Annonce
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Stine Bosse beskriver Festival of Europe som Folkemødet på Bornholm bare oversat til Europa. "Vi skal samle så mange som muligt, der er interesseret i Europa og EU samt har lyst til at diskutere og ikke mindst sætte præg på det Europa, vi skal leve i i fremtiden", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Erhvervskvinde og debattør Stine Bosse er valgt til bestyrelsesformand for Festival of Europe. En festival der skal emme af det, hun kalder ”den mangfoldige samtale” med meninger, der brydes, i forhold til den retning fremtidens EU og Europa skal tage.

Mariager: Festival of Europes sekretariat har til huse på førstesalen i Mariagers gamle rådhus på Torvet. Tirsdag i sidste uge holdt festivalen generalforsamling i lokalerne, hvor den kendte erhvervskvinde, debattør samt landsformand for Den Danske Europabevægelse, Stine Bosse, blev valgt til formand for Festival of Europes bestyrelse.

Selv om Stine Bosse ofte kommer i Nordjylland, som hun holder meget af, var det første gang, at hun var på besøg i den gamle købstad ved Mariager Fjord og hun var meget begejstret for den by, der til august næste år - og mange år fremover - skal være ramme om et folkemøde med fokus på Europa.

- Hold da op hvor er her smukt, er det første, hun siger, da hun træder ind i sekretariatet.

Annonce

- Jeg havde fået fortalt, at Mariager har en geografi, der er perfekt til dette folkemøde og nu kan jeg selv se, at det er det helt rigtige sted, der er valgt til Festival of Europe, fortsatte hun med et stort smil.

Bornholm oversat til Europa

Stine Bosse deltog i den styregruppe, der udarbejdede en forundersøgelse, der skulle klarlægge, om det ville være muligt at holde et tilbagevendende europæisk folkemøde i Mariager. Hun har således et indgående kendskab til den festival, hun nu er blevet bestyrelsesformand for.

Hun beskriver Festival of Europe som en begivenhed, der fejrer, debatterer og endevender det europæiske projekt, EU. Det være sig af danskere og andre europæere, som i forvejen er på ferie i Danmark eller som netop på grund af Festival of Europe har lyst til at besøge Danmark

- Det er ligesom Folkemødet på Bornholm bare oversat til Europa. Vi skal samle så mange som muligt, der er interesseret i Europa og EU samt har lyst til at diskutere og ikke mindst sætte præg på det Europa, vi skal leve i i fremtiden, siger Stine Bosse.

Den nyvalgte formand understreger, at da Festival of Europe er en begivenhed, der lægger op til diskussion af det europæiske projekt er alle velkomne uanset, om man er for EU eller skeptisk. Og hvis Folkebevægelsen mod EU henvender sig med et ønske om at få en stadeplads, er de også velkommen.

- Der er ikke nogen, der bliver udelukket. Med festivalen rækker vi ud over den europæiske union og vil meget gerne have, at man kan møde folk fra lande, der ikke er med i EU som eksempelvis Storbritannien, siger Stine Bosse.

Annonce

Medlemskab som præmis

Men lige så lidt som man på det bornholmske folkemøde diskuterer, om vi skal have et Christiansborg eller om vi skal arbejde sammen i Danmark, så forestiller Stine Bosse og de øvrige bag Festival of Europe sig, at diskussionerne på festivalen hovedsageligt vil dreje sig om måden, vi er sammen på og hvordan vi skal få tingene til at fungere til glæde for alle borgere i EU. Ikke hvorvidt unionen skal være med dansk deltagelse eller ej. Præmissen og rammen for Festival of Europe er, at Danmark er med i EU.


Festival of Europe er en invitation til de europæiske landene i unionen og de der er udenfor. Den er en markering af, at vi med unionen har noget unikt og noget, vi skal passe på. Det er ikke noget vi skal tage for givet. Netop derfor skal vi diskutere EU og Europa, præge det og påvirke det.

Stine Bosse


- Men det er i den grad velkomment at være kritisk - også meget kritisk. Man kan for den sags skyld også påstå, at vi skal forlade unionen, men så tror jeg, at man skal forestille sig, at man bliver stillet kraftigt til regnskab for den påstand. Festival of Europe er en invitation til de europæiske landene i unionen og de der er udenfor. Den er en markering af, at vi med unionen har noget unikt og noget, vi skal passe på, fastslår Stine Bosse.

- Det er ikke noget vi skal tage for givet. Netop derfor skal vi diskutere EU og Europa, præge det og påvirke det, fortsætter hun.

Annonce

Der handler om vores værdier og frihed

Som nævnt var Stine Bosse en del af den gruppe, der lavede forundersøgelsen til Festival of Europe. At hun sagde ja til at fortsætte arbejdet nu som formand for festivalens bestyrelse skyldes, at det ligger hende meget på sinde, at vi holder sammen på det Europa, vi kender.

- Det er jo ikke gjort med, at det er godt nok som det er, for det er det ikke. Der er virkelig meget, der skal gøres, siger hun.

Da Stine Bosse gik ind i arbejdet omkring det europæiske, var der særligt én ting, der irriterede hende og stadig gør det selv om hun synes, det begynder at hjælper på det:

- Folk taler ikke om EU og Europa. Jeg mener, at det skal diskuteres og endevendes meget mere. Ikke som et spørgsmål om for eller imod EU, men indholdet af EU og hvad det er, der skal ske i Europa.

- EU er så vigtig for vores land og netop derfor, er det vigtigt, at befolkningen engageres og det håber jeg, at Festival of Europe kan være med til, siger Stine Bosse.

Udover i EU's medlemslande er det ifølge Stine Bosse også vigtigt, at folk i landene omkring EU tager diskussionen om unionen.

- Det er i virkeligheden meget enkelt nu om dage og jeg vil næsten sige desværre, for jeg tror ikke, at de fleste af os havde set det komme: Det handler i bund og grund om vores værdier og vores frihed, siger hun.

- Det handler om, at vi lever i frie og liberale demokratier, hvor vi må tænke selv. Vi må skrive, hvad vi vil, vi må stemme, som vi vil. Vi har velfungerende demokratier, hvor de politiske systemer - altså give and take - grundlæggende fungerer som demokratier. Det tror jeg, vi er nødt til at vågne op til. Hvis vores børn og børnebørn også skal opleve det at leve i frihed, så er det nu, vi er nødt til at spænde skiene og sige at der her er virkelig noget at forsvare.

Stine Bosse tilføjer, at fordi det er en dagsorden, der ikke kan afgrænses til EU, ser hun gerne, at lande der ikke er en del af EU deltager i diskussionerne. Det samme gælder lande som eksempelvis Rusland og Tyrkiet, der kun har et mindre landområde i Europa.

- Ingen af disse lande skal udelukkes - heller ikke fra Festival of Europe, siger hun.

- Og hvis nogen fra eksempelvis USA eller Kina skulle finde vej til folkemødet i Mariager, ville jeg syntes, det var fantastisk, tilføjer hun og smiler.

Annonce

Drømmer om Mette og Ursula

Sekretariatet og organisationen bag Festival of Europe er allerede nu i fuld gang med at tage de første kontakter til danske og europæiske politikere samt andre, man gerne vil have til at deltage i Festival of Europe.

Selv om Stine Bosse ikke selv er direkte involveret i det arbejde, er der særligt to, hun gerne ser blandt hovednavnene på festivalplakaten.

- Det vil være stort og fantastisk, hvis Mette Frederiksen og formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyn, deltog. Jeg ville være meget meget lykkelig, hvis vores nationale samlingspunkt, statsministeren, og det europæiske samlingspunkt, formanden for EU-kommissionen, i fællesskab åbnede den første udgave af Festival of Europe, siger hun.

Kriterier for succes

Når Stine Bosse i dagene 25.-28. august 2022 går rundt på Festival of Europe som privatperson uden formandskasket, har hun et håb om, at hun som alle andre vil opleve et folkemøde, der emmer af det, hun kalder ”den mangfoldige samtale” med meninger, der brydes.

- Det er rigtig vigtigt, at det bliver en festival med mange forskellige synspunkter i forhold til eksempelvis hvordan vi løser flygtningekrisen, hvordan vi kan gøre mere for klimaet og hvordan, vi stiller danske virksomheder bedst muligt i de klimaspørgsmål, vi har besluttet skal løses, hvordan løser vi den sociale dimension og skal EU overhovedet blande sig i det.

- Alle de temaer man hele tiden læser om i avisen, vil jeg gerne høre levende mennesker stå og snakke om med mulighed for, at man selv kan blande sig i debatten og få svar de spørgsmål, man har. Det er det, jeg håber, bliver modellen for Festival of Europe, siger Stine Bosse.

Og når den første festival er slut, har hun et håb om, at i hvert fald mellem 10.000 og 20.000 har besøgt Festival of Europe.

- Så vil jeg sige, at festivalen har været velbesøgt. At vi har skabt noget der har engageret en masse danskere og europæere og at Festival of Europe har været en succes, siger Stine Bosse.

Da Stine Bosse tirsdag i sidste uge deltog i Festival of Europes generalforsamling, var det første gang hun besøgte Mariager, som hun faldt for med det samme: " Hold da op hvor er her smukt. Jeg havde fået fortalt, at Mariager har en geografi, der er perfekt til dette folkemøde og nu kan jeg selv se, at det er det helt rigtige sted, der er valgt til Festival of Europe". Foto: Frank Pedersen

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Frivillige Sociale Mentorer i Frivilligcentret

Mariager Avis

Stine har fået troen på fremtiden

Mariager Avis

Klaver-koncert på Mariagerfjord Gymnasium

Annonce