Agerskov: En håndfuld ildsjæle fra Agerskov er trukket i arbejdstøjet for at få nye seniorboliger til byen.
Gruppen, som udspringer af Agerskov Lokalråd, arbejder på 25 seniorboliger i forskellige størrelser. Projektet hedder Agerskov SeniorBo, og der er holdt stiftende generalforsamling, og en bestyrelse er nedsat.
Men det er ikke bare sådan lige at få et projekt som dette til at lykkes. Bestyrelsen har da også på det seneste brugt en del timer på at køre land og rige rundt for at få viden om alle trin i et seniorbofællesskabs tilblivelse. Fra etablering til den praktiske drift.
- Vi har haft generalforsamling og et møde med Tønder Kommune, og så har vi også været rundt og se på forskellige seniorboliger i andre byer, fortæller Erik Biel fra gruppen.
- Det har ført os til både Sølstedgårdparken i Løgumkloster, Toftehaven i Padborg og Damms Have i Felsted, hvor vi har kigget på noget lignende det, vi selv kunne tænke os at få til Agerskov. Folk tilkendegav, at de er glade for boformen, og det bekræfter os jo bare i, at vi har gang i noget godt her i Agerskov.
Ting tager tid
Så der bliver i dén grad arbejdet på sagen, forsikrer bestyrelsen. Men ting tager tid.
Projektet
Det er foreningen Agerskov SeniorBo, som i samspil med BoligSyd, der er bygherre på projektet, har planer om at opføre 25 seniorboliger og et fælleshus i Agerskov.
Bofællesskabet er tænkt placeret i den sydøstlige del af Agerskov by, en kommunalt ejet grund ved Boldershøj og Vellerupvej, tæt på bymidte og grønne arealer. Bæredygtighed er ligeledes tænkt ind i byggeriet som en naturlig del og i de omkringliggende arealer. Også mulighed for deleøkonomi vil indgå i planlægningen.
Der er afholdt stiftende generalforsamling, hvor der blev nedsat en bestyrelse for det kommende bofællesskab. På nuværende tidspunkt er der 78 betalende medlemmer tilmeldt foreningen Agerskov SeniorBo.
Projektet står og falder med, om Tønder Kommune vil give en kommunegaranti på 10 procent af de omkring 51 millioner kroner, som de samlede omkostninger forventes at blive.
- Ud over os selv er der 74 på ventelisten. Vi bliver jævnligt spurgt, hvor langt vi er nået i processen - og om det overhovedet bliver til noget. Og her kan vi kun sige, at vi arbejder på sagen. Men vi forstår godt, at folk spørger, for nogle har solgt deres hus, mens andre overvejer, hvornår de skal i gang. De første skridt blev taget for snart to år siden, så for nogle kan ventetiden godt føles lang.
Vi bliver jævnligt spurgt, hvor langt vi er nået i processen - og om det overhovedet bliver til noget. Og her kan vi kun sige, at vi arbejder på sagen.
- Vi har haft flere positive møder med repræsentanter fra Tønder Kommune, hvor vi har drøftet vores ansøgning. Der er endnu intet konkret, men den bliver taget med på kommunalbestyrelsesmødet i august. Bliver projektet godkendt, skal det med i næste års budget.
Nu ser bestyrelsen frem til, at Tønders borgmester, Jørgen Popp Petersen (S), kommer til byen den 18. maj, når Lokalrådet holder generalforsamling. Her vil man atter gøre reklame for projektet.