Annonce
Melfar Posten

Kom med ind i Søs og Jens' vilde vikingemarkedsplads – sælger til hele Nordeuropa

Søs Hjorth og Jens Sønderup sælger vikingevarer til museumsbutikker og vikingermarkeder i hele Nordeuropa. Det har de gjort til en slags specialitet sammen med andre specialvarer, som du kun finder i Båring Handelshus. Foto: Mia Harm Madsen
Vidste du, at der findes et af nordeuropas største udvalg af vikingevarer i Båring? I det røde handelshus kan du gå på opdagelse og næsten tage en rejse tilbage til vikingetiden.

Båring: Man kan sælge alt, hvis bare man har tid til at finde den rette kunde.

Sådan går Jens Sønderup og Søs Hjorth til opgaven som handelsdrivende i Båring. Derfor kan du også her se nogle ting, som man ikke finder ret mange andre steder. Overdådige gallakjoler i alverdens farver, særprægede kaktusser, håndmalede æg, viskestykker med Sleipner (Odins ottebenede hest, red.) og runer på. Og så selvfølgelig alt vikingeudstyret.

For inde i det røde hus på Middelfartvej 87, som du måske på et tidspunkt er kørt forbi, gemmer der sig et nichesalg, som du ikke kan se ude fra vejen.

Annonce

I rækker hænger store, vamsede strikbluser med vikingeskibe over brystet. I håndflettede kurve ligger grovstrikkede huer, handsker og lange sokker. På hylderne står håndlavede skeer, skåle, spækbrædder, saltkar, krukker og meget, meget mere.

Mellem hundredevis af stenfigurer og blomster finder du Søs Hjorth og Jens Sønderup i Båring Handelshus. En stor del af deres salg er vikingelignende varer, som de sælger til museumsbutikker rundt om i Nordeuropa. Selv tager de også gerne på vikingemarkeder. Naturligvis i det rette vikingetøj som her. Foto: Mia Harm Madsen

Båring Handelshus har virkelig fundet sin egen niche, for hvert år omsættes der for en million kroner af vikingetingene, som er kommet til handelshuset fra flere steder i verden, men altid specielt udvalgt af parret, der driver forretningen.

Nord og Syd

For seks år siden kom Søs Hjorth til handelshuset. Hun havde i forvejen stor erfaring med at tage på middelaldermarkeder, og med hendes erfaring blev udvalget udvidet betragteligt.

Interessen for vikinger er taget gevaldigt til de senere år, og det kunne man godt mærke på efterspørgslen på varerne. Museer i hele Nordeuropa - fra Lofoten i nord til Hamborg i syd - sælger varerne fra Båring. Men kun ganske lidt af vikingesalget foregår rent faktisk fra selve butikken, selvom vikingeinteresserede finder det helt store udvalg her. Selv metervarer til vikingetøjet kan du få fra hylderne i Baaring.

Annonce

Skeer fra Litauen

Jens Sønderup og Søs Hjorth drager hvert år ud for at handle ind til butikken. De kommer vidt omkring, men tager primært til Østeuropa, når de handler selv.

- Men det hele startede med, at jeg kørte som chauffør for Tiger Rejser. Der var jeg en tur i Kaunas i Litauen. På et marked sad en gammel mand og solgte træskeer, siger Jens Sønderup, der købte skeerne med hjem og fik solgt dem alle i en vældig fart. 1200 styk, faktisk.

Viskestykkerne er specialdesignede med vikingemønster på. Her Odins ottebenede hest, Sleipner. Foto: Mia Harm Madsen

- Så ringede jeg til Litauen for at få fat på manden igen. Det var dengang, de stadig hørte under Rusland, så jeg måtte bede ham, der tog telefonene, om at hjælpe mig med at finde den gamle mand, der lavede skeerne. Men den gamle mand troede ikke på, at jeg hentede skeerne, så jeg måtte sende nogle penge derover. Han endte med at tjene langt mere end en almindelig arbejdsmand, husker Jens Sønderup og griner.

I dag er den gamle mand væk for længst, og Jens Sønderup har fundet andre lande med interessante vikingelignende håndværksvarer.

Efter succesen med skeerne begyndte Jens Sønderup at sælge varer til museumsbutikkerne. Og herefter fik han idéen med viskestykkerne. Især ét har været en best-sællert: Det med vikingebådene på.

- Dem har jeg nok solgt 10.-15.000 af i tidens løb, siger han.

Ofte går turen til Ukraine, for her er håndværket i top og prisen til at håndtere.

- Vi finder ting med vikinge-look. Vi ved, det kan sælges igen, og der er ingen andre, der har det, siger Jens Sønderup, der har mange beretninger om steder i Ukraine, der ligger så langt oppe i bjergene, at man skal vide, hvad man kører efter, når man drager ud på den måde.

Om store huller i vejene og markeder, der finder sted midt om natten, men hvor parret bliver modtaget med krammere, når de ankommer, for efterhånden kender folk dem.

- Så køber vi stort ind. Går ned i bilen med varerne, går tilbage til markedet og køber mere, siger Søs Hjorth, der også godt kan lide autentiteten ved at tage til Østeuropa.

Båring Handelshus har også meget lertøj at vælge imellem, Alt har det helt rigtige rustikke look. Foto: Mia Harm Madsen

- Vi kan se, hvordan ulden til tæpper og sokker hænger i gårdpladserne, og de væver på en væv, der potentielt kan være 500 år gammel. Og vi har selv set, hvordan de filter tæpperne i en form for mølle, hvor vandet ledes ind gennem en skakt, og tæppet ligger i vandet nedenunder, siger Jens Søderup, der efterhånden er ved at have styr på østeuropæiske filteteknikker.

Nogle gange kan der også komme en god vare, som man ikke havde planlagt. For eksempel som på en af de sidste ture, hvor der sad en mand og solgte unikke kurve af pileflet i en vejside. Dem har de lige bestilt 200 styk mere af, for også de kan sagtens sælges.

Annonce

Enorm interesse på markeder

Meget af salget fra handelshuset foregår gennem museumsbutikker i både Danmark og udlandet. Men parret tager også selv på markeder med deres eget store telt. Så pakker de deres van og traileren og drager rundt i hele landet. Men aldrig til de markeder ved museer, hvor de i forvejen har varer - for så udkonkurrerer de sig selv. Og interessen for vikingevarer er enorm, når de kommer ud på markedspladserne.

Blandt diskoskastere og prægtige haveplanter kan du finde et stort udvalg af vikingevarer. Foto: Mia Harm Madsen

Hjemme i Båring kommer der ikke så mange kunder til vikingevarerne.

Viskestykkerne ligger klar sammen med træskåle, fade, skeer, lertøj, kjortler og alt det andet. Men tiden arbejder for varerne, og så er vi tilbage ved, at der altid er en køber, hvis man har tid nok.

- Jeg havde en kæmpe stor hestefigur ståede herude for nogle år siden. Den var i naturtro størrelse. Den stod i 12 år, før den rette køber kom, siger Jens Sønderup og griner.

Søs Hjorth og Jens Sønderup har også gæs, som de er meget glade for. Racen er ganske speciel og ses ikke ret ofte i Danmark. Foto: Mia Harm Madsen
En stor reol med viskestykker og metervarerne finder du bagest i butikken. Foto: Mia Harm Madsen
Du kender sikkert det røde hus, og inden i kan du købe ind, så du bliver til en næsten rigtig viking. Foto: Mia Harm Madsen
Det hele startede med nogle træskeer fra Litauen. I dag kan du stadig få træskeer i mange afskygninger i Båring Handelshus. Foto: Mia Harm Madsen
Der er håndlavede trævarer af forskellige slags i handelshuset. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Melfar Posten

Med smørrebrød til: Frokostjazz på Lillebæltværftet

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Se billederne: Historiske sejlskibe sluttede kapsejladsen af i Middelfart

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mystik om grundstødt båd: Hvem ejer den?

Melfar Posten

Både for piger og drenge: Prøv amerikansk fodbold i sommerferien

Melfar Posten

Lokalredaktør i kommentar: Snart skal vi igen hylde handelslivet ved Byens Bedste

Melfar Posten

Ungdommens klimakamp

Melfar Posten

Se marsvin eller sæler: Endnu en havkajaktur ved Båring Vig

Melfar Posten

Da coronakrisen lukkede Mettes klinik, greb hun malerpenslen: - Det har betydet, at jeg er kommet ud på den anden side

Melfar Posten

Naturen under vandet: Tag på snorkeltur ved Kongebro Havn

Melfar Posten

Trucks og antikviteter: Omrejsende loppemarked og street food gæster Middelfart i august

Melfar Posten

Mens de gamle skuder ligger i havnen: Kom til musik på værftet

Melfar Posten

For fjerde gang denne sommer: Badning frarådes ved populære strande

Melfar Posten

Læser undrer sig over, at turister vises hen til Middelfart Sparekasse: - Hvor er der skilte til de andre pengeinstitutter?

Melfar Posten

Sluttede med udstilling: Små elever havde biodiversitet på skemaet

Melfar Posten

13 nye navne er på listen: Socialdemokratiet er klar med kandidaterne til kommunalvalget

Melfar Posten

Læsere er trætte af 'møg-indkørsel' ved butikscenter: Både kommunen og ejeren peger på hinanden

Melfar Posten

Med diverse kunstnere: Åbent hus på Lillebæltværftet

Melfar Posten

Regitze dyrker langsomme buketter ved Gelsted: En blomst tager den tid, en blomst tager

Melfar Posten

Blomsterbondens gør-det-selv-råd: Sådan binder du din egen buket

Melfar Posten

Dennis har solgt vin i Middelfart i 20 år: - Den her by kommer jeg nok aldrig fra

Melfar Posten

Efter rådhusdrama: Borgerservice rykker tilbage til Nytorv

Melfar Posten

Med internationale dansere: Verdensballetten kommer til Hindsgavl Slot

Melfar Posten

Ny skønhedsklinik med botox er åbnet i Middelfart: Maibritt tilbyder fylde til læberne og fjernelse af rynker

Annonce