Annonce
Mariager Avis

Stationsleder om ny brandstation: Den vil give mere tryghed og mindre mosleri i hverdagen

Mariagers brandstationsleder mener, at den nye indretning kommer til at gøre en stor forskel for ham og hans kolleger. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Det bliver en stor fordel for både borgerne og de lokale brandfolk, når Mariager Brandstation inden længe kan indtage sine totalrenoverede lokaler. Det fastslår byens brandstationsleder, Johnni S. Møller.

Annonce

Mariager: I de seneste seks år har Falcks deltidsansatte brandmænd i Mariager måttet udstå en rodløs tilværelse, som har budt på det ene midlertidige tilholdssted efter det andet. Men om mindre end to måneder er det slut.

Inden udgangen af marts forventes byens "nye" brandstation på Ny Havnevej nemlig at stå klar til at blive taget i brug. Og når det sker, vil det få en række positive følger med sig, fastslår brandstationsleder i Mariager, Johnni S. Møller.

- Det giver en rigtig god tryghed. Ikke bare for os brandmænd, men også for borgerne i byen. Vi har i flere år været gemt mere eller mindre væk, fordi vi har været midlertidigt huset i andres lokaler. Men lige om lidt kan de jo rent faktisk se, at vi er her, og jeg tror, at det kommer til at betyde noget for os alle sammen, siger han.

Mariager Brandstations skiftende baser

Det er efterhånden seks år siden, at Mariager Brandstation påbegyndte en rodløs tilværelse med skiftende base.I 2013 rykkede brandstationen ud af bygningen på Ny Havnevej 5b, fordi den ikke blev tilstrækkeligt vedligeholdt.

I stedet indtog brandmændene og deres materiel en lagerbygning ved et autoværksted, som også lå på Ny Havnevej. Her holdt de til indtil foråret 2017, hvor endnu en flytning blev nødvendig, fordi saneringen og byggemodningen af havnearealet mellem Mariager Saltcenter og Mariager Camping blev påbegyndt.

Siden foråret 2017 har Mariager Brandstation derfor haft til huse i det gamle renseanlæg, som også ligger på Ny Havnevej.

I slutningen af marts i år sluttes ringen. Til den tid forventes totalrenoveringen af den gamle brandstation på Ny Havnevej 5b nemlig at være færdig, og dermed kan Mariager Brandstation flytte tilbage i sine oprindelige - men alligevel nye rammer.

Annonce

Fra skrot til slot

Den nye brandstation kommer til at ligge i den samme bygning, som oprindeligt var hjemsted for Mariagers lokale brandvæsen. Men lokalerne kommer på alle måder til at føles helt anderledes og langt mere moderne, end det var tilfældet, da Falck i 2013 måtte flytte derfra, fordi bygningen var alvorligt misligholdt.

- Bygningen blev skrællet af et nedrivningsfirma, så der kun stod sokkel, murstensvægge, ydervægge og stålspær tilbage, da vi gik i gang med genopbygningen, siger Johnni S. Møller, der udover at være brandstationsleder også arbejder som tømrer ved det firma, som Mariagerfjord Kommune har hyret til at renovere brandstationen.

Når den totalrenoverede bygning står færdig, vil den være på cirka 180 kvadratmeter. Heraf har Mariagerfjord Kommune lagt beslag på 40 kvadratmeter, mens de sidste 140 bliver indtaget af byens brandfolk.

- Brandstationen bliver bedre, end den nogensinde har været. For selv om bygningen i princippet er blevet mindre, end den var før renoveringen, får vi alligevel lidt mere plads, fordi kommunens materielgård ikke længere skal være her, siger Johnni S. Møller.

Livlig debat om placeringen

Bølgerne gik højt i byrådssalen i Mariagerfjord Kommune, da politikerne efter at have afsat penge til en ny Mariager Brandstation skulle diskutere, hvor i byen den skulle ligge.Først argumenterede forvaltningen for, at en placering i erhvervsområdet Himmelkol i den sydvestligste del af Mariager var bedst.

I august 2017 vedtog et politisk flertal i Mariagerfjord Byråd så på trods af borgermodstand, at der skulle bygges en ny brandstation på Gl. Hobrovej ud for Digtervænget. De to mariagergensere - tidligere borgmester i Mariager Erik Kirkegaard Mikkelsen (V) og Jane Grøn (S) - stemte imod placeringen på Gl. Hobrovej og fik opbakning fra Finn Cilleborg (S), Per Husted (S) og Bo Ritterbusch (LA).

Flertalsbeslutningen om at placere Mariager Brandstation på Gl. Hobrovej holdt dog kun i ganske få måneder.

I november 2017 satte Erik Kirkegaard Mikkelsen (V), sammen med Jane Grøn (S), nemlig sagen på dagsordenen igen, og denne gang lykkedes det de to mariagergensere at overtale 21 af deres 27 byrådskolleger til at ændre holdning.

Ved mødet blev det således vedtaget, at man skulle gennemføre en totalrenovering af den oprindelige brandstation, så brandfolkene kunne vende tilbage til deres oprindelige tilholdssted på Ny Havnevej 5b.

Annonce

Bedre arbejdsvilkår

Men fordelene ved den nye station stopper ikke med de større og mere moderne rammer. Ifølge Mariagers brandstationsleder kommer det til at gøre en enorm forskel for ham selv og hans brandkolleger, at de nye lokalers indretning rent faktisk stemmer overens med arbejdsgangen på en brandstation.

Og det er en væsentlig forskel fra måden, hvorpå tingene foregår i de nuværende lokaler i det tidligere renseanlæg.

- Vores tilværelse i renseanlægget har jo bare været en midlertidig løsning, og derfor har lokalerne heller ikke været indrettet 100 procent til arbejdsgangen, når man tager ud til at udkald. Med de nye lokaler får vi mulighed for at hoppe ud af bilen eller af cyklen og direkte ind i omklædningsrummet, hvor vi klæder om, og videre ind til brandbilen, siger Johnni S. Møller.

Brandstationslederen tør ikke på forhånd love, at den målrettede indretning i de nye lokaler vil få en positiv indflydelse på stationens generelle responstid. Men han forudser, at det vil kaste andre - ikke uanseelige - fordele af sig blandt brandfolkene.

- Jeg er sikker på, at det kommer til at give en bedre rytme og se langt mere elegant ud, når vi skal forberede os til en udrykning. Som det er nu, skal vi jo løbe frem og tilbage for at komme ud og ind ad omklædningsrummet og hen til brandbilen. Det betyder, at vi ender med at stå og mosle lidt om pladsen, når vi skal klæde om forud for en udrykning, siger Johnni S. Møller med et grin.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tre generationer bag Svanen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

- Det bedste er friheden

Annonce