Mariagerfjord: Politiet i Himmerland går nu aktivt ud og advarer borgerne i nærområdet mod flere tilfælde af kontaktbedrageri, der har ramt en række ældre mennesker i områderne omkring Hadsund og Mariager.
Advarslen kommer fra politikommissær Mikkel Brügmann, der står i spidsen for en gruppe politifolk, der lige nu efterforsker en række sager med flere forhold om såkaldt kontaktbedrageri, hvor gerningsmandens fremgangsmåde er meget ens.
Foreløbig fem sager
Politikommissæren opsummerer sagerne, i øjeblikket har politiet kendskab til fem forhold inden for kort tid, sådan her:
I den første sag, fra 19. april, blev en ældre kvinde fra Hadsund telefonisk kontaktet af mand, som præsenterede sig som værende fra banken. Kort efter mødte en mand fysisk op på adressen, og han fik udleveret kvindens hævekort, koder med videre. Det lykkedes at hæve 12.000 kroner, inden kortet blev spærret.
I den næste sag, fra 28. april, blev ligeledes en ældre kvinde telefonisk kontaktet af mand, der præsenterede sig som værende fra banken. Efterfølgende mødte en mand op, og han fik udleveret hendes hævekort. Også her blev kortet blev misbrugt, men der er endnu ikke helt klarhed over beløbet.
De næste tre forhold, alle fra 1. maj, blev begået i Mariager (to forhold) og Hadsund, hvor igen ældre borgere blev opsøgt på bopælen af en person, som oplyste, at han var fra banken. I mindst det ene tilfælde blev ofrene forinden telefonisk kontaktet. I det ene tilfælde blev kortet misbrugt for 15.000 kroner, i det andet tilfælde er beløbet endnu ikke opgjort, og i det sidste tilfælde lykkedes det ikke at hæve penge.
Ofrene for forbrydelserne har alle forklaret til politiet, at personen, der opsøgte dem, var en mand, brunlig i huden, 20-30 år, cirka 170 centimeter høj og så var han kraftig af bygning.
Og det er som følge af politiets samlede efterforskningsskridt i sagen politiets formodning, at der er tale om én gerningsmand.
Udlever aldrig kort og koder til andre
Politikommissær Mikkel Brügmann pointerer, at politiet ser med stor alvor på sagerne.
- Det er forkasteligt at udnytte menneskers gode tro på den her måde og så stjæle deres sparepenge. Vi efterforsker disse forbrydelser grundigt, så vi kan finde frem til den skyldige og indlede strafforfølgning af pågældende, siger han.
Det hæfter du for
Ved misbrug af dit betalingskort eller anden betalingstjeneste som for eksempel netbank vil du i visse tilfælde skulle dække noget af det tabte beløb selv. Det kaldes selvrisiko. Selvrisikoen stiger, jo mere det vurderes, at du selv har gjort misbruget muligt.
Du kan komme til at dække op til 375 kroner af misbruget, hvis den personlige sikkerhedsforanstaltning til betalingsinstrumentet, for eksempel PIN-koden, har været anvendt. Dette gælder også, selvom du ikke har oplyst koden til andre.
Du kan komme til at dække op til 8.000 kroner af misbruget, hvis den personlige sikkerhedsforanstaltning har været anvendt, og hvis du ikke har givet besked til banken snarest muligt efter at have opdaget, at kortet er bortkommet, eller snarest muligt efter at have opdaget, at den personlige sikkerhedsforanstaltning er kommet til misbrugerens kendskab, du selv har oplyst koden til misbrugeren, eller du har opført dig så uansvarligt, at du selv har gjort misbruget muligt.
Du kan komme til at dække hele tabet, hvis banken kan bevise, at du har givet den personlige sikkerhedsforanstaltning til misbrugeren og var eller burde være klar over, at det ville indebære en risiko for misbrug.
Banken hæfter for al misbrug, der er foretaget, efter du har givet besked om, at kortet er bortkommet, at en uvedkommende har fået adgang til den personlige sikkerhedsforanstaltning, eller hvis du af andre grunde har ønsket at få kortet spærret.
Den erfarne efterforskningsleder advarer i samme ombæring borgerne:
- Vi vil gerne advare borgere om, at disse bedragere har meget gode talegaver. Selvom de virker meget overbevisende, så skal man ikke udlevere sine personlige oplysninger, bankkort og koder - hverken når de ringer eller møder fysisk op. Og ham, vi har at gøre med her, virker veltalende, venlig og snedig, siger Mikkel Brügmann.
Han tilføjer, at hvis banken måtte have mistanke om bedrageri, så bliver de enkelte konti spærret, og banken har ikke behov for at få udleveret kortet.
- I tvivlstilfælde kan man selv ringe til den rigtige bank og blive stillet om til den konkrete medarbejder, siger Mikkel Brügmann.
Hvis man har været udsat for svindel, eller har oplysninger til sagen, så bedes man anmelde det til Nordjyllands Politi, der altid kan træffes på telefon 114.