peder Larsens liste som ny borgmester er listen er nedlæggelse af den detailhandelsplan, som er under opsejling.

- Den plan er simpelthen det mindst erhvervsvenlige, jeg har oplevet i nyere tid, hvor man ligesom i DDR vil diktere, hvor man må drive virksomhed og hvilken type virksomhed, man må drive, siger han og fortsætter:

- Jeg kan ikke forstå, at man med den paragraf, der bruges til at forhindre oprettelse af rockerborge og den slags, vil bremse for, at der kan åbnes et moderne apotek i det sydlige Hobro, som vil være til gavn for borgerne, med den begrundelse, at man vil redde gågaden i Hobro. Det er simpelthen gakkelak, siger Peder Larsen.

Annonce

Round Up, bier og lyd-streaming

Den beslutning Peder Larsen har været gladest for at være en del af i de seneste fire år er, at det efter flere års tilløb blev gennemført, at der ikke længere må bruges Round Up i Mariagerfjord Kommune.

- Det er en af de store ting. Af de mindre er jeg glad for, at SF foreslog og fik gennemført, at Mariagerfjord nu er en bi-venlig kommune, hvilket indebar, at vi har skullet omlægge arealer til at være usprøjtede områder, hvor der blev sået blomster, så de nu er bi-venlige, siger han.

Peder Larsen tilføjer, at bi-venligheds projektet har affødt intet mindre end en mental ændring blandt flere af hans byrådskollegaer.

- Selv Jørgen Hammer Sørensen fra Dansk Folkeparti har faktisk ændret lidt holdning til det her med biodiversitet. Jeg kunne læse i Mariager Avis, at Jørgen nu er blevet åh så grøn, og det må jeg nok sige er kommet noget bag på mig. Men fair nok, hellere sent end aldrig, siger Peder Larsen.

På den baggrund konkluderer Peder Larsen, at det har haft en afsmitning, at han gennem de seneste tre og et halvt år har råbt og skreget om bi-venlig kommune og biodiversitet.

- Det er ikke gået hurtigt nok, men der er virkelig sket en holdningsændring oppe i folks hoveder - og også i byrådet. Det er stort, fortsætter han.

Et tredje punkt som Peder Larsen glæder sig over, er beslutningen om, at byrådsmøder fremover vil blive lyd-streamet, så alle har mulighed for at lytte til, hvad der bliver sagt på møderne.

- Det er vigtigt, for folk skal have mulighed for at holde øje med demokratiet, selv om man ikke har mulighed for at møde frem til byrådsmøderne, siger han.

Mød spidskandidaterne

Tirsdag 16. november afholdes kommunalvalg.

I ugerne op til valget bringer Mariager Avis en artikelserie med spidskandidaterne for de partier, der stiller op til valget.

Tidligere bragt:

Uge 34 Leif Skaarup (S)

Uge 35 Jens-Henrik Kirk (K)

Uge 36 Jørgen Hammer Sørensen (DF)

Uge 38 Mogens Jespersen (V)

Uge 39 Jens Maarup Lykke (Rad)

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Frivillige Sociale Mentorer i Frivilligcentret

Annonce