Annonce
Melfar Posten

- Folk tror, vi boller i krogene. Sådan er det ikke

Daisy Wollenberg ( t.v.) og Petra Hallstrøm tager sig en dukkert. Det er nemlig én af fordelene ved at være naturist: Man kan hoppe i bølgerne uden at skulle forholde sig til vådt badetøj bagefter. Desuden er der en regel på Lillebælt Naturistcamping om, at man skal være nøgen på stranden. Foto: Mia Harm Madsen
På Svinø
Annonce

Svinø: Der er masser af campingpladser i Danmark men kun få som denne. Her må man helt legalt rende rundt med møllen bar, og har man tøj på, så er man faktisk uden for fællesskabet.

Støvet hvirvler op om bilen på grusvejen på vej mod Svinø, der ligger i Gamborg Fjord. Våde, lave områder omgivet af bakker med frodigt græs. Et svanepar bader i det lavtliggende vådområde, og sommerfølelsen indeni vokser. Kan Danmark overhovedet være smukkere end lige her? Næppe.

Uden tøj er vi alle ens, og det gælder også for naturisterne på Svinø.

Her kan man smide fordommene sammen med klunset, og når solen bager ned, bager den lige meget på alle. Det er noget af det fine ved pladsen på Svinø, synes lejrchef Daisy Wollenberg.

- Alle mulige slags mennesker er naturister. Præster, revisorer, maskinarbejdere, gamle og unge, men når man parkerer bilen på parkeringspladsen udenfor og tager tøjet af herinde, så kan man ikke se forskel på os, siger hun.

Ingen kigger skævt til hinanden, for uden tøj er vi alle lige. Men når det bliver for koldt, tager naturisterne alligvel tøj på. Det må man godt på Svinø. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Var naturister i haven

Det kan for mange virke grænseoverskridende at tage tøjet af og spankulere nøgen rundt blandt andre mennesker, og nogle må også tage lidt tilløb. Det gælder blandt andet for Petra Hallstrøm, der er fastligger på Lillebælt Naturistcamping.

- Vi var naturister i haven i mange år, men så havde vi nogle venner, der er naturister, og de spurgte, om vi ville med på camping, så vi lejede en hytte og tog med. Vi var ikke helt sikre på det der med at være nøgne blandt andre mennesker, for man skal igen prøve det af. Men der gik to minutter, så tog vi tøjet af, fortæller Petra Hallstrøm, der ligesiden har været rigtig naturist og altså i dag er fastligger på Svinø.

Lillebælt Naturistcamping er ikke en almindelig plads. Det er en forening, hvor man kan melde sig ind og søge om en fastliggerplads, og ellers kan man som besøgende ringe på dagen og høre, om der er plads, for man kan ikke booke på forhånd.

Skulle man have lyst til at nyde solen "splitterravende Hans Jørgen" men uden at have campingudstyret i orden, kan man også komme som dagsgæst og ligge på stranden.

Annonce

Ikke en swingerklub

Men er det ikke noget underligt noget at smide tøjet? Er det ikke lidt frækt? Og er naturister sexfikserede? Er det derfor, de er naturister?

Nej, på Svinø er det den omvendte verden. Ingen kigger, hvis du er nøgen. Men har du tøj på, er det dig, der bliver kigget på.

Faktisk kan et stykke tøj udgøre en form for krænkelse.

- Vi havde en dag en pige, der gik rundt i bikini. Der fik jeg en klage, for nogle følte det underligt. Hvorfor skulle hun gå rundt og dække sig til? Den bikini seksualiserede hende, siger Daisy Wollenberg.

Så det handler slet ikke om sex, når naturisterne smider tøjet.

- Vi er almindelige mennesker, der godt kan lide solen, siger Daisy Wollenberg og fortsætter:

- Folk tror, de ved alt mulig om os. De tror, vi ligger og boller i krogene, og at det er én stor swingerklub. Sådan er det ikke, siger hun.

Der er også en væsentlig forskel, som er værd at notere sig: På Svinø er de naturister. Det betyder, at de tager tøjet af, når vejret er til det.

- Der er forskel på nudister og naturister. Nudister er nøgne altid, og os naturister, vi tager tøj på, når vi fryser, siger Daisy Wollenberg.

Fra Lillebælt Naturistcamping er der direkte adgang til vandet, og der er egen badebro. Skulle man have lyst til at starte med en enkelt dag med bar mås for lige at prøve det af, så kan man købe en dagsbillet til stranden. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Anderledes stemning

Der findes kun ganske få naturistcampingpladser i Danmark. Naturisme er ikke så udbredt, som det er i eksempelvis Tyskland og Holland.

Derfor kan det også være svært for nogle danske naturister at få sagt til familien, eller naboen, hvor de skal hen på ferie.

- Mange danskere er kun naturister, når de tager sydpå. Nogle tænker, at det ikke er nødvendigt, at naboen ved, at de er naturister. Jeg kender en lærer, der ikke reklamerer med at være naturist, for nogle vil måske få forkerte tanker om det, siger Daisy Wollenberg.

Men der er ingen forkerte tanker at få her.

En afslappet stemning og et smil kan man få med på vejen, og stemningen på pladsen her er også anderledes, end hvis man tager på "tekstilcamping", synes Daisy Wollenberg.

- På tekstilcamping sidder man på sin egen plads og griner lidt af dem, der ikke kan få slået forteltet op. Her går man hen og hjælper hinanden, siger hun.

Petra Hallstrøm ( t.v.) var naturist hjemme i haven i mange år, inden hun sprang ud i campinglivet uden tøj. Nu er hun fastligger på Lillebælt Naturistcamping. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Udfordring ved grænsen

Nu kigger alle danskere ind i en sommer, der forhåbentlig bliver fantastisk, for de fleste af os skal holde sommerferie herhjemme, og det giver gode muligheder for at prøve noget nyt af.

- Jeg tror, det bliver et fantastisk campingår i år, siger Petra Hallstrøm.

Udfordringen i at få de udenlandske gæster til Svinø består i, at de ved grænsen skal kunne dokumentere, at de har booket seks nætter i Danmark, men når man på Lillebælt Naturistcamping ikke kan booke en plads, kan det godt blive en udfordring, forudser lejrchefen.

- Vi håber, at det ved grænsen er godt nok, at gæsterne kan fremvise en mail fra os, hvori der står, at man altid kan komme på dagen, og at vi altid har plads. Jeg har aldrig prøvet, at der ikke var plads, siger hun.

Om ikke andet håber hun på, at danskerne tør prøve noget andet af i år:

- Danskerne må blive hjemme, og så håber vi, de tør være naturister, siger hun.

Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce