Annonce
Melfar Posten

125 år gammel forretning laver Danmarks bedste rørte flødeost

Butikschef i Odense Maria Clemmensen rører i den prisbelønnede "Mosters Løgost". Opskriften er gammel og noget nær en statshemmelighed. Foto: Jesper Mads Eriksen
Klingenberg Ost, der om kort tid har 125-års jubilæum, har udviklet sig kolossalt og har for nylig vundet en fornem pris for en flødeost, der har rødderne i orden.

Dette er en forkortet version af en artikel bragt i Fyens Stiftstidende 2. maj.

Middelfart/Odense: Teksturen og konsistensen føles god i munden. Flødeostens naturlige sødme får et diskret, men dog markant og skarpt, modspil fra løg, der er tilsat i en hemmelig mængde.

Jo, hvis man holder af smøreost med lidt mere kant end supermarkedernes gængse mærkevarer, så er "Mosters Løgost" ikke det værste valg. Hvilket understreges af, at 300 besøgende på Nordens største fødevaremesse, Foodexpo i Herning, den sidste weekend i marts kårede Mosters Løgost til Danmarks bedste i kategorien rørt flødeost uden hvidløg.

Annonce

Historien om den præmierede flødeost viser flere ting. Blandt andet at det ikke er nogen skam at være gammel. Og gammel er Klingenberg Ost, der både har butik i Vestergade i Odense og Østergade i Middelfart, i begyndelsen af maj fejrer forretningerne nemlig 125-års jubilæum.

Gammel bog

Godt nok var det smør og æg, der var slagvarerne, da Julius Clausen slog dørene op i 1897, men ost kom gradvis til at fylde mere i forretningen, der også har holdt adskillige flyttedage og nu er vokset til en lille kæde.

Heldigvis er en gammel opskriftsbog fulgt med gennem de forskellige flytninger og skiftende ejere, og den bliver nu omhyggeligt opbevaret i forretningen i Vestergade. Det er i denne bog, butikschef Maria Clemmensen har fundet den cirka 100 år gamle opskrift på Mosters Løgost. Og den bevogtes, som var det en statshemmelighed.

Kaj Jørgensen er direktør for og indehaver af Klingenberg Group. Foto: Jesper Mads Eriksen

- Jeg vil ikke afsløre opskriften, men det handler meget om, at røre osten op på den rigtige måde, så den får den helt rigtige konsistens, siger Maria Clemmensen, der i øvrigt er udlært kok.

Annonce

Eget brand

Kaj Jørgensen er chef og medejer og kommer faktisk oprindeligt fra gartneribranchen, men han er med egne ord god til at stå tidligt op og lære. På sigt vil han både gerne udvide med flere butikker og har også planer om, at Klingenberg skal være et brand med egne skæreoste, spegepølser og italienske oliven for nu at nævne nogle eksempler.

Der er sket meget på de 125 år, og en moderne osteforretning anno 2022 er meget mere end ost, hvilket ikke mindst det store udvalg af charcuteri og delikatesser i butikken tydeligt fortæller.

I dag kan kunderne gå på opdagelse i cirka 400 forskellige oste fra 12 forskellige lande, der hen over et år kommer på hylderne. Og hvor det, at man kan smage samt købe ost i personligt tilpassede mængder, er noget af det, Kaj Jørgensen fremhæver, som adskiller Klingenberg Ost positivt fra supermarkederne.

Det synlige bevis på, at Klingenberg Ost kan noget med rørte flødeoste (uden hvidløg). Privatfoto

Bæredygtighed, økologi og dyrevelfærd er noget af det, den 125 år gamle forretning vil have mere fokus på i fremtiden, ligesom udvalget af lokalt producerede delikatesser meget gerne må vokse.

Hvis man skulle få lyst til at smage på Mosters Løgost eller nogle af de mange andre oste, så bliver 125-års jubilæet fejret fra fredag den 6. maj både på Østergade 14B i Middelfart og i Vestergade 97 i Odense.

Annonce
Melfar Posten

Kæmper fortsat for salg af værtshus: - Interessen har været meget begrænset

Annonce
Melfar Posten

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce
Melfar Posten

Knud fik hjertestop i armene på sin far, da han var to måneder gammel - var død i 16 minutter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mindehøjtidelighed på Gals Klint

Melfar Posten

Sved på panden og dansetrin gav penge til kræftramte børn

Melfar Posten

Udflugt til Kerteminde

Melfar Posten

Kom til åben træning i Nørre Aaby Cykelklub

Melfar Posten

Skal du cykle med i Cykelløbet Fyen Rundt?

Melfar Posten

Livfuld pause i Udby Kirke

Melfar Posten

Vestfyns Kunstguide 2022 -2023 er lige på trapperne

Annonce